ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τι θέλει να επιτύχει o Πούτιν στη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν

Ο Ρώσος πρόεδρος θα αρκεστεί στον συμβολισμό με κύριο σκοπό να μειώσει την ένταση και τους κινδύνους

Kathimerini.gr

Η συνάντηση κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντίμιρ Πούτιν την Τετάρτη στη Γενεύη δεν πρόκειται να είναι μεταξύ φίλων.

Το κλίμα είναι ιδιαιτέρως φορτισμένο, με εκατέρωθεν κυρώσεις που ισχύουν σε βάρος Αμερικανών και Ρώσων, αλλεπάλληλες κατηγορίες μεταξύ των οποίων και ο χαρακτηρισμός του «φονιά» που απέδωσε ο κ. Μπάιντεν στον κ. Πούτιν και πολλές ανοικτές πληγές στις διμερείς σχέσεις.

Ορισμένοι πάντως στη Ρωσία θεωρούν ότι η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών με τον κ. Μπάιντεν στον προεδρικό θώκο συνιστά από μόνη της επιτυχία για τη Μόσχα.

«Η σύνοδος είναι σημαντική από πλευράς συμβολισμού. Τοποθετεί τη Ρωσία στην ίδια κατηγορία με τις ΗΠΑ, και για τον Πούτιν ο συμβολισμός δεν είναι ασήμαντος», σχολιάζει στο BBC ο Αντρέι Κορτούνοφ, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης RIAC στη Μόσχα.

«Ο Πούτιν σίγουρα θέλει να είναι ίσος με τον Αμερικανό πρόεδρο. Επιθυμεί να τύχει σεβασμού με τους δικούς του όρους», λέει και η πολιτική αναλύτρια Λίλια Σέφτσοβα: «Θέλει να δείξει έναν μάτσο δυναμισμό και να είναι μέλος του κλαμπ», προσθέτει χαρακτηριστικά.

Η επιλογή της Γενεύης για τη σύνοδο των δύο ηγετών φέρνει αναμνήσεις από τη σπουδαία εκείνη συνάντηση των Ρόναλντ Ρίγκαν και Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τον Νοέμβριο του 1985. Τώρα όμως τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα.

«Ένας εφικτός στόχος τώρα είναι να ελέγξει ο ένας τις κόκκινες γραμμές του άλλου», αναφέρει η κα Σέφτσοβα, «όπως και να υπάρξει συμφωνία ότι ο διάλογος είναι ο δρόμος για την αποφυγή της αβύσσου», δεδομένου ότι, όπως προσθέτει, «αν δε συνομιλούν, η Ρωσία θα καταστεί πιο απρόβλεπτη».

Σε δηλώσεις του το Σαββατοκύριακο στη ρωσική τηλεόραση ο κ. Πούτιν είπε ότι «υπάρχουν θέματα στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε» με τις ΗΠΑ, κάνοντας αναφορά στις νέες συνομιλίες για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων, τις διάφορες περιφερειακές διαμάχες όπως η Συρία και η Λιβύη, αλλά και η κλιματική αλλαγή.
«Εφόσον μπορούμε να δημιουργήσουμε μηχανισμούς για να εργαστούμε σε εκείνα τα ζητήματα, τότε νομίζω πως μπορούμε να πούμε ότι η σύνοδος κορυφής δεν έγινε μάταια», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Κάποιοι στη Ρωσία επισημαίνουν ότι μια ανακωχή στους «διπλωματικούς πολέμους» είναι επίσης εφικτή, σταματώντας τις εκατέρωθεν απελάσεις διπλωματών και άλλα μέτρα και αντίμετρα. Θεωρείται μάλιστα ως ελάχιστη κίνηση από τη Μόσχα να επιτρέψει στον πρέσβη της να επιστρέψει στην Ουάσιγκτον.

«Ως λογικός πολιτικός, ο Πούτιν θα ήθελε να μειώσει το κόστος και τους κινδύνους που συνδέονται με αυτή τη σχέσεη αντιπαλότητας», προβλέπει ο κ. Κορτούνοφ, την ώρα που οι κυρώσεις έχουν περιορίσει τις δυνατότητες της οικονομικής πολιτικής της Μόσχας.

«Ο λαός στη Ρωσία δεν έχει όρεξει για δήθεν νίκες στην εξωτερική πολιτική τώρα, ως υποκατάστατο της αντιμετώπισης των καυτών κοινωνικών και οικονομικών προβλημάτων εντός της Ρωσίας. Ό,τι και να θέλει ο Πούτιν, δε νομίζω ότι μπορεί να κερδίσει κάτι εντός της χώρας με περαιτέρω ένταση», εκτιμά ο κ. Κορτούνοφ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση