ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 21:21
27°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κόσμος

Στην φυλακή γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος, λίγο μετά την αποφυλάκισή του

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η απόφαση για την εκ νέου σύλληψη και φυλάκιση του κ. Αλτάν βρήκε αμέσως αντίκτυπο διεθνώς

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν και πάλι τον δημοσιογράφο Αχμέτ Άλταν μια εβδομάδα μετά την απελευθέρωσή του. Ο κ. Αλτάν έχει καταδικαστεί για την υπόθεση του πραξικοπήματος το 2016.

ΜΜΕ και ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα επικρίνουν το τουρκικό δικαστικό σύστημα αλλά και την ελευθερία των μέσων της χώρας. Ο δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερος στις 4 Νοεμβρίου για την ίδια υπόθεση την οποία ερευνά ο Γενικός Εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης και άσκησε έφεση για την απόφαση.

Στις 12 Νοεμβρίου δικαστήριο απέρριψε την απόφαση για την απελευθέρωση του Αλτάν, ζητώντας εκ νέου την σύλληψη του λόγω της σοβαρότητας των εγκλημάτων και του κινδύνου να φύγει στο εξωτερικό. Κρατήθηκε στην αντιτρομοκρατική αστυνομία αργότερα την ίδια ημέρα, πριν συνελήφθη εκ νέου στις 13 Νοεμβρίου.

Η ιστορία της υπόθεσης

Οι Αλτάν και Ναζλί Ιλίτζακ, οι οποίοι φυλακίστηκαν στις 23 Σεπτεμβρίου 2016 και 30 Ιουλίου 2016 αντίστοιχα, αφέθηκαν ελεύθεροι στις 4 Νοεμβρίου. Το δικαστήριο αθώωσε τον αδελφό του Αλτάν, Μεχμέτ λόγω έλλειψης στοιχείων.

Το δικαστήριο είχε προηγουμένως καταδικάσει τους δύο δημοσιογράφους σε ισόβια κάθειρξη για παροχή βοήθεια στο δίκτυο Γκιουλέν που πιστεύεται ότι οργάνωσε το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016. Επίσης, κατηγορήθηκαν ότι προσπάθησαν να καταργήσουν τη συνταγματική τάξη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας απέρριψε τις ποινές ισόβιας εναντίον των τριών δημοσιογράφων τον Ιούλιο, στέλνοντας το φάκελο για επανεκδίκαση.

Στην ετυμηγορία στις 4 Νοεμβρίου, το δικαστήριο καταδίκασε τον κ. Αλτάν σε 10 χρόνια και έξι μήνες στη φυλακή και την κ. Ιλίτζακ σε οκτώ χρόνια και εννέα μήνες, αλλά στη συνέχεια έκρινε ότι θα μπορούσαν να αφεθούν ελεύθεροι καθώς παρέμειναν προφυλακισμένοι περισσότερα από τρία χρόνια. Έτσι, οι δύο δημοσιογράφοι απελευθερώθηκαν υπό δικαστικό έλεγχο.

Ο κ. Αλτάν την προηγούμενη δεκαετία υπήρξε διευθυντής της εφημερίδας Ταράφ, η οποία έφερε στο προσκήνιο τις απόπειρες πραξικοπήματος Εργκενεκόν και Βαριοπούλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ