ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 23:56
24°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κόσμος

Συνεχίζεται ο αναβρασμός στον Λίβανο

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Οι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους

Στον γειτονικό Λίβανο ο μεγάλος κοινωνικός και πολιτικός αναβρασμός δεν έχει τέλος. Οι μαζικές διαδηλώσεις που ξεκινήσαν με αφορμή τα νεά οικονομικά μέτρα, συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα. Οι πολίτες εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους για την μεγάλη οικονομική κρίση και την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Χαρίρι.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν διάφορα αραβικά μέσα ενημέρωσης, ενώ οι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους, ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι αναμένεται να ανακοινώσει ένα πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο αποτελείται μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες.

Η ανακοίνωση αναμένεται με την λήξη της προθεσμίας των 72 ωρών που έθεσε ο ίδιος ο κ. Χαρίρι για την ανταπόκριση της κυβέρνησης προς όλα τα κόμματα για διάλογο για εξασφάλισης διεξόδου από την μεγάλη κρίση.

Τι δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας;

Πριν από λίγη ώρα, μετά από μια έκτακτη σύσκεψη, ο Πρόεδρος Michel Aoun δήλωσε ότι «αυτό που συμβαίνει στο δρόμο εκφράζει τον πόνο του λαού και ότι η εξάπλωση της διαφθοράς αποτελεί μεγάλη αδικία, οπότε πρέπει τουλάχιστον να αρχίσουμε να εγκρίνουμε την άρση του τραπεζικού απορρήτου των λογαριασμών οποιουδήποτε έχει υπουργική ευθύνη».

Έφυγαν από την κυβέρνηση οι Χριστιανοί

Στην έκτακτη σύσκεψη έλαβαν μέρος όλα τα μέλη της κυβέρνησης εκτός την υπουργό για τα ζητήματα των γυναικών, Βιολέτ Σαφάντι, και τους τέσσερις υπουργούς της παράταξης Λιβανικές Δυνάμεις που παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση. Οι Λιβανικές Δυνάμεις εκφράζουν τις θέσεις των Χριστιανών του Λιβάνου και την Παρασκευή το κόμμα αποχώρησε από το κυβερνητικό σχήμα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα όσα συμβαίνουν στην χώρα.

Η παρέμβαση του Ιράν

Την ίδια ώρα, σε δήλωσή του, το Ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε τη σημασία της μη παρέμβασης εξωτερικών δυνάμεων στον Λίβανο. «Ο λιβανικός λαός έχει απαιτήσεις και οι διαδηλώσεις διεξάγονται με ηρεμία και ο Λίβανος μπορεί να ξεπεράσει αυτή την κρίση», ανέφερε η σχετική δήλωση.

Από την πλευρά του, ο Ιρανός Υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαράν δήλωσε ότι «η διατήρηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας πρέπει να επιτευχθεί παρέχοντας στους ανθρώπους τα δικαιώματά τους και εξασφαλίζοντας τις ανάγκες τους».

Οι ΗΠΑ και τα ΗΑΕ

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε την Κυριακή ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει το δικαίωμα του λιβανικού λαού για να επιδείξει ειρηνικά τα προβλήματα και την λαϊκή δυσαρέσκεια, και ότι ελπίζει ότι αυτές τις διαδηλώσεις θα θέσουν τον Λίβανο σε πορεία οικονομικής μεταρρύθμισης.

Ο Πρεσβευτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) στη Βηρυτό, Χαάντ Σαίντ Αλ-Σαμπί, ανέφερε σε μια σειρά από τουίτερ ότι από την έναρξη των διαδηλώσεων σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου έχει ενεργοποιηθεί κέντρο επιχειρήσεων στην πρεσβεία, διοικούμενο από μέλη της αποστολής.

Συνεχίζεται οι αναβρασμός

Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που οι διαδηλώσεις συνεχίζονται σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, χωρίς να καταγράφονται συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η συνδικαλιστική ένωση και τα λαϊκά σωματεία έχουν καλέσει για γενική απεργία σήμερα, ενώ οι τράπεζες ανακοίνωσαν το κλείσιμο των θυρών τους. Κάλεσμα για διακοπή των μαθημάτων έγινε και στην περίπτωση των καθολικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σχεδόν σε όλες τις λιβανικές πόλεις για την πέμπτη συνεχόμενη μέρα, με αύξηση του αριθμού των διαδηλωτών που απαιτούν την ανατροπή του πολιτικού καθεστώτος της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ