ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 00:09
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κόσμος

Τουρκία και Συρία ξεκίνησαν επίσημες επαφές

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Το κουρδικό ζήτημα φέρνει κοντά την Δαμασκό και την Άγκυρα

Με την επίσημη συνάντηση των αρχηγών των μυστικών υπηρεσιών των δυο χωρών και την δημοσιοποίηση της είδησης σε τουρκικά, αραβικά και ξένα μέσα ενημέρωσης, η Τουρκία και η Συρία ξεκίνησαν επίσημες επαφές για την αποκατάσταση της συνεργασίας των δυο χωρών σε ορισμένα πεδία, με ειδική έμφαση στο Κουρδικό Ζήτημα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι αρχηγοί των υπηρεσιών πληροφοριών των δυο γειτονικών χωρών συναντήθηκαν τη Δευτέρα στη ρωσική πρωτεύουσα για να συζητήσουν τον ενδεχόμενο συντονισμό ενάντια στις δυνάμεις υπό την καθοδήγηση των Κούρδων στη βόρεια Συρία. Ήταν η πρώτη δημοσιοποιημένη συνάντηση μεταξύ των δύο χωρών από τότε που υποβάθμισαν τους διπλωματικούς τους δεσμούς το 2012.

«Η συριακή πλευρά στην τριμερή συνάντηση με Τουρκία και Ρωσία στη Μόσχα κάλεσε την τουρκική πλευρά να δεσμευτεί πλήρως για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ασφάλεια των εδαφών της Συριακής Αραβικής Δημοκρατίας και την ενότητα της επικράτειάς της και πλήρη απόσυρση από όλες τις συριακές πόλεις», τόνισε σε σχετικό δημοσίευμά της η συριακή κρατική υπηρεσία ειδήσεων SANA. Σύμφωνα με τη δήλωση των κρατικών δημοσιογράφων της Συρίας, ο κ. Μάμλουκ κάλεσε την Τουρκία να αποχωρήσει από τη Συριακή επικράτεια και να «τιμά τις δεσμεύσεις της» σε ό, τι αφορά τον Idlib.

Τούρκος αξιωματούχος που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος δήλωσε στο Reuters ότι η συζήτηση έλαβε χώρα με βάση την προοπτική της συνεργασίας εναντίον του YPG.

Ο κουρδικός παράγοντας

Οι Μονάδες Προστασίας των Λαών (YPG) αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της πολυεθνικής οργάνωσης Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF). Η Τουρκία θεωρεί ότι το YPG είναι η συριακή θυγατρική του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK).

Η συνάντηση τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο μιας ρωσοτουρκικής διαμεσολάβησης για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη, μεταξύ του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, υπό την ηγεσία του Χαλίφα Χάφταρ, και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA).

Η Συρία εκπροσωπήθηκε στη συνάντηση από τον επικεφαλής της Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, Αλί Μαμλούκ. Ο Χακάν Φίνταν, επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT), εκπροσώπησε την Τουρκία. Ήταν η πρώτη δημοσιευμένη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών από τη στιγμή που οι διπλωματικές σχέσεις επιδεινώθηκαν το 2012, λίγο μετά τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

Η προηγούμενη κίνηση της Δαμασκού

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι λίγες εβδομάδες πριν την συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, ο κ. Μαμλούκ, στις 6 Δεκεμβρίου επισκέφθηκε τη βορειοανατολική συριακή πόλη Καμίσλι, όπου συναντήθηκε με ηγέτες της ντόπιας κοινωνίας. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με απώτερο σκοπό να εμποδίσει η Δαμασκός την συνεργασία της ντόπιας κοινωνίας με το SDF.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ