ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρωσία: Κλειστά κρατάει τα χαρτιά του ο Βλαντιμίρ Πούτιν

Σχετικά με το αν προτίθεται να μείνει στην εξουσία και μετά το 2024

Kathimerini.gr

REUTERS, A.P.

Ανοιχτά άφησε για μία ακόμη φορά όλα τα ενδεχόμενα ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με το αν προτίθεται να μείνει στην εξουσία και μετά το 2024, οπότε λήγει η τρέχουσα προεδρική θητεία του. «Αν θα το κάνω ή όχι είναι κάτι που μένει να αποφασιστεί, αλλά και μόνο το γεγονός ότι έχω αυτό το δικαίωμα (να διεκδικήσει εκ νέου την εκλογή του) έχει ήδη σταθεροποιήσει την πολιτική κατάσταση», δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης, μιλώντας σε διεθνές επενδυτικό φόρουμ, στη Μόσχα.

Τον περασμένο χρόνο, οι Ρώσοι πολίτες ενέκριναν με δημοψήφισμα συνταγματικές αλλαγές, οι οποίες, μεταξύ άλλων, προσέφεραν στον πρόεδρό τους τη δυνατότητα να διεκδικήσει άλλες δύο εξαετείς θητείες. Με το προηγούμενο καθεστώς, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από τις αρχές του τρέχοντος αιώνα, δηλαδή περισσότερο χρόνο από οποιονδήποτε άλλο άρχοντα του Κρεμλίνου μετά τον Ιωσήφ Στάλιν, θα έπρεπε να αποχωρήσει το 2024.

Από το ίδιο βήμα, ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποίησε πως η χώρα του θα αναλάβει δράση εάν το ΝΑΤΟ ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές της Μόσχας στη γειτονική Ουκρανία. «Αν εμφανιστούν επιθετικά συστήματα στην ουκρανική επικράτεια, τότε θα μπορούν να φτάσουν εχθρικοί πύραυλοι στη Μόσχα μέσα σε επτά έως δέκα λεπτά ή ακόμη και σε πέντε λεπτά, αν χρησιμοποιηθούν υπερηχητικά συστήματα», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και προσέθεσε: «Τι θα κάνουμε σε ένα παρόμοιο σενάριο; Θα πρέπει να ανταποδώσουμε κατά κάποιον τρόπο τα ίσα σε αυτούς που μας απειλούν και έχουμε αυτή τη δυνατότητα».

Στη συνέχεια, υπενθύμισε πως η Ρωσία πραγματοποίησε πρόσφατα δοκιμές νέων, υπερηχητικών πυραύλων, που έχουν τη δυνατότητα να κινούνται με ταχύτητα Mach 9 (εννέα φορές την ταχύτητα του ήχου) ωθούμενοι από τους δικούς τους κινητήρες. Οπως αναφέρουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται πιθανότατα για τους νέους πυραύλους Zircon, οι οποίοι εκτοξεύτηκαν δοκιμαστικά από υποβρύχια και φρεγάτες, αναμένεται δε να ενσωματωθούν στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό από τις αρχές του 2022. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι το νέο στρατιωτικό σύμφωνο AUKUS μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ηνωμένου Βασιλείου και Αυστραλίας, που έχει στόχο την ανάσχεση της Κίνας, κλιμακώνει τις περιφερειακές εντάσεις στη ζώνη Ασίας – Ειρηνικού, ενώ τόνισε ότι η Μόσχα δεν έχει πρόβλημα με την αύξηση της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X