ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
 
Κόσμος

Τουρκία: «Πέφτει» ένα από τα τελευταία προπύργια της αντιπολίτευσης

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Οι δικηγορικοί σύλλογοι στο στόχαστρο της τουρκικής κυβέρνησης.

Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, η συντηρητική κυβερνητική συμμαχία έλαβε μια αξιοσημείωτη πρωτοβουλία, η οποία πλήττει μια από τα τελευταία προπύργια της αντιπολίτευσης και της δημοκρατίας στην γειτονική Τουρκία.  Η επιτροπή δικαιοσύνης του τουρκικού κοινοβουλίου ψήφισε νομοσχέδιο το οποίο επιτρέπει στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας να χωριστούν σε μικρότερες ομάδες.

Το νέο νομοσχέδιο

Στις 30 Ιουνίου, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) υπέβαλε νομοθεσία για τη ρύθμιση των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Σύμφωνα με το νόμο, οι δικηγορικοί σύλλογοι που έχουν περισσότερα από 5.000 μέλη μπορούν να χωριστούν σε άλλους δικηγορικούς συλλόγους, εφόσον έχουν τουλάχιστον 2.000 δικηγόρους, επιτρέποντας ουσιαστικά πολλαπλές δικηγορικές ενώσεις σε μεγαλύτερες πόλεις.

Κάθε δικηγορικός σύλλογος στις επαρχίες θα εκπροσωπείται από τρεις αντιπροσώπους και έναν πρόεδρο στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων (TBB).

Οι ενστάσεις

Καθώς το νομοσχέδιο που προβλέπει τη δημιουργία περισσότερων του ενός δικηγορικού συλλόγου σε μια πόλη εγκρίθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Δικαιοσύνης εν μέσω των αντιρρήσεων των δικηγορικών συλλόγων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μπουράκ Ερμπάϊ, εξέδωσε γραπτή δήλωση και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Υπογραμμίζοντας ότι το νομοσχέδιο είναι ενάντια τόσο στο Σύνταγμα όσο και στους νόμους, ο Ερμπάϊ τόνισε το εξής: «Θα αγωνιστούμε ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο σε όλες τις πλατφόρμες. Οι δικηγορικοί σύλλογοι και οι συνάδελφοί μας δικηγόροι αντιστέκονται εδώ και μέρες, μπροστά από το κτίριο της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας (TBMM) και στην Άγκυρα. Όταν το νομοσχέδιο συζητήθηκε στην Επιτροπή Δικαιοσύνης, εξηγήσαμε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από αυτό το νομοσχέδιο για τη χώρα μας και το νομικό σύστημα. Είναι πλέον καιρός να αγωνιστούμε εναντίον του στη γενική συνέλευση».

Κινδυνεύει ένα από τα προπύργια της αντιπολίτευσης

Όπως η τουρκική αντιπολίτευση έτσι και οι ξένοι αναλυτές, νομικοί και οργανώσεις του εξωτερικού εκφράζουν έντονο προβληματισμό για την νέα κίνηση της κυβερνητικής συμμαχίας. Στην σύγχρονη Τουρκία οι δικηγορικοί σύλλογοι ξεχωρίζουν με την πολυφωνία και το δημοκρατικό προφίλ τους. Στα χρόνια του αυταρχισμού, οι Τούρκοι νομικοί αγωνίζονται για την προάσπιση των θεμελιωδών αξίων της δημοκρατίας. Αυτός ο αγώνας συχνά τους φέρνει αντιμέτωπους με την συντηρητική κυβέρνηση της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ