ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πυρά Τραμπ – Μπάιντεν για το εμβόλιο

Ο Αμερικανός πρόεδρος διεκδίκησε εύσημα για τη «φανταστική», όπως τη χαρακτήρισε, ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας

Kathimerini.gr

Υστερα από ένα δεκαπενθήμερο όπου τα προβλήματα της αστυνομικής βίας και των φυλετικών ταραχών κυριάρχησαν στην αμερικανική πολιτική επικαιρότητα, η διαχείριση της πανδημίας, που έχει στοιχίσει μέχρι στιγμής τη ζωή άνω των 193.000 Αμερικανών πολιτών, επέστρεψε στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής αντιπαράθεσης Τραμπ – Μπάιντεν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε τη Δευτέρα έξω από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος διεκδίκησε εύσημα για τη «φανταστική», όπως τη χαρακτήρισε, ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και κατηγόρησε τον Δημοκρατικό ανθυποψήφιό του ότι, εάν εκλεγεί, θα προκαλέσει «οικονομική κατάρρευση» γιατί, κατά την κρίση του, είναι «όμηρος των ριζοσπαστών (αριστερών) Δημοκρατών». Επιπλέον, κατηγόρησε τους Δημοκρατικούς ότι απαξιώνουν την αναζήτηση εμβολίου για πολιτικούς λόγους.

«Ο Μπάιντεν και η πολύ αριστερή υποψήφια αντιπρόεδρός του (Κάμαλα Χάρις), το πιο αριστερό άτομο στο Κογκρέσο παρεμπιπτόντως, δεν είναι ικανοί κατά τη γνώμη μου, θα καταστρέψουν αυτή τη χώρα, θα καταστρέψουν αυτή την οικονομία και πρέπει αμέσως να ζητήσουν συγγνώμη για την απερίσκεπτη ρητορική τους κατά των εμβολίων», υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ. Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Τύπου δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Τζο Μπάιντεν «ηλίθιο».

Απαντώντας σε ανάλογους τόνους από την Πενσιλβάνια, όπου βρισκόταν για προεκλογική περιοδεία, ο Δημοκρατικός υποψήφιος χαρακτήρισε τον Τραμπ «δειλό», κατηγορώντας τον ότι έθεσε σε πρώτη μοίρα τα συμφέροντα του χρηματιστηρίου και όχι την υγεία των πολιτών και την απασχόληση των εργαζομένων. «Ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν υπερβολικά δειλός για να αντιμετωπίσει την COVID-19 επειδή φοβόταν πτώση στο χρηματιστήριο», τόνισε ο Μπάιντεν στη διάρκεια συνάντησής του με ηγέτες εργατικών συνδικάτων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εκφράσει κατ’ επανάληψιν την αισιοδοξία του ότι το ποθητό εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο πριν από το τέλος του έτους, ενδεχομένως, δε, ότι θα έχει αρχίσει να διατίθεται για τις πιο ευαίσθητες ομάδες και προ των αμερικανικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου – κάτι που ο δρ Αντονι Φάουτσι, ο επικεφαλής των επιδημιολόγων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, χαρακτήρισε «απίθανο, αλλά όχι αδύνατο». Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη σε όσα δηλώνει ο πρόεδρος, γιατί «έχει πει τόσα αναληθή πράγματα που φοβάμαι ότι, ακόμη και όταν θα διαθέτουμε ένα πραγματικά καλό εμβόλιο, οι πολίτες θα είναι απρόθυμοι να εμβολιαστούν. Επομένως, υπονομεύει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στις Αρχές».

Παράλληλα, η ένταση συνεχίζεται στους δρόμους αρκετών αμερικανικών πόλεων, καθώς η προεκλογική διαμάχη διαπλέκεται με τις διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις γύρω από τα κρούσματα αστυνομικής βίας και φυλετικών ταραχών. Νέα επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας στο Σάλεμ της πολιτείας Ορεγκον, νότια του Πόρτλαντ, που αποτελεί θέατρο διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας και των φυλετικών διακρίσεων εδώ και περισσότερες από 100 ημέρες. Η ατμόσφαιρα στην περιοχή είναι ηλεκτρισμένη ύστερα από τον θανάσιμο πυροβολισμό ακροδεξιού στη διάρκεια αυτοκινητοπομπής οπαδών του Τραμπ, οι οποίοι συνεπλάκησαν με μαύρους ακτιβιστές και αριστερούς στο Πόρτλαντ, πριν από μία εβδομάδα. Τη Δευτέρα, μια νέα αυτοκινητοπομπή οπαδών του Τραμπ στο Σάλεμ οδήγησε σε μικροσυμπλοκές με ακτιβιστές που συμμετείχαν σε αντιδιαδήλωση, χωρίς να υπάρξουν σοβαροί τραυματισμοί.

Αν και ο Μπάιντεν εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ανάλυση της εφημερίδας Washington Post θέτει ερωτήματα για τις αοριστίες και τις αντιφάσεις του προεκλογικού του προγράμματος, ειδικά στο πεδίο της οικονομίας. Σύμφωνα με την αρθρογράφο, ο Δημοκρατικός υποψήφιος προσπαθεί να είναι ευχάριστος με όλες τις κατηγορίες των δυνητικών υποστηρικτών του, από τους τραπεζίτες μέχρι τους βιομηχανικούς εργάτες, ελπίζοντας ότι θα τους συσπειρώσει γύρω από τον κοινό στόχο να απομακρυνθεί ο Τραμπ. Η τακτική αυτή δεν είναι σίγουρο ότι θα αποδώσει στις 3 Νοεμβρίου, ενώ είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει πολλά προβλήματα στη μελλοντική κυβέρνησή του, εάν νικήσει στις κάλπες.

Στο μεταξύ, η ιστοσελίδα Politico αναφέρει ότι περισσότεροι από 100 Αυστριακοί παρέλαβαν επιταγές υπογεγραμμένες από τον πρόεδρο Τραμπ, με το επίδομα των 1.200 δολαρίων που θεσπίστηκε την περασμένη άνοιξη, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Μεταξύ εκείνων που έλαβαν αυτό το αναπάντεχο δώρο ήταν Αυστριακοί που είχαν δουλέψει για ένα διάστημα στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να λαμβάνουν μια μικρή σύνταξη από το αμερικανικό κράτος, αλλά και άτομα που ουδέποτε είχαν πατήσει το πόδι τους στην Αμερική.

Πρώτος ο Μπέζος

Η εποχή της πανδημίας ανέβασε σε ακόμη πιο δυσθεώρητα ύψη ορισμένους από τις μεγιστάνες της αμερικανικής οικονομίας, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν ένας από αυτούς. Ο Αμερικανός πρόεδρος υποχώρησε από την 275η στην 352η θέση της κατάταξης του περιοδικού Forbes, το οποίο εκδίδει κάθε χρόνο τη λίστα με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους των ΗΠΑ. Ο όμιλος Τραμπ δραστηριοποιείται στην αγορά ακινήτων (ξενοδοχεία, κτίρια γραφείων, θέρετρα, εγκαταστάσεις γκολφ κ.ά.), η οποία επλήγη σκληρά από την καραντίνα, με αποτέλεσμα η καθαρή αξία της περιουσίας του προέδρου να μειωθεί από 3,1 σε 2,5 δισ. δολάρια. Πρώτος στη λίστα του Forbes βρέθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Τζεφ Μπέζος. Ανάμεσα στους 18 νεοεισερχόμενους της λίστας είναι και ο Ερικ Γιούαν, διευθύνων σύμβουλος της Zoom, η οποία έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στην εποχή του κορωνοϊού. Αθροιστικά, ο πλούτος των 400 μεγιστάνων της λίστας αυξήθηκε, σε πείσμα της πανδημίας, στο ύψος ρεκόρ των 3,2 τρισ. δολαρίων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση