ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Συγγνώμη» από τη Γαλλία αξιώνει η Τουρκία

«Ο ισχυρισμός της ότι δικά μας σκάφη “κλείδωσαν” στα ραντάρ τους γαλλική φρεγάτα είναι αναληθής», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας από το Βερολίνο

ΚΥΠΕ

Αντιμέτωπη με τις βαρύτατες καταγγελίες της Γαλλίας για την πολιτική της στη Λιβύη, η Άγκυρα επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αξίωσε χθες από τη γαλλική κυβέρνηση «να ζητήσει συγγνώμη», χαρακτηρίζοντας ψευδείς τις αιτιάσεις της για το ναυτικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, που έλαβε χώρα στις 10 Ιουνίου και ώθησε τη Γαλλία να αποσυρθεί «προσωρινά» από επιχείρηση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο.

«Η Γαλλία δεν είπε την αλήθεια στην Ε.Ε. ή το ΝΑΤΟ. Ο ισχυρισμός της ότι δικά μας σκάφη “κλείδωσαν” στα ραντάρ τους γαλλική φρεγάτα είναι αναληθής», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας από το Βερολίνο, για να προσθέσει: «Αποδείξαμε του λόγου το αληθές με αναφορές και ντοκουμέντα που δώσαμε στο ΝΑΤΟ, το οποίο κατάλαβε την αλήθεια». Προηγουμένως, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτνεμπεργκ είχε κρατήσει στάση ίσων αποστάσεων, αρκούμενος να δηλώσει ότι «οι δύο σύμμαχοι παρουσίασαν τελείως διαφορετικές εκδοχές για το τι ακριβώς συνέβη».

Η Γαλλία κατήγγειλε ότι τουρκικά πολεμικά σκάφη «κλείδωσαν» στα ραντάρ τους τη γαλλική φρεγάτα «Courbet» (πράξη εχθρική, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της Συμμαχίας) όταν αυτή προσπάθησε να ελέγξει υπό τανζανική σημαία σκάφος για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι μετέφερε όπλα στη Λιβύη.

«Αυτό που περιμένουμε από τη Γαλλία είναι να ζητήσει συγγνώμη με ξεκάθαρο τρόπο, χωρίς ναι μεν αλλά, για το γεγονός ότι διαβίβασε ανακριβείς πληροφορίες», δήλωσε ο Τσαβούσογλου ύστερα από τη χθεσινή συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας. Ο τελευταίος προτίμησε να αποστασιοποιηθεί από τη γαλλοτουρκική διαφορά, σημειώνοντας απλώς ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρξουν εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας».

Αργότερα, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επανήλθε στις αιτιάσεις του κατά της Τουρκίας, σχολιάζοντας την ακρόαση του Τούρκου πρεσβευτή σε επιτροπή της γαλλικής Γερουσίας. «Τον ενημερώσαμε, όπως οφείλουμε, για τα πραγματικά γεγονότα, καθώς και για τις παραλείψεις και τις ανακριβείς και μεροληπτικές πληροφορίες που παρέθεσε κατά τη διάρκεια της εν λόγω ακροάσεως. Εξάλλου επισημάναμε εκ νέου τον απαράδεκτο χαρακτήρα της τουρκικής συμπεριφοράς», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Χθες το απόγευμα, ο Ταγίπ Ερντογάν αναχώρησε για το Κατάρ, τον μοναδικό σταθερό σύμμαχο της Τουρκίας στον αραβικό κόσμο, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό ύστερα από την εκδήλωση της πανδημίας της COVID-19. Ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον ηγέτη του Κατάρ, εμίρη Σεΐχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, με το λιβυκό ζήτημα να περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συζητήσεων. Οι δύο χώρες υποστηρίζουν ενεργά την κυβέρνηση Σαράζ, ενώ Αίγυπτος, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ρωσία στηρίζουν το στρατόπεδο της Ανατολικής Λιβύης υπό τον Χαλίφα Χαφτάρ.

Στο μεταξύ, ο πρώην ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γκασάν Σαλαμέ κατηγόρησε για «υποκρισία» το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφέροντας ότι ενώ αναγνώριζε ως νόμιμη κυβέρνηση εκείνη του Φαγέζ Σαράζ, τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου υποστήριζαν την επίθεση του Χαφτάρ εναντίον της Τρίπολης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση