ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα πρόθυρα μεγάλης κοινωνικής έκρηξης το Ιράν

Ο τριπλασιασμός της τιμής των καυσίμων οδηγεί την χώρα στα πρόθυρα λαϊκής εξέγερσης

Για την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία του Ιράν, οι δραματικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα κατά τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν μονάχα μια επεξήγηση. Σκοτεινοί κύκλοι στο εσωτερικό της χώρας ενώνουν τις δυνάμεις τους με χώρες που στρέφονται κατά του Ιράν για να ανατρέψουν το καθεστώς που ήρθε στην εξουσία μετά την επανάσταση του 1979. Ο Γενικός Εισαγγελέας του Ισφαχάν, εντός των πλαισίων της συγκεκριμένης ανάλυσης, προειδοποιεί ότι τα γεγονότα σε ολόκληρο το Ιράν λαμβάνουν με γοργούς ρυθμούς τον χαρακτήρα μιας «αντεπανάστασης».

Οι ΗΠΑ, η εξόριστη πολιτική ηγεσία και βασιλική οικογένεια του Ιράν και η περσική ομογένεια στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες του εξωτερικού έχουν διαφορετική άποψη. Για τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών και την ιρανική αντιπολίτευση πλησιάζει η στιγμή που ο ιρανικός λαός θα λάβει την τύχη της χώρας στα χέρια του και θα ανοίξει τον δρόμο για πολιτική αλλαγή.

Για τον δε, μέσο Ιρανό πολίτη οι προαναφερόμενες συγκρουόμενες απόψεις, η συζήτηση για το ενδεχόμενο της αντεπανάστασης ή της τελικής λαϊκής εξέγερσης ανήκουν σε μια άλλη χρονική συγκυρία. Την προκειμένη στιγμή αυτό που απασχολεί την ιρανική κοινωνία είναι το οικονομικό αδιέξοδο, ο αντίκτυπος της διεθνούς απομόνωσης και των κυρώσεων και φυσικά η αναποτελεσματικότητα της Ισλαμικής Δημοκρατίας απέναντι στα κοινωνικά προβλήματα που συσσωρεύουν.

Η λαϊκή εξέγερση

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, ο τριπλασιασμός της τιμής της βενζίνης και η επιβολή περιοριστικών όρων στην πρόσβαση των πολιτών σε καύσιμα, σε μια χώρα που έχει στην κατοχή της πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα, αποτέλεσε την αφορμή για να ξεσπάσουν μαζικές κινητοποιήσεις και συγκεντρώσεις σε δεκάδες μεγάλες ιρανικές πόλεις.

Οι κινητοποιήσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μετατράπηκαν σε αιματηρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής. Το βράδυ της Κυριακής τα διεθνή μέσα έκαναν λόγο για δεκάδες νεκρούς. Κάποιες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αυξάνουν τον αριθμό των νεκρών τουλάχιστον στους 29.

Αιματοκύλισμα

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι δυνάμεις ασφαλείας διασκορπίζουν διαδηλωτές σε όλη τη χώρα χρησιμοποιώντας ζωντανά πυρομαχικά, αντλίες νερού και δακρυγόνα. Οι διαδηλωτές συγκρούονται σε ολόκληρο το Ιράν με τις δυνάμεις καταστολής, αποκλείουν κεντρικές αρτηρίες και πυρπολούν τράπεζες και κυβερνητικά κτίρια. Η κυβέρνηση, για να περιορίσει την δυναμική των μεγάλων κινητοποιήσεων έχει διακόψει την πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο.

Ένας αστυνομικός πέθανε την Κυριακή αφού πυροβολήθηκε σε σύγκρουση από «ταραχοποιούς και κακοποιούς» στο δυτικό Ιράν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά των αυξήσεων των τιμών βενζίνης, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Ταγματάρχης Ιρατζ Τζαβάμα πέθανε μετά από αντιπαράθεση με ένοπλους επιτιθέμενους κατά τη διάρκεια ταραχών στην πόλη Κερμάνσαχ το Σάββατο, ανέφερε ο αρχηγός της επαρχιακής αστυνομίας Αλί Ακμπαρ Τζανντάν, όπως μεταδίδει το IRNA.

Η αστυνομία συνέλαβε επίσης 40 άτομα κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην πόλη Γιάζντι του Ιράν την Κυριακή, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων ISNA. Στην πόλη Μπαμ στην επαρχία Αρχμάν, ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 15 διαδηλωτές.

Από δεκάδες αστικά κέντρα ειδήσεων φτάνουν παρόμοιες πληροφορίες. Η αποσύνδεση του Ιράν από το διαδίκτυο, δυσχεραίνει την επιβεβαίωση αυτών των πληροφοριών και την αποτελεσματική καταγραφή των επεισοδίων.

Η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία του Ιράν εκτός από την κρατική βία επιστρατεύουν όλα τα διαθέσιμα μέσα για να τερματίσουν τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις. Υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα στους Ιρανούς πολίτες.

Οι Κούρδοι και οι Άραβες

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επεισόδια στις περιοχές του Ιράν όπου κατοικούν οι Κούρδοι ξεχωρίζουν με την ένταση και τον αριθμό θανάτων και τραυματισμών. Στις κουρδικές πόλεις του Ιράν, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν ζωντανά πυρομαχικά εναντίον διαδηλωτών, σκοτώνοντας 11 άτομα, και τραυματίζοντας άλλους 79 πολίτες.

Στην νοτιοδυτική επαρχία του Κουζεστάν, όπου ζουν αραβικής καταγωγής πολίτες του Ιράν, έχουν σκοτωθεί πέντε πολίτες. Δύο σκοτώθηκαν στην πόλη Χορασάιρ, συμπεριλαμβανομένου ενός 12χρονου αγοριού, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως Αλί Γκαγκαζούι, και τρεις άλλοι σκοτώθηκαν στην Μπεμπαχάν.

Το Ιράν επέβαλε διανομή βενζίνης και αύξησε τις τιμές της αντλίας κατά τουλάχιστον 50% την Παρασκευή, αναφέροντας ότι η κίνηση αποσκοπούσε στην παροχή βοήθειας σε πολίτες που έχουν ανάγκη από δωρεές μετρητών. Παρά τις αιματηρές συγκρούσεις η ηγεσία του Ιράν υπερασπίζεται αυτήν την απόφαση.

Διαμαρτυρίες έχουν ξεσπάσει σε τουλάχιστον 53 πόλεις σε όλο το Ιράν από τότε που ανακοινώθηκε η απόφαση.

Η αντίδραση της κυβέρνησης και των ΗΠΑ

Ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντόλζα Ραμάνι Φαφλί ισχυρίστηκε το Σάββατο ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν επιδείξει μέχρι στιγμής αυτοσυγκράτηση και έχουν ανεχθεί τις διαμαρτυρίες» και προειδοποίησε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα δράσουν για να αποκαταστήσουν την ηρεμία αν οι διαδηλωτές συνεχίσουν να καταστρέφουν την δημόσια περιουσία.

Ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμάνεϊ την Κυριακή εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του για την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, αναφέροντας ότι οι διαδηλωτές που πυρπολούν δημόσια ιδιοκτησία είναι «ληστές» που στηρίζονται από τους εχθρούς του Ιράν και εκείνους που στηρίζουν την αντεπανάσταση.

Στα νέα επεισόδια στο Ιράν έχει εμπλακεί και η Ουάσιγκτον, η οποία δια μέσου του Υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο ανακοίνωσε ότι διαθέτει την τεχνογνωσία για να αποκαταστήσει την πρόσβαση των Ιρανών στο διαδίκτυο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X