ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνέντευξη Πούτιν: «Αδύνατη» μια ήττα της Ρωσίας – Αποκλείει εισβολή σε Πολωνία ή Λετονία

Ο Ρώσος πρόεδρος, μιλώντας στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον, έπλεξε το εγκώμιο του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και του Τζορτζ Μπους

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε την Τρίτη στον Αμερικανό συντηρητικό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον και μεταδόθηκε χθες, Πέμπτη, το απόγευμα στις ΗΠΑ (στη 01.00 σήμερα Παρασκευή ώρα Ελλάδας), ότι η ήττα της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία είναι «αδύνατη».

Η συνέντευξη, διάρκειας σχεδόν δύο ωρών, με την οποία ο Πούτιν ήθελε να στείλει μηνύματα στις ΗΠΑ και στη Δύση, σε κάποιες περιπτώσεις μετατράπηκε σε διάλεξη επί ιστορικών ζητημάτων.

Ο Πούτιν απέκλεισε την ιδέα να διατάξει τον στρατό του να προχωρήσει σε εισβολή στην Πολωνία ή τη Λετονία, χώρες στις οποίες η Μόσχα «δεν έχει συμφέροντα».

«Υπήρξαν αλαλαγμοί, κραυγές για (την ανάγκη κατά Δυτικούς αξιωματούχους) να καταφερθεί στρατηγική ήττα στη Ρωσία στο πεδίο της μάχης», είπε ο Ρώσος πρόεδρος στον άλλοτε αστέρα του Fox News, στη συνέντευξη που του παραχώρησε.

«Ομως τώρα μοιάζει να συνειδητοποιείται πως αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αν όχι αδύνατο. Κατά τη γνώμη μου, είναι αδύνατο εξ ορισμού. Δεν θα γίνει ποτέ. Μου φαίνεται πως τώρα αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία στη Δύση το συνειδητοποιούν επίσης», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, που διέταξε την εισβολή πριν από σχεδόν δυο χρόνια, την 24η Φεβρουαρίου 2022.

Αν το κατανοούν πράγματι, «πρέπει να αναλογιστούν ποια θα είναι η συνέχεια. Είμαστε έτοιμοι για διάλογο επ’ αυτού», συνέχισε. Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, που μίλησε στη μητρική του γλώσσα, μεταφράζονταν από διερμηνέα στα αγγλικά.

«Η CIA οργάνωσε πραξικόπημα στην Ουκρανία»

Οταν ρωτήθηκε για τη στιγμή που πήρε την απόφαση να ξεκινήσει την επίθεσή του, ο Πούτιν απάντησε «αρχικά, ήταν το πραξικόπημα στην Ουκρανία», αναφερόμενος στην απομάκρυνση του προκατόχου του Ζελένσκι, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, το 2014 από την προεδρία.

«Και τι πυροδότησε τα τρέχοντα γεγονότα; Πρώτον, η σημερινή ηγεσία της Ουκρανίας δεν θα εφαρμόσει τις Συμφωνίες του Μινσκ», πρόσθεσε ο Πούτιν. Οι Συμφωνίες του Μινσκ αποτέλεσαν προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος του Ντονμπάς μεταξύ της Ουκρανίας και των ρωσικών αυτονομιστικών ομάδων και υπογράφηκαν το 2014.

«Το πραξικόπημα στην Ουκρανία ξεκάθαρα οργανώθηκε από τη CIA», ισχυρίστηκε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος έκανε λόγο για λάθος υπολογισμό και της ρωσικής ηγεσίας.

«Η νέα ηγεσία στην Ουκρανία άρχισε τις επιθέσεις στο Ντονμπάς εναντίον του άμαχου πληθυσμού με πυροβολικό και αεροπορία, ενώ το ΝΑΤΟ υποσχόταν να ανοίξει τις πόρτες του στο ουκρανικό καθεστώς», ισχυρίστηκε.

«Δεν μπορούσαμε να μείνουμε απαθείς. Ηταν κάτι που θα κατέστρεφε και την ίδια τη Ρωσία και δεν ήταν δυνατό να αφήσουμε τους Ρώσους αδελφούς μας στο έλεος των πραξικοπηματιών στο Ντονμπάς», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε δεχτεί να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές, ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε, «οι πραξικοπηματίες είχαν άλλα σχέδια, καθώς και τη στήριξη ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία και η Γερμανία».

«Ημασταν έτοιμοι για ειρήνη και μας εμπόδισαν»

Ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ακόμα ότι κάποτε σχεδόν επιτεύχθηκε ειρηνευτική συμφωνία για τον πόλεμο της Ουκρανίας, ωστόσο, κατηγόρησε τη «δυτική πλευρά» ότι ήθελε να συνεχίσει τον πόλεμο.

«Είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε», ανέφερε. «Είναι η δυτική πλευρά και η Ουκρανία είναι προφανώς δορυφορικό κράτος των ΗΠΑ. Είναι εμφανές. Δεν θέλω να το εκλάβετε σαν προσπάθεια να βρω μία εντυπωσιακή έκφραση ή σαν προσβολή… Καταλαβαίνουμε και οι δύο τι συμβαίνει».

«Μόλις άρχισε η στρατιωτική επιχείρηση το 2022, η Ρωσία ήταν έτοιμη για διαπραγματεύσεις με σκοπό την ειρηνική επίλυση της κρίσης, και αυτό φάνηκε στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης. Τότε οι ΗΠΑ και οι δορυφόροι τους στην Ε.Ε. μας είπαν ότι δεν είναι σωστό να διεξάγονται συζητήσεις με τα ρωσικά στρατεύματα έξω από το Κίεβο και τα αποσύραμε. Ωστόσο, η Δύση είχε λάβει τις αποφάσεις της», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν επέρριψε την ευθύνη συγκεκριμένα στον Μπόρις Τζόνσον, πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, για τον οποίο υποστήριξε ότι είχε αποτρέψει τον Ζελένσκι από το να υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία στα πρώτα στάδια της σύγκρουσης.

«Το γεγονός ότι (η Ουκρανία) υπακούει στην απαίτηση ή την πειθώ του κ. Τζόνσον, του πρώην πρωθυπουργού της Βρετανίας, φαίνεται γελοίο», ανέφερε ο Πούτιν.

Επανέλαβε πως η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας παραμένει βασικός στόχος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στη χώρα.

Αναφερόμενος στο θέμα των διαπραγματεύσεων, ο Πούτιν υπενθύμισε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος τις έχει απαγορεύσει και νομοθετικά.

Ενώ σχετικά με την τελευταία του επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν, ανέφερε ότι ήταν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Του είπα, τότε, πιστεύω ότι κάνεις ένα τεράστιο, ιστορικών διαστάσεων λάθος, υποστηρίζοντας όλα όσα συμβαίνουν εκεί, στην Ουκρανία και σπρώχνοντας τη Ρωσία μακριά», είπε ο Πούτιν.

«Η CIA ανατίναξε τον Nord Stream»

Ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι ο Μπιλ Κλίντον πρόσφερε στη Ρωσία θέση στο ΝΑΤΟ, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε από το επιτελείο του, καθώς και πως η Ρωσία έχει τους πιο προηγμένους «υπερηχητικούς πυραύλους» στον κόσμο.

Σχετικά με τον δημοσιογράφο της Wall Street Journal, Εβαν Γκέρσκοβιτς, ανέφερε ότι είναι «κατάσκοπος», ενώ ισχυρίστηκε πως η CIA ανατίναξε τον αγωγό Nord Stream.

Ο Πούτιν είπε ακόμη στη συνέντευξη πως θεωρεί εφικτή τη σύναψη συμφωνίας για την απελευθέρωση του Γκέρσκοβιτς, ο οποίος παραμένει φυλακισμένος στη Ρωσία για σχεδόν ένα χρόνο.

«Πιστεύω πως μπορεί να καταλήξουμε σε συμφωνία», ανέφερε. «Δεν υπάρχουν ταμπού για τη διευθέτηση του ζητήματος αυτού. Είμαστε έτοιμοι να το επιλύσουμε, όμως κάποιοι όροι βρίσκονται υπό συζήτηση μέσω των διαύλων των ειδικών υπηρεσιών», πρόσθεσε.

Τον περασμένο μήνα, δικαστήριο της Μόσχας παρέτεινε για ακόμη δύο μήνες την προφυλάκιση του Γκέρσκοβιτς. Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο δημοσιογράφος «συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να λαμβάνει κρυφά εμπιστευτικές πληροφορίες».

Αφησε εμμέσως πλην σαφώς να εννοηθεί πως η Μόσχα σε αντάλλαγμα επιδιώκει την απελευθέρωση του Βαντίμ Κράσικοφ, Ρώσου κρατουμένου στη Γερμανία μετά την καταδίκη του για τον φόνο Tσετσένου αντιφρονούντα στο Βερολίνο, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά σε εκείνον.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε αμοιβαίες απελευθερώσεις κρατουμένων στο πρόσφατο παρελθόν, πιο πρόσφατα τον Δεκέμβριο του 2022, όταν ανταλλάχθηκαν η Μπρίτνι Γκράινερ, αστέρι του παγκόσμιου μπάσκετ που φυλακίστηκε για κατοχή μαριχουάνας, με τον διαβόητο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ.

«Δεν θα επιτεθούμε στην Πολωνία»

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρωσίας απέκλεισε το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής σε χώρα του ΝΑΤΟ, όπως η Πολωνία, στην πρώτη του συνέντευξη σε Δυτικό δημοσιογράφο μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία.

«Μπορείτε να φανταστείτε κάποιο σενάριο στο οποίο θα στέλνατε ρωσικά στρατεύματα στην Πολωνία;» τον ρώτησε ο Κάρλσον, που θεωρείται πως απηχεί απόψεις του Αμερικανού τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Μόνο σε μία περίπτωση (…), αν η Πολωνία επιτεθεί στη Ρωσία», απάντησε ο Πούτιν.

«Δεν έχουμε συμφέροντα στην Πολωνία, τη Λετονία ή αλλού. Γιατί να το κάναμε αυτό; Απλούστατα, δεν έχουμε κανένα συμφέρον (…) Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα», συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Θα ήταν παράλογο να εμπλακούμε σε παγκόσμιο πόλεμο».

«Η Δύση φοβάται περισσότερο την Κίνα»

Υποστήριξε ότι κάποιες δυτικές κυβερνήσεις επισείουν τον κίνδυνο ρωσικής εισβολής, την «κατά φαντασία ρωσική απειλή» προκειμένου να «εκφοβίζουν τους πληθυσμούς τους».

«Η Δύση φοβάται μία ισχυρή Κίνα περισσότερο από όσο φοβάται μία ισχυρή Ρωσία, επειδή η Ρωσία έχει 150 εκατ. κατοίκους και η Κίνα έχει 1,5 δισ. πληθυσμό. Και η οικονομία της αναπτύσσεται αλματωδώς ή 5% ετησίως», τόνισε ο Πούτιν.

Εγκώμια για Τραμπ

Σχετικά με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, στις 5 Νοεμβρίου, στις οποίες προβλέπεται πως θα αναμετρηθούν ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ και ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ανέφερε ότι το αποτέλεσμά τους δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

«Με ρωτάτε αν θα άλλαζε κάτι αν αναλάμβανε νέος ηγέτης. Δεν τίθεται θέμα για το ποιος είναι ηγέτης», τόνισε.

«Είχα πολύ καλή σχέση με τον Μπους, ας πούμε. Ξέρω ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον παρουσίαζαν σαν ένα είδος χωριάτη που δεν καταλαβαίνει πολλά. Σας διαβεβαιώνω ότι αυτό δεν ισχύει», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι είχε παρόμοια θερμή σχέση με τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ: «Δεν πρόκειται για την προσωπικότητα του ηγέτη. Πρόκειται για τη νοοτροπία των ελίτ. Αν η ιδέα της κυριαρχίας με οποιοδήποτε κόστος, βασισμένη και σε δυναμικές ενέργειες, επικρατήσει στην αμερικανική κοινωνία, τίποτα δεν θα αλλάξει. Μόνο χειρότερα θα γίνουν όλα».

Ο Τραμπ και ο Πούτιν έχουν αναφερθεί επανειλημμένα στο παρελθόν με κολακευτικό τρόπο ο ένας για τον άλλο. Ο Τραμπ έχει ισχυριστεί πως αν επιστρέψει στην εξουσία μπορεί να επιλύσει τη σύρραξη στην Ουκρανία σε 24 ώρες.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτηρίζει τον Ρώσο ομόλογό του εγκληματία πολέμου και εκφράζει την αταλάντευτη υποστήριξή του στο Κίεβο.

Πρώτη συνέντευξη σε δυτικό μέσο από το 2021

Ο Πούτιν έδωσε τελευταία φορά συνέντευξη σε δυτικό μέσο το 2021, όταν είχε μιλήσει με δημοσιογράφο του CNBC. Εκτοτε, έχει μιλήσει μόνο σε μέσα ενημέρωσης της Ρωσίας, του Καζακστάν και της Κίνας.

Ο Τάκερ Κάρλσον ανήγγειλε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα τη μετάδοση της συνέντευξης, η οποία προβλήθηκε μέσω X (του πρώην Twitter), δεχόμενος έντονη κριτική από πολλούς συναδέλφους του.

Σε βίντεο πριν τη μετάδοση της συνέντευξης, εξηγούσε ότι αποφάσισε να συνομιλήσει με τον Πούτιν, εν μέρει, επειδή το αμερικανικό κοινό «δεν έχει ιδέα σχετικά με τους λόγους που ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία ή σχετικά με τους στόχους του».

Η επίσκεψή του στη Μόσχα έτυχε ευρείας κάλυψης σε ρωσικά ΜΜΕ, που δημοσίευσαν φωτογραφικά στιγμιότυπα με τον παρουσιαστή στο αεροδρόμιο και το περίφημο θέατρο Μπολσόι.

Η συνέντευξη του Ρώσου Πρόεδρου

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση