ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σε κατάσταση πολέμου ο Ισημερινός: Βία σε ζωντανή μετάδοση και στρατός στους δρόμους

Τουλάχιστον δέκα νεκροί είναι ο απολογισμός των βίαιων επεισοδίων στον Ισημερινό, ο οποίος κηρύχθηκε σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης»

Kathimerini.gr

Ανευ προηγουμένου κλιμάκωση της τρομοκρατίας και της βίας βιώνει ο Ισημερινός. Στις δύο το μεσημέρι της Τρίτης διακόπηκε η μετάδοση του τηλεοπτικού σταθμού TC, καθώς ομάδα ενόπλων αιχμαλώτισε δημοσιογράφους που βρίσκονταν σε στούντιο της πόλης Γκουαγιακίλ.

Σε ζωντανή μετάδοση, όλη η χώρα έγινε μάρτυρας της βίας των ενόπλων, παρακολουθώντας περίπου δέκα κουκουλοφόρους να σημαδεύουν με τα όπλα τους τούς εργαζομένους στον σταθμό.

Στη διάρκεια σχεδόν μισής ώρας ζωντανής μετάδοσης, οι δημοσιογράφοι εκλιπαρούσαν για τη ζωή τους, ενώ ακούστηκαν και πυροβολισμοί να πέφτουν στο τηλεοπτικό πλατό. Στη συνέχεια, το σήμα διακόπηκε.

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη Δευτέρα σε βίαιες συγκρούσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο πρόεδρος, ο οποίος ξεκίνησε τη θητεία του πριν από λιγότερο από δύο μήνες, αποφάσισε να κηρύξει κατάσταση πολέμου. Μία ημέρα νωρίτερα, είχε εκδώσει διάταγμα για νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.

Χαρακτήρισε επίσης 22 οργανώσεις οργανωμένου εγκλήματος ως τρομοκρατικές και διέταξε τις ένοπλες δυνάμεις να διεξαγάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις για την εξουδετέρωσή τους.

Ο Νομπόα συγκάλεσε το απόγευμα της Τρίτης κυβερνητικό συμβούλιο ασφαλείας, ενώ το υπουργείο Παιδείας ανέστειλε τα μαθήματα σε όλη την επικράτεια μέχρι την Παρασκευή.

Η εισβολή σε στούντιο και πανεπιστήμια

Ενοπλοι με τα πρόσωπά τους καλυμμένα εισέβαλαν σε τηλεοπτικό στούντιο και έστρεψαν τα όπλα τους κατά των δημοσιογράφων, απειλώντας να ανοίξουν πυρ.

Ολοι αναγκάστηκαν να πέσουν στο πάτωμα, ενώ ήταν σε εξέλιξη εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού TC. Η αστυνομία ανακοίνωσε αργότερα ότι απελευθέρωσε το προσωπικό και προχώρησε σε 13 συλλήψεις.

Το κύμα επιθέσεων που κατακλύζει τη χώρα εδώ και τρεις ημέρες κλιμακώθηκε χθες Τρίτη, ιδίως στην Γκουαγιακίλ, την πολυπληθέστερη πόλη της χώρας και το επίκεντρο της πολύ σοβαρής κρίσης ασφαλείας που πλήττει τους κατοίκους του Ισημερινού.

Στην παραθαλάσσια πόλη, ομάδα ενόπλων προσπάθησε επίσης να εισβάλει στο νοσοκομείο Teodoro Maldonado Carbo.

Στα κοινωνικά δίκτυα κυκλοφορούν βίντεο με φοιτητές του Πανεπιστημίου του Γκουαγιακίλ να κλειδώνονται στις αίθουσες διδασκαλίας τους για να σωθούν από τους φερόμενους ως εγκληματίες που φέρονται να εισέβαλαν στο κτίριο του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

Ενώ και στο Πανεπιστήμιο της Ματσάλα, στις ακτές του Ισημερινού, επικράτησαν στιγμές χάους με φοιτητές και προσωπικό να τρέχουν απελπισμένοι έξω από το κτίριο του ιδρύματος μετά την είσοδο υπόπτων στους χώρους του.

Στο Κίτο, την πρωτεύουσα της χώρας, η κατάσταση είναι επίσης εφιαλτική, με αρκετές επιχειρήσεις να αναγκάζονται να κλείσουν λόγω λεηλασιών.

Γύρω στις 3 μ.μ. χθες, κυβερνητικά κτίρια στο ιστορικό κέντρο της πόλης εκκενώθηκαν για λόγους ασφαλείας. Κυκλοφοριακό χάος επικράτησε και πολλά εμπορικά κέντρα τόσο στο Κίτο όσο και στο Γκουαγιακίλ και στη Μάντα έκλεισαν τις πόρτες τους.

Κάτοικοι του Κίτο δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι στην πόλη επικράτησε χάος μετά την είδηση της επίθεσης στον τηλεοπτικό σταθμό στην Γκουαγιακίλ.

«Υπάρχει υπερβολική νευρικότητα στην πόλη», δήλωσε ο Μάριο Ουρένα. «Στη δουλειά, οι άνθρωποι φεύγουν νωρίτερα. Ολος ο κόσμος φεύγει, βλέπεις πολλή κίνηση στους δρόμους και ακούγονται συναγερμοί παντού. Επικρατεί χάος».

«Εάν τηλεοπτικός σταθμός δέχεται τέτοιου είδους επίθεση, φανταστείτε τι συμβαίνει σε εστιατόρια ή καταστήματα», ανέφερε από την πλευρά του κάτοικος της Γκουαγιακίλ.

Αντιδράσεις σε Περού και ΗΠΑ

Οι γειτονικές χώρες παρακολουθούν την κατάσταση με ανησυχία. Στο Περού, η κυβέρνηση διέταξε την άμεση ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων στα σύνορα για να αποτραπεί η επέκτασης της αστάθειας.

Ο πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου του Περού, Αλμπέρτο Οτάρολα, ανακοίνωσε ότι στα βόρεια σύνορα θα κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Επειτα από συνάντηση με την πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε για την κατάσταση στον Ισημερινό, ο Oτάρολα ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Αμυνας και Εσωτερικών επρόκειτο να μεταβούν στη συνοριακή περιοχή για να συντονίσουν τις ενέργειες για την εγγύηση της ασφάλειας.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως καταδικάζουν τις «θρασύτατες επιθέσεις» στο Εκουαδόρ και ότι «συντονίζονται» με τον πρόεδρο Ντανιέλ Νομπόα και την κυβέρνησή του και είναι «έτοιμες να παράσχουν βοήθεια».

Ο Ισημερινός είναι από τους κορυφαίους εξαγωγείς μπανάνας στον κόσμο. Εξάγει επίσης πετρέλαιο, καφέ, κακάο, γαρίδες και ψάρια.

Ωστόσο, η έξαρση της βίας στο κράτος των Ανδεων, εντός και εκτός των φυλακών του, έχει συνδεθεί με τις διαμάχες μεταξύ των καρτέλ ναρκωτικών, τοπικών και ξένων, για τον έλεγχο των διαδρομών κοκαΐνης προς τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Ταραχές στις φυλακές

Η κινητοποίηση του στρατού ήρθε έπειτα από το νέο κύμα ταραχών και αποδράσεων σε φυλακές, καθώς και άλλες πράξεις βίας που αποδίδονται από τις Αρχές στη δράση των συμμοριών.

Επιπλέον, ήρθε μετά την εξαφάνιση διαβόητου γκάνγκστερ από το κελί της φυλακής του. Δεν είναι σαφές αν το περιστατικό στο τηλεοπτικό στούντιο της Γκουαγιακίλ σχετίζεται με την εξαφάνιση από φυλακή της ίδιας πόλης του αρχηγού της συμμορίας Τσονέρος, Αντόλφο Μασίας Βιγιαμάρ ή Φίτο, όπως είναι ευρύτερα γνωστός.

Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να αποκαταστήσουν την τάξη σε τουλάχιστον έξι φυλακές όπου ξέσπασαν ταραχές τη Δευτέρα.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και τρεις τραυματίστηκαν σε επιθέσεις στην Γουαγιακίλ χθες Τρίτη, ενώ δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν από «ένοπλους εγκληματίες» στην κοντινή πόλη Νομπόλ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Στην πόλη Ριομπάμπα, σχεδόν 40 κρατούμενοι, μεταξύ των οποίων βαρόνος ναρκωτικών, απέδρασαν από φυλακή.

Τουλάχιστον επτά αστυνομικοί απήχθησαν και βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει τρεις από τους απαχθέντες αστυνομικούς να είναι πεσμένοι στο έδαφος και ένα όπλο να τους σημαδεύει.

Ο ένας αναγκάζεται να διαβάσει δήλωση που απευθύνεται στον πρόεδρο Νομπόα, όπως αναφέρει το AFP.

«Κηρύξατε πόλεμο, θα έχετε πόλεμο», διαβάζει ο αστυνομικός. «Κηρύξατε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Δηλώνουμε ότι η αστυνομία, οι πολίτες και οι στρατιώτες είναι λάφυρα πολέμου».

Πολιτική πόλωση

Η βίαιη κλιμάκωση ήταν ωρολογιακή βόμβα που εξερράγη στα χέρια του Νομπόα. Ο 35χρονος επιχειρηματίας κέρδισε τις εκλογές τον περασμένο Οκτώβριο με την υπόσχεση να τερματίσει την πόλωση και τον διχασμό της χώρας σε κορρεϊσμό και αντικορρεϊσμό.

Για τους περισσότερους, ενσαρκώνει την Κεντροδεξιά, αν και ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερός.

Εχει ταχθεί υπέρ των επιχειρήσεων και υπόσχεται μείωση των φόρων, αν και έχει υποσχεθεί και αύξηση των κοινωνικών δαπανών.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τα δημόσια μηνύματά του υπήρξαν ελάχιστα και παραμένει άγνωστος στη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών του Ισημερινού.

Η χώρα, που βιώνει ιστορικά επίπεδα ανασφάλειας, με 40 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους, περίμενε να υλοποιηθεί το σχέδιο του νέου προέδρου για την αντιμετώπιση της βίας και την ανάληψη του ελέγχου των φυλακών.

Ο έλεγχος των φυλακών, όπου κρατούνται τουλάχιστον 31.300 έγκλειστοι, αποτελεί μέρος των στρατηγικών ασφαλείας που υποσχέθηκαν οι τρεις τελευταίες κυβερνήσεις αλλά δεν κατάφεραν να θέσουν σε εφαρμογή.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει καταστεί εφικτό να σπάσει η σύνδεση των φυλακών με τη βία, που αυξάνεται καθημερινά στους δρόμους.

Από τα κελιά τους, οι αρχηγοί των συμμοριών «ενορχηστρώνουν» εγκληματικές ενέργειες, διατάζουν δολοφονίες, επιθέσεις, εκβιασμούς και διαχειρίζονται την υλικοτεχνική υποδομή για τη διακίνηση ναρκωτικών, συχνά υπό την προστασία κρατικών λειτουργών.

Πλήγμα στην κυβέρνηση

Οι Τσονέρος αποτελούν ισχυρή συμμορία που θεωρείται ότι βρίσκεται πίσω από πολλές από τις αιματηρές ταραχές και συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει στις φυλακές του Ισημερινού τα τελευταία χρόνια.

Ο Φίτο εκτιμάται ότι διέφυγε λίγες ώρες πριν από προγραμματισμένη μετακίνησή του. Δύο δεσμοφύλακες έχουν συλληφθεί ως ύποπτοι ότι τον βοήθησαν να αποδράσει.

Η απόδρασή του αποτελεί το πρώτο σοβαρό πλήγμα στην κυβέρνηση του Νομπόα, μετά τη νίκη του στις εκλογές, οι οποίες αμαυρώθηκαν από τη δολοφονία του υποψήφιου προέδρου και δημοσιογράφου Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, τον Νοέμβριο.

Ο Βιγιαβισένσιο είχε δηλώσει ότι δέχθηκε απειλές από τον Φίτο λίγες ημέρες προτού πεθάνει από πυρά που εξαπολύθηκαν εναντίον του, καθώς αποχωρούσε από προεκλογική συγκέντρωση στο Κίτο.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση