ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το χρονικό της ρωσικής υποχώρησης - Ποια η σημασία της Χερσώνας

Τι σημαίνει και τι σηματοδοτεί η απόφαση των Ρώσων να υποχωρήσουν - Αδυναμία ή... παγίδα;

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Ρωσία διέταξε την υποχώρηση των δυνάμεων της από την πόλη-κλειδί της Χερσώνας, σε ένα πιθανό πισωγύρισμα του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως αναφέρει η Guardian έκπληξη δεν αποτέλεσε όμως το αποτέλεσμα αλλά ο τρόπος με τον οποίο έγινε αφού αυτό ανακοινώθηκε μέσω της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας, του αρχιστράτηγου αλλά και του ίδιου του Υπουργού Άμυνας.

Εάν η Μόσχα είχε επιλέξει να υπερασπιστεί την Χερσώνα και σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές θα εξελισσόταν σε μία αιματηρή οδομαχία στους δρόμους της πόλης.

Μετά τον τερματισμό της ρωσικής προέλασης την άνοιξη, τα περίπου 4.000 τ.χλμ της περιοχής (μια έκταση όσο η μισή Κρήτη) δυτικά του Δνείπερου ήταν στρατηγικά ευάλωτα. Η επιτυχημένη ουκρανική αντεπίθεση το φθινόπωρο έφερε τη Ρωσία στο σημείο να τα εγκαταλείψει, αφήνοντας καμένη γη -εν προκειμένω, καταστρέφοντας γέφυρες. Ο Στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν, διοικητής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία ανέφερε στον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοιγκού πως μια τέτοια απόφαση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη όμως θα σώσει τις ζωές των Ρώσων στρατιωτών.

Σύμφωνα με τον Μιχαήλο Ποντόλιακ, κορυφαίο σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα έχει νόημα να μιλήσουμε για ρωσική υποχώρηση όταν η ουκρανική σημαία κυματίσει και πάλι στην πόλη της Χερσώνας.

Υπενθυμίζεται ότι η Χερσώνα ήταν επί της ουσίας η πρώτη μεγάλη ουκρανική πόλη που είχε περάσει υπό ρωσική κατοχή τον περασμένο Μάρτιο, μόλις λίγες ημέρες έπειτα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία της 24ης Φεβρουαρίου, με τις ρωσικές δυνάμεις τότε να εισβάλλουν εκεί από την γειτονική Κριμαία. Η Χερσώνα είναι όμως παράλληλα και η πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας τη μονομερή προσάρτηση της οποίας στη Ρωσική Ομοσπονδίας ανακοίνωσε προ εβδομάδων, πίσω στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Χερσώνα έχει στρατηγικά κρίσιμη θέση στον χάρτη, βορείως της Κριμαίας και ανατολικά της Οδησσού. Για όλους τους παραπάνω λόγους, η απώλειά της αποτελεί ιδιαιτέρως αρνητική εξέλιξη για τη Ρωσία.

Οι περιοχές που βρίσκονταν υπό ρωσικό έλεγχο και έχουν ανακαταληφθεί από ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο για τις Μελέτες του Πολέμου. 

Ο Ουκρανικός στρατός παρά ταύτα δεν μοιάζει να έχει πειστεί ότι οι Ρώσοι στρατιώτες θα υποχωρήσουν πλήρως. Ανώτεροι αξιωματούχοι στο Κίεβο πιθανολογούν πως η Μόσχα προσπαθεί να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι οι δυνάμεις της εγκαταλείπουν την Χερσώνα θέλοντας να σύρει τους Ουκρανούς σε μία αστική μάχη σύμφωνα με την New York Times. Η Χερσώνα θεωρείται μεγάλο βραβείο για την εξέλιξη του πολέμου. Είναι η μοναδική περιοχή που οι Ρώσοι ελέγχουν δυτικά του Δνείπερου ποταμού που διχοτομεί την Ουκρανία. Περί τα τέλη του καλοκαιριού οπλισμένοι με δυτικής προέλευσης όπλα μεγάλης εμβέλειας, οι Ουκρανοί ξεκίνησαν εκστρατεία με σκοπό να απομονώσουν τις Ρωσικές δυνάμεις δυτικά του ποταμού, βομβαρδίζοντας γέφυρες που η Μόσχα χρησιμοποιούσε για να τροφοδοτεί τις δυνάμεις της εντός της πόλης. Την ίδια ώρα ουκρανικά τμήματα ξεκίνησαν την προώθηση τους στην πόλη από βόρεια, νότια και δυτικά.

Εάν η Μόσχα είχε επιλέξει να υπερασπιστεί την Χερσώνα και σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές θα εξελισσόταν σε μία αιματηρή οδομαχία στους δρόμους της πόλης. Μπορεί, λοιπόν, να μην αναμένονται μεγάλες μάχες, αλλά οι νάρκες που άφησαν πίσω τους οι Ρώσοι ίσως κάνουν ζημιά. Το Κίεβο θα ήθελε να κάνει όλο και πιο δύσκολη την (τακτική) υποχώρηση της Ρωσίας, καταλαμβάνοντας αιχμαλώτους και πάνω απ' όλα ρωσικό στρατιωτικό υλικό. Κρίσιμης σημασίας θα είναι η τύχη του μεγάλου φράγματος στη Νόβα Κακόβκα. Ανεπισήμως στη Ρωσία ισχυρίζονται ότι η Ουκρανία θέλει να το καταστρέψει, για να πλημμυρίσει η πεδιάδα γύρω από τη Χερσώνα. Αλλά η Μόσχα είναι εκείνη που θα έχει να κερδίσει, αν εκεί καταστρέψει το φράγμα -έστω και αν πιθανόν αυτό θα θεωρηθεί έγκλημα πολέμου.

Ουκρανοί στρατιώτες ετοιμάζουν ένα 2S7 Pion για εκτόξευση στα περίχωρα της Χερσώνας, εναντίον Ρωσικών στόχων.

Η ανακοίνωση της απόσυρσης έρχεται την στιγμή που οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο εντείνουν τη φημολογία του ενδεχομένου συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με την Ουκρανία όπως αναφέρει στην NYT ο Άντον Τρογιανόφσκι. Στον αντίποδα ο Αντρέι Κορτούνοφ, Γενικός Διευθυντής του Ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων -οργανισμού που βρίσκεται κοντά στη Ρωσική Κυβέρνηση- αναφέρει πως η μετατόπιση στην ανατολική πλευρά του ποταμού που θεωρείται πιο εύκολο να υπεραμυνθεί ο ρωσικός στρατός αποσκοπούσε στην σταθεροποίηση της πρώτης γραμμής που θα θέσει τις βάσεις για την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Με τις δυνάμεις εκατέρωθεν του Δνείπερου, η Ρωσία θα βρει χρόνο για να αναδιοργανώσει τις δυνάμεις της ρίχνοντας στη μάχη τους 300.000 (ή και περισσότερους; δύσκολο να πεις κανείς με σιγουριά) επιστρατευμένους. Ίσως πάλι, γράφει ο Guardian, μεταφέρει την προσοχή της, αλλά και δυνάμεις της, βορειότερα, στη Ζαπορίζια.

Η Ουκρανία έχει πλέον και αυτή χρόνο να επιμείνει στην τακτική της φθοράς, με παράτολμες ενέργειες όπως αυτή το λιμάνι της Σεβαστούπολης, έστω και αν δεν είναι μεγάλη επιτυχία. Άλλωστε την τακτική την είχε προδιαγράψει ο Ποντόλιακ: θέλουμε να προκαλέσουμε «χάος μέσα στις ρωσικές γραμμές». Ο χειμώνας έρχεται στην Ουκρανία με μια σοβαρή πρόκληση. Μετά την επιτυχία στη Χερσώνα το Κίεβο πρέπει πλέον να κερδίσει αυτή φορά τη μια Ρωσία που οχυρώνεται και αναδιοργανώνεται -και τη Δύση να παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Με πληροφορίες από New York Times, Guardian, CNN

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση