ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το Ιράν ξεπέρασε το όριο αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου

Ξεπεράστηκε το όριο των 300 κιλών, το οποίο είχε καθοριστεί βάσει τη συμφωνίας του 2015

Kathimerini.gr

H ιρανική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι ξεπέρασε το όριο των 300 κιλών στα αποθέματα της σε εμπλουτισμένο ουράνιο, το οποίο είχε καθοριστεί βάσει τη συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, που είχε υπογραφεί από το Ιράν και έξι μεγάλες δυνάμεις, πραγματοποιώντας το πρώτο μεγάλο «ρήγμα» στη συμφωνία, μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτή το 2018.

Με αυτή την ανακοίνωση, το Ιράν επιβεβαίωσε τη σχετική αναφορά που πραγματοποίησε νωρίτερα τo ημιεπίσημο ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars, επικαλούμενο μία ανώνυμη πηγή, σύμφωνα με την οποία, ερευνητές του ΟΗΕ πραγματοποίησαν πρόσφατα μετρήσεις στα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου του Ιράν, φθάνοντας στα προαναφερθέντα συμπεράσματα σχετικά με την ποσότητα του. Στην κυβερνητική παραδοχή προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, απαντώντας καταφατικά σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου του κρατικού πρακτορείου IRNA.

Λίγο αργότερα, την υπέρβαση του ορίου παραγωγής εμπλουτισμένου ουρανίου από το Ιράν επιβεβαίωσε και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA). «Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι ο Γενικός Διευθυντής της IAEA, Γιουκίγια Αμάνο, ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο, ότι την 1η Ιουλίου το Ιράν ξεπέρασε το επιτρεπόμενο όριο σε αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της ΙΑΕΑ.

Νωρίτερα τον περασμένο μήνα, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει να εμπλουτίζει τα αποθέματα ουρανίου, ανεβάζοντας τα σε ψηλότερα επίπεδα, εφόσον οι μεγάλες δυνάμεις δεν καταφέρουν να διαπραγματευτούν νέους όρους για τη συμφωνία, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να την εγκαταλείψουν και να επαναφέρουν τις κυρώσεις εναντίον της χώρας. Τον Μάιο η Τεχεράνη τετραπλασίασε την παραγωγή της σε εμπλουτισμένο ουράνιο, απαντώντας στις προαναφερθείσες νέες αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της χώρας.

Το εμπλουτισμένο ουράνιο είναι καθοριστικό για τις «πυρηνικές δυνατότητες» της Τεχεράνης, καθότι χρησιμοποιείται ως καύσιμο από τους περισσότερους σύγχρονους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία χρονική στιγμή μεγάλης έντασης στη Μέση Ανατολή, με το Ιράν να καταρρίπτει ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πάνω από τα Στενά του Ορμούζ, και τις ΗΠΑ να κατηγορούν την Τεχεράνη για μία σειρά επιθέσεων εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση