ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 22:54
24°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κόσμος

Σε εκκένωση του Ιράκ προχωρούν οι ΗΠΑ

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Σε κατάσταση συναγερμού ενεργειακοί κολοσσοί - Σε επικίνδυνα επίπεδα η ένταση στον αραβικό κόλπο

«Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας μετωπικής σύγκρουσης με τον εχθρό. Αυτή η στιγμή περνά στην ιστορία της ισλαμικής επανάστασης ως η στιγμή των μεγάλων αποφάσεων, με τον εχθρό να προχωρά σε αντιπαράθεση μαζί μας με όλη την διαθέσιμη δύναμη του». Αυτό το μήνυμα έστειλε ο διοικητής των δυνάμεων της Φρουράς της Επανάστασης του Ιράν, στρατηγός Χουσείν Σαλάμι.

Η προειδοποίηση του Ιρανού στρατηγού έρχεται σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ ενισχύουν την στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή και αποσύρουν διπλωμάτες και Αμερικανούς υπηκόους από το Ιράκ.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από τον διεθνή τύπο, τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι ΗΠΑ έχουν στείλει περαιτέρω στρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου ενός αεροπλανοφόρου, βομβαρδιστικών αεροσκαφών Β-52 και πυραύλων Patriot, με αφορμή τος ιρανικές απειλές για τα στρατεύματά και τα συμφέροντά των ΗΠΑ στην περιοχή.

Εκκενώνουν το Ιράκ

Αναφερόμενος σε ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους, το CNN μετέδωσε την Τετάρτη ότι οι ΗΠΑ έχουν «συγκεκριμένη και αξιόπιστη» πληροφόρηση που θέλει τις ιρανικές δυνάμεις να σχεδιάζουν επιθέσεις που στρέφονται κατά των αμερικανικών δυνάμεων σε περιοχές όπως το Ιράκ.

Με βάση την νέα πληροφόρηση, οι ΗΠΑ προχώρησαν στον περιορισμό των υπηρεσιών που παρέχουν οι διπλωματικές αποστολές τους στο Ιράκ και εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία για αυτήν την χώρα.

Μόλις λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις που δέχθηκαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, ακολουθώντας τα βήματα των ΗΠΑ, η Γερμανία τερματίζει την εκπαίδευση ιρακινών δυνάμεων που παρείχε στο παρελθόν ο στρατός της.

Παρακολουθούν οι εταιρείες πετρελαίου

Την ίδια ώρα, η ExxonMobil δήλωσε την Τετάρτη ότι «παρακολουθεί από κοντά» την κατάσταση στο Ιράκ ακολουθώντας τη διαταγή του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για μερική εκκένωση του διπλωματικού προσωπικού εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του γειτονικού Ιράν.

Η BP παρακολουθεί επίσης την τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στο Ιράκ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Η Eni δήλωσε ότι θα τοποθετηθεί επί του ζητήματος στην συνέχεια.

Η Chevron, η οποία αναπτύσσει ένα κοίτασμα πετρελαίου στη περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ, δήλωσε: «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και παραμένουμε σε τακτική επαφή με την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν. Η ασφάλεια του προσωπικού μας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα».

Τα ιρακινά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την είδηση ότι μαζί με την αμερικανική κυβέρνηση οι προαναφερόμενες εταιρίες έχουν ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες για την απομάκρυνση του προσωπικού τους από το Ιράκ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ