ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι Γερμανοί «ψεκασμένοι» και η κατάλυση της δημοκρατίας

Η μαζική διαδήλωση, που λίγο έλειψε να καταλήξει σε εισβολή στη γερμανική Βουλή, προβληματίζει το πολιτικό κατεστημένο και τον Τύπο της χώρας.

Kathimerini.gr

Mια γυναίκα με μακριά μαλλιά σε dreadlocks, η Ταμάρα Κ, εναλλακτική θεραπεύτρια, που κάνει μασάζ και άλλες εναλλακτικές θεραπείες (ακόμη και κατά του καρκίνου!), αρπάζει το μικρόφωνο και φωνάζει: «Κερδίσαμε. Μπροστά σε αυτό το κτίριο δεν υπάρχει πια αστυνομία», ενώ καλεί τους συγκεντρωμένους να ανεβούν τα σκαλιά του Ράιχσταγκ, όπου στεγάζεται η γερμανική Βουλή, στο Βερολίνο. Περίπου 400 άτομα ακολουθούν την προτροπή της. Η εισβολή στο κτίριο αποτρέπεται από την αστυνομία την τελευταία στιγμή. Η σοκαριστική σκηνή, όμως, στοιχειώνει από το Σάββατο πολιτικούς και δημοσιογράφους στη χώρα.

Νεοναζί και νοσταλγοί του Ράιχ, μέλη του ξενοφοβικού κινήματος των ταυτοτιστών, συνωμοσιολόγοι, διακομματικοί αρνητές των εμβολίων –ανάμεσά τους και αριστεροί που θεωρούν πως τα εμβόλια είναι μια εκστρατεία χειραγώγησης και πλουτισμού των φαρμακευτικών– απαρτίζουν το ετερόκλητο πλήθος που αγωνίζεται κατά των περιοριστικών μέτρων για την αναχαίτιση της πανδημίας στη Γερμανία. Αν μελετούσε κανείς τα σύμβολα και τα λάβαρα της διαδήλωσης διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του Ράιχσταγκ, θα διαπίστωνε πόσο συγκεχυμένες είναι οι ιδεολογικές καταβολές των συμμετεχόντων, οι οποίο, ωστόσο, έχουν έναν κοινό στόχο: την κατασκευή ενός ασαφούς εχθρού, που προκαλεί φόβο και ανασφάλεια.

Εθνικιστικές σημαίες του γερμανικού Ράιχ (1871-1918), μαζί με το λάβαρο της Ρωσίας, ακόμη και το ουράνιο τόξο, σύμβολο της ανεκτικότητας και της ειρήνης, κρατούν στα χέρια τους οι συγκεντρωμένοι. Η Ταμάρα Κ είναι γνωστή στις αρχές: πέρυσι υπήρξε μέλος των τοπικών «Κίτρινων Γιλέκων» στο Ααχεν, ενώ στα κοινωνικά δίκτυα γράφει συχνά θεωρίες συνωμοσίας. Λίγο πριν από την εισβολή στο Ράιχσταγκ, διαδίδει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, ο μεγάλος... απελευθερωτής από την καταπίεση των εγχώριων ελίτ (με βάση τους οπαδούς της θεωρίας συνωμοσίας QAnon), προσγειώθηκε στο Βερολίνο. Οι ομοϊδεάτες της διατείνονται ότι είχαν και σχετικές αποδείξεις: το ύψος της αστερόεσσας και τον φωτισμό στην αμερικανική πρεσβεία.

Αστυνομικοί αντιμέτωποι με διαδηλωτές κατά των μέτρων για περιορισμό της πανδημίας, στο Βερολίνο. Περίπου 400 επιχείρησαν να εισβάλουν στη γερμανική Βουλή, μια σκηνή που στοιχειώνει από το Σάββατο πολιτικούς και δημοσιογράφους στη χώρα (φωτ. A.P.).

Προβληματισμός

Η μαζική διαδήλωση (38.000 άτομα, με βάση τους υπολογισμούς της αστυνομίας), που λίγο έλειψε να καταλήξει σε εισβολή στη γερμανική Βουλή, προβληματίζει το πολιτικό κατεστημένο και τον Τύπο της χώρας. Λίγες ώρες μετά τη διαδήλωση, ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Υγείας, Γιενς Σπαν, επιχειρεί να μιλήσει με αμφισβητίες του κορωνοϊού, δέχεται oξεία επίθεση και τελικά φυγαδεύεται στο αυτοκίνητό του. «Οποιος φτύνει ή επιτίθεται δημοκρατικά εκλεγμένους πολιτικούς παραβιάζει το γερμανικό Σύνταγμα και καθίσταται αποσυνάγωγος», σχολιάζει ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ. Από το γερμανικό κίνημα αγανάκτησης δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι αντισημίτες, όπως ο οικολόγος και οπαδός της εναλλακτικής ιατρικής σεφ Ατίλα Χίλντμαν, ο οποίος κατηγορεί τους «σιωνιστές», τους Ρότσιλντ και τον Σόρος για την τρέχουσα κρίση, αλλά και οι τεχνοφοβικοί, που θεωρούν τον Μπιλ Γκέιτς υπεύθυνο για τα δεινά τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι ένα κομμάτι του πλήθους με σαφείς ακροδεξιές αποκλίσεις έθεσε στο στόχαστρο το πολίτευμα της χώρας, αποτολμώντας εισβολή στο κτίριο της Βουλής. Στις δεκάδες προσαγωγές στις οποίες προχώρησε η αστυνομία εντόπισε, μάλιστα, έναν ένοπλο με περίστροφο, ενώ κατά τις συμπλοκές με τους διαδηλωτές τραυματίστηκαν τουλάχιστον 33 άνδρες της. Μεταξύ των διαδηλωτών βρέθηκαν τρεις Βαυαροί αστυνομικοί, δύο εν ενεργεία και ένας συνταξιούχος, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για το αν και κατά πόσον έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις.

Προειδοποιήσεις

Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ υπεραμύνθηκε του δικαιώματος διαμαρτυρίας κατά των περιοριστικών μέτρων, προειδοποίησε όμως τους διαδηλωτές ότι δεν πρέπει να τους διεμβολίσουν οι ακροδεξιοί. «Η κατανόησή μου εξαντλείται όταν οι διαδηλωτές επιτρέπουν στους εαυτούς τους να συρθούν πίσω από εχθρούς της δημοκρατίας. Οσοι απλώς συμπορεύονται αμέριμνοι με νεοναζί, ξενόφοβους και αντισημίτες, όσοι δεν τραβούν διαχωριστικές γραμμές με σαφήνεια, καταλήγουν να έχουν τους ίδιους στόχους», συνέχισε. Υποδεχόμενος τους αστυνομικούς που υπερασπίστηκαν τη Βουλή και ευχαριστώντας τους για την επιχείρηση, ο Σταϊνμάγερ κατέληξε ότι δεν είναι μόνο καθήκον της αστυνομίας να ορθώνει τείχη στην Ακροδεξιά, αλλά κάθε πολίτη ξεχωριστά, να προασπίζεται «ενεργά, αποφασιστικά και θαρραλέα» τη δημοκρατία. Η επιλογή των σκληρών εκφράσεων και αυστηρών προειδοποιήσεων από τον πρόεδρο έχει ιστορική εξήγηση: Η επιδρομή στο κτίριο ανακαλεί μνήμες από την πυρπόληση του Ράιχσταγκ το 1933, ένα μήνα αφότου ανήλθαν στην εξουσία οι ναζί, μια επίθεση που παρείχε τη δικαιολογία για περιστολή των ατομικών ελευθεριών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X