ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 23:15
24°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κόσμος

Το μυστικό προπύργιο των Ναϊτών Ιπποτών κάτω από τους δρόμους του Παρισιού

Newsroom Κ, Αθήνα

Ελάχιστοι ξέρουν που βρίσκεται και μπορούν να το δουν μόνο εκείνοι που ξέρουν πού να ψάξουν

Από τον Ιντιάνα Τζόουνς μέχρι τον Κώδικα Ντα Βίντσι, οι θρύλοι των Ναϊτών Ιπποτών έχουν εξάψει την φαντασία εκατομμυρίων ανθρώπων και έχουν αποδοθεί σε εκατοντάδες βιβλία και δεκάδες ταινίες. Πίσω από τους θρύλους, ωστόσο, βρίσκεται μια επική ιστορία που εκτείνεται σε αιώνες και ηπείρους , με μυστικές τοποθεσίες του τάγματος σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Ένα από τα μυστικά προπύργια των τελευταίων χρόνων των Ιπποτών βρίσκεται καλά κρυμμένο στο Παρίσι. Ελάχιστοι ξέρουν που βρίσκεται και μπορούν να το δουν μόνο εκείνοι που ξέρουν πού να ψάξουν: Κάτω από τα πλακόστρωτα δρομάκια της γραφικής περιοχής του Μαραί βρίσκεται το ισχυρότερο οχυρό των Ιπποτών του Ναού, όπου κρύβονταν και συνεδρίαζαν στα τέλη του 1300, μέχρι την διάλυση του Τάγματος από από την Παπική Σύνοδο της Βιέν το 1312.

Βάσεις του Τάγματος στην Ευρώπη το 1300

Η παρουσία των Ναϊτών ήταν πολύ έντονη στο Παρίσι και η ίδια η γαλλική πρωτεύουσα τιμά την κληρονομιά τους με ονομασίες δρόμων και πλατειών: Square du Temple, boulevard du Temple, rue du Temple, rue Vieille-du-Temple, rue des Fontaines-du-Temple, carreau du Temple.

Στην ιστορική παριζιάνικη συνοικία Le Marais (Λε Μαραί) – την περιοχή της Παναγίας των Παρισίων , των μεσαιωνικών σπιτιών και του Δημαρχείου του Παρισιού – κάτω από τα πάρκα και τα πλακόστρωτα δρομάκια, βρίσκονται οι αποδείξεις της κυριαρχίας του άλλοτε παντοδύναμου Τάγματος των Ναϊτών.

Οι Ιππότες αποξήραναν τα αρχαία έλη στις όχθες του Σηκουάνα να δημιουργήσουν το le Marais, που σημαίνει «το Έλος».

Στην Square du Temple, το πάρκο που φτιάχτηκε το 185, κάτω από το καταπράσινο γρασίδι και τα δέντρα, βρίσκονται τα ερείπια της ευρωπαϊκής έδρας των Ιπποτών, του Μεγάλου Ναού, και του φρουρίου που τον προστάτευε.

Τα «σημάδια» της ιστορίας τους δεν είναι εμφανή αλλά ειδικοί ξεναγοί αποκαλύπτουν τις μυστικές τοποθεσίες του σε οργανωμένα γκρουπ

Η περιοχή του Ναού το 1734 σε γκραβούρα του 1882

Οι Ιππότες άρχισαν να χτίζουν το πρώτο φρούριο τον 12ο αιώνα (Vieux Temple ή Old Temple) και τον 13ο αιώνα, ένα νέο φρούριο έγινε η ευρωπαϊκή έδρα τους.

Ο περίβολος είχε μια σειρά από κτίρια σημαντικά για τη λειτουργία του Τάγματος και περιλάμβανε μια εκκλησία και ένα μαζικό πυργίσκο γνωστό ως Grosse Tour (Μεγάλος Πύργος) και έναν μικρότερο πύργο αποκαλούμενο Tour de César (Πύργος του Καίσαρα).

Ο Μεγάλος Πύργος του Ναού σε πίνακα του 1795

Μετά την κατεδάφιση του Ναού το 1808 με εντολή του Ναπολέοντα, μέρος του φρουρίου χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή ενώ κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης φυλακίστηκαν εκεί η Μαρία Αντουανέτα και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Η ιστορία των Ιπποτών τελειώνει στις 11 Μαρτίου, του 1314 στην Square du Vert-Galant, όπου ο τελευταίος Μεγάλος Μάγιστρος Ζακ ντε Μολέ (Jacques de Molay), κάηκε στην πυρά, με εντολή του Φίλιππου Δ΄.

Με πληροφορίες από BBC

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ