ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρωσία: Κόκκινη γραμμή για Ουκρανία

Το Κρεμλίνο έχει προειδοποιήσει ότι θα επέμβει για να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό σε περίπτωση μαζικής επίθεσης του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς

Kathimerini.gr

Με ασύμμετρο πόλεμο απείλησε όσους επιχειρήσουν να βλάψουν «καίρια συμφέροντα ασφαλείας» της Ρωσίας ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη 17η ομιλία του ενώπιον της Ομοσπονδιακής Συνέλευσης, όπως αποκαλείται η ετήσια κοινή συνεδρίαση των δύο νομοθετικών Σωμάτων του ρωσικού Κοινοβουλίου. Η προειδοποίηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς παραμένει σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα η ένταση στην ανατολική Ουκρανία, ενώ η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα κοντά στις ελεγχόμενες από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές περιοχές του Ντονμπάς και διεξάγει μεγάλης κλίμακας ναυτικά γυμνάσια στη Μαύρη Θάλασσα.

«Ειλικρινά, δεν θέλουμε να κάψουμε τις γέφυρες. Αλλά αν κάποιοι παρερμηνεύουν τις καλές προθέσεις μας ως αδιαφορία ή αδυναμία και θέλουν οι ίδιοι να κάψουν ή να ανατινάξουν τις γέφυρες, τότε η απάντηση της Ρωσίας θα είναι ασύμμετρη, γρήγορη και σκληρή», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, οι τόνοι έγιναν ακόμη σκληρότεροι: «Ελπίζω ότι ουδείς θα τολμήσει να παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές σε σχέση με τη Ρωσία, τις οποίες εμείς καθορίζουμε, σε κάθε περίπτωση. Όσοι οργανώνουν προκλήσεις που θίγουν καίρια συμφέροντα ασφαλείας της Ρωσίας θα μετανιώσουν όπως δεν έχουν μετανιώσει ποτέ ώς τώρα».

Το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει κόκκινη γραμμή την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, την οποία επιδιώκει το Κίεβο, και έχει προειδοποιήσει ότι θα επέμβει για να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό σε περίπτωση μαζικής επίθεσης του ουκρανικού στρατού στο Ντονμπάς.

Χωρίς να κατονομάσει τις ΗΠΑ, ο Πούτιν κατήγγειλε όσους «οργανώνουν πραξικοπήματα και σχεδιάζουν πολιτικές δολοφονίες ανώτατων κρατικών αξιωματούχων», κάνοντας αναφορά στη θρυλούμενη απόπειρα πραξικοπήματος στη Λευκορωσία, την αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής του Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα και την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, το 2014.

Το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας ήταν αφιερωμένο σε θέματα εσωτερικής πολιτικής. Ο Ρώσος πρόεδρος έθεσε ως στόχο να έχει επιτευχθεί αποτελεσματικό τείχος ανοσίας, με μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού, μέχρι το φθινόπωρο και ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την οικονομική στήριξη των πιο ευάλωτων ομάδων. Αναφορικά με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, έθεσε τον φιλόδοξο στόχο να βρίσκεται σε καλύτερη θέση η Ρωσία έναντι της Ε.Ε. ως προς τη μείωση των ρύπων σε ορίζοντα 30 ετών.

Με αφορμή τη χθεσινή ομιλία του Ρώσου προέδρου, οπαδοί του φυλακισμένου ακτιβιστή της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, διοργάνωσαν κινητοποιήσεις με συμμετοχή εκατοντάδων ανθρώπων σε αρκετές ρωσικές πόλεις, ζητώντας την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων υγείας του Ναβάλνι, ο οποίος βρίσκεται εδώ και τρεις εβδομάδες σε απεργία πείνας. Η αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 10 συνεργάτες του Ναβάλνι, εξέλιξη την οποία χαρακτήρισε «θλιβερή» ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Πηγή: REUTERS, TASS

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X