ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Κόσμος

Τα Covid – Χριστούγεννα της Ευρώπης

Newsroom Κ, Αθήνα

Οι κυβερνήσεις, στη Γηραιά Ηπειρο που μετρά το ένα τέταρτο των καταγεγραμμένων μολύνσεων και θανάτων παγκοσμίως, προσπαθούν να αναπροσαρμόσουν τα μέτρα στο εορταστικό κλίμα

Με περιορισμούς για τις οικογενειακές συναθροίσεις, συστάσεις για αποφυγή αγκαλιών κι εκκλήσεις για τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κοινωνικών αποστάσεων, η Ευρώπη προετοιμάζεται για τα πιο πρωτόγνωρα Χριστούγεννα του αιώνα.

Οι κυβερνήσεις, στη Γηραιά Ηπειρο που μετρά το ένα τέταρτο των καταγεγραμμένων μολύνσεων και θανάτων παγκοσμίως, προσπαθούν να αναπροσαρμόσουν τα μέτρα στο εορταστικό κλίμα, προκειμένου να επιτρέψουν στις οικογένειες να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα χωρίς, ωστόσο, να σημειωθεί νέα έξαρση του κορωνοϊού.

Τα Covid – Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Κι ενώ οι περισσότεροι ηγέτες θα αποακαλύψουν τα οριστικά σχέδιά τους μέσα στην εβδομάδα, θεωρείται δεδομένο πως οι καθιερωμένες εκδηλώσεις, όπως η χριστουγεννιάτικη αγορά της Γερμανίας και οι παρελάσεις των Τριών Μάγων στην Ισπανία, θα ακυρωθούν. Την ίδια ώρα, η Μόσχα ακυρώνει μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις, ενθαρρύνοντας αντ’ αυτού τους πολίτες να βγουν μια βόλτα για να απολαύσουν τον φωτισμό και τη διακόσμηση της πόλης.

Η βελγική κυβέρνηση έγραψε γράμμα στον Άγιο Νικόλαο να τηρεί τα μέτρα

Στο Βέλγιο, μία από τις πλέον πληγείσες χώρες στην Ευρώπη, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο ανησυχεί ήδη για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας, την ώρα που έχει μόλις αρχίσει η επιπεδοποίηση του δεύτερου στη χώρα. «Είτε θα ανακόψουμε ένα τρίτο κύμα τα Χριστούγεννα, είτε θα προκαλέσουμε ένα τρίτο κύμα τα Χριστούγεννα» διεμήνυσε ο Ντε Κρο, ο οποίος θα περάσει τις γιορτές μονάχα με τη σύζυγό του και τα δυο παιδιά τους.

Θέλοντας να κάνει σαφές το μήνυμα, η βελγική κυβέρνηση έγραψε στον Άγιο Νικόλαο (του οποίου η επίσκεψη, στις 6 Δεκεμβρίου, με δώρα αναμένεται με ενθουσιασμό από τα παιδιά): «Να τηρείς τις αποστάσεις σου, να πλένεις τα χέρια σου τακτικά και να φοράς μάσκα όπου είναι απαραίτητο».

Νηφαλιότητα συστήνει η ιταλική κυβέρνηση

Στην Ιταλία, που διατηρεί τον δεύτερο υψηλότερο απολογισμό στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προειδοποίησε: «Θα πρέπει να περάσουμε τις γιορτές με έναν πιο νηφάλιο τρόπο. Τα μεγάλα πάρτι, τα φιλιά και οι αγκαλιές δεν θα είναι δυνατά».

Το Παρίσι ξεχνά τα υπαίθρια παγοδρόμιά του και τις χριστουγεννιάτικες αγορές, τη στιγμή που πλήθος Παριζιάνων παρακολούθησε μέσω διαδικτύου τη φωταγώγηση των Ηλυσίων Πεδίων.

Μέρκελ: Πρέπει να μπορέσουν να συναντηθούν οι οικογένειες

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι οι γερμανικές οικογένειες θα πρέπει να μπορέσουν να συναντηθούν για τα Χριστούγεννα, «ίσως με μέτρα προστασίας».

Η Βρετανία μελετά πως θα γίνει χαλάρωση των μέτρων

Στο Λονδίνο, η κυβέρνηση επεσήμανε ότι συνεργάζεται με τη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία για τη χαλάρωση των περιορισμών την περίοδο των Χριστουγέννων, προκειμένου να επιτραπεί στις οικογένειες να συναντηθούν, παρά τις συστάσεις των επιστημόνων που προειδοποιούν ότι η ανάμιξη με άλλους τα Χριστούγεννα ελλοχεύει πιθανούς κινδύνους.

Σάντσεθ: Η μεγαλύτερη προσδοκία μας, να μπορέσουμε να ζήσουμε πολλά ακόμη Χριστούγεννα

Στην Ισπανία, ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ήταν σαφής. «Έχουμε δύο ευχές: να είμαστε μαζί και να αγκαλιάζουμε όσους αγαπάμε περισσότερο και την υποχρέωση -από την άλλη- να τους προστατεύσουμε. Διότι, χωρίς καμία αμφιβολία, η μεγαλύτερη προσδοκία μας είναι να μπορέσουμε να ζήσουμε και να μοιραστούμε πολλά ακόμη Χριστούγεννα με τη συντροφιά των αγαπημένων μας».

Πάντως, μπροστά στους περιορισμούς, οι Ευρωπαίοι γίνονται καινοτόμοι. Παράδειγμα, νας Βαυαρός ξενοδόχος άνοιξε μια drive-through χριστουγεννιάτικη αγορά και στην Ολλανδία τα παιδιά συναντώνται με τον Άγιο Νικόλαο σε ένα drive-in για να τηρηθούν οι αποστάσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ