ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 11:48
28°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κόσμος

Στη δικαιοδοσία των δικαστών περνάει το Brexit

Newsroom Κ, Αθήνα

Το ανώτερο δικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλλίας είχε απορρίψει προσφυγή ακτιβιστών κατά της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον

Στον κορυφαίο δικαστικό θεσμό του Ηνωμένου Βασιλείου εκτυλίσσεται από χθες το νέο επεισόδιο στο μακρύ σίριαλ του Brexit. Το Ανώτατο Δικαστήριο καλείται να αποφανθεί τελεσίδικα για την απόφαση της κυβέρνησης Τζόνσον να αναστείλει για πέντε εβδομάδες τη λειτουργία του Kοινοβουλίου, καθώς δύο κατώτερα δικαστήρια είχαν καταλήξει σε διαμετρικά αντίθετες αποφάσεις επί του θέματος. Το ανώτερο δικαστήριο της Αγγλίας και της Ουαλλίας είχε απορρίψει προσφυγή ακτιβιστών κατά της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον, κρίνοντας ότι το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και όχι νομικής φύσης.

Αντίθετα, το ανώτερο δικαστήριο της Σκωτίας έκρινε παράνομο το κλείσιμο του Κοινοβουλίου, θεωρώντας ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός ήθελε να αποφύγει τον έλεγχο των βουλευτών λίγο πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το Brexit.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο υπάρχει για να παίρνει δύσκολες αποφάσεις αυτού του είδους και θα το πράξουμε τηρώντας τον όρκο μας», δήλωσε στην εισαγωγική ομιλία της η πρόεδρος του σώματος, Μπρέντα Χέιλ. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η όποια απόφαση «δεν θα καθορίσει πότε και πώς το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση».

Στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου εκτυλίσσεται από χθες το νέο επεισόδιο στο μακρύ σίριαλ της εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.

Εξω από το δικαστήριο, που βρίσκεται απέναντι από τη Βουλή των Κοινοτήτων, ακτιβιστές του Brexit, αλλά και του Remain, διαδήλωναν υπέρ ή κατά της απόφασης Τζόνσον. Την προσφυγή κατά της αναστολής λειτουργίας του Κοινοβουλίου θα υποστηρίξουν, με γραπτά υπομνήματά τους, ο Συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ και τα τοπικά Κοινοβούλια της Σκωτίας και της Ουαλλίας. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Μπάκλαντ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την όποια απόφαση του δικαστηρίου.

Στο μεταξύ, ο Μπόρις Τζόνσον επικοινώνησε χθες με την Αγκελα Μέρκελ, ύστερα από μια δύσκολη ημέρα στο Λουξεμβούργο, όπου αποδοκιμάστηκε από διαδηλωτές και επικρίθηκε δημοσίως από τον πρωθυπουργό της χώρας που τον φιλοξενούσε, Ζαβιέ Μπετέλ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος δεσμεύθηκαν «να εργαστούν δραστήρια και αποφασιστικά για να επιτύχουν μια συμφωνία για το Brexit» και γνωστοποίησαν ότι θα συζητήσουν το θέμα την ερχόμενη εβδομάδα, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, εκπρόσωπος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του «περιμένει ακόμη συγκεκριμένες προτάσεις από τους Βρετανούς» και ότι παραμένει ασαφές εάν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ