ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 14:20
32°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κόσμος

Συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρουσίασε στους 27 τα μια σειρά συμβιβαστικών προτάσεων επί ενός προσχεδίου συμπερασμάτων

Μετά από δυόμισι ώρες διαπραγματεύσεων, ολοκληρώθηκε στις 23:30 το δείπνο των 27 ηγετών υπό τον Σαρλ Μισέλ, ενώ η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνεχίζεται σήμερα και είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 11 το πρωί.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρουσίασε στους 27 τα μια σειρά συμβιβαστικών προτάσεων επί ενός προσχεδίου συμπερασμάτων. Ο Π. Μισέλ επιχείρησε να κάμψει τις αντιστάσεις της ολλανδικής κυβέρνησης και το αίτημα περί ομοφωνίας, προτείνοντας τερματισμό πληρωμών επί εθνικών σχεδίων ανάκαμψης αν δεν υπάρχει "συναίνεση" μεταξύ των κυβερνήσεων.

Η πρόταση προβλέπει ότι αν ένας αριθμός κρατών μελών έχει αιτιολογήσει την αντίθεσή του σε ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης ή στην επίτευξη ορόσημων όπως εκτιμήθηκε από την Κομισιόν, δεν θα μπορούν να γίνουν πληρωμές έως ότου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "αντιμετωπίσει ικανοποιητικά το θέμα".

Παράλληλα οι νομικές υπηρεσίες Κομισιόν και Συμβουλίου γνωμάτευσαν ότι το ολλανδικό αίτημα για ομοφωνία είναι αντίθετο με τις Συνθήκες. Ο Μαρκ Ρούττε φέρεται να απέρριψε τη συμβιβαστική πρόταση Μισέλ. Η Ολλανδία είναι η μόνη χώρα που ζητάει κάτι τέτοιο. Η τελική άρνηση Ρούττε ήταν και ο λόγος που τερματίστηκε το δείπνο. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι τα υπόλοιπα Κ-Μ έχουν προσεγγίσει περισσότερο στα άλλα ανοικτά ζητήματα. Η Αυστρία δια του Σ.Κουρτς επέμεινε στη διασφάλιση του εφάπαξ και προσωρινού χαρακτήρα του ταμείου ανάκαμψης, αλλά αυτό το ζήτημα θα αντιμετωπισθεί με το κατάλληλο λεκτικό στα συμπεράσματα.

Το δείπνο ξεκίνησε στις 21:00 μετά από 4 ώρες διμερών επαφών με μια ώρα καθυστέρηση. Είχαν προηγηθεί επαφές με τους Μέρκελ, Μακρόν και Φον Ντερ Λάιεν, ξεχωριστά με τους Ρούτε και Ορμπάν, αλλά και συσκέψεις των τεσσάρων του Βίζεγκραντ και άλλων χωρών μεταξύ τους. Παράλληλα Μέρκελ και Μακρόν συνάντησαν κατ` ιδίαν τους πρωθυπουργούς της Ουγγαρίας, της Αυστρίας και της Πολωνίας.

Η Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ξεκινήσει εκ νέου στις 11:00 του Σαββάτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ