ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τύμπανα πολέμου στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι δυτικοί σύμμαχοι απέκρουσαν drones και πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα

Reuters, A.P.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν «συγκεκριμένα βήματα προς τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους» τόνισε ο Αντονι Μπλίνκεν κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα, τη στιγμή που οι Χούθι εξαπέλυσαν το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα μπαράζ πυραύλων και drones στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, προερχόμενος από το Τελ Αβίβ, όπου συναντήθηκε με την ισραηλινή πολιτική ηγεσία, συζήτησε με τον 88χρονο Παλαιστίνιο ηγέτη την αναγκαία, κατά την Ουάσιγκτον, μεταρρύθμιση της Παλαιστινιακής Αρχής, ώστε να είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά της τόσο στη Γάζα όσο και στη Δυτική Οχθη μετά τη λήξη του πολέμου.

Διαφωνίες και ένταση στις συναντήσεις Μπλίνκεν με Νετανιάχου και Αμπάς – Πιέζουν για παλαιστινιακό κράτος οι ΗΠΑ.

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News Arabia ανέφερε πως η συνάντηση της Ραμάλα ήταν επεισοδιακή, σε κλίμα έντονων διαξιφισμών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Αμπάς ήταν εξοργισμένος για το γεγονός ότι ο Μπλίνκεν ήρθε με άδεια χέρια από το Τελ Αβίβ, αφού δεν κατάφερε ούτε το ελάχιστο, να πείσει δηλαδή τον Νετανιάχου να αποδώσει στην Παλαιστινιακή Αρχή τα χρήματα που της χρωστάει, παρακρατώντας τους φόρους που της αναλογούν από εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων.

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς δήλωσε πρόσφατα ότι δεν πρόκειται να δώσει «ούτε ένα σέκελ» (νόμισμα) στους Παλαιστινίους. Για τον Αμπάς, οι αναφορές των Αμερικανών σε παλαιστινιακό κράτος είναι σκέτη φιλολογία όταν δεν μπορούν να επιβάλουν στην κυβέρνηση Νετανιάχου ένα τόσο μικρό βήμα όσο ο τερματισμός της ληστείας παλαιστινιακών πόρων.

Οπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του Αμπάς, ο Παλαιστίνιος ηγέτης τόνισε ότι η Γάζα αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό του μελλοντικού κράτους και αξίωσε από τις ΗΠΑ αποφασιστική δράση για την αποτροπή του επαπειλούμενου εκτοπισμού των ομοεθνών του από τη Γάζα και τη Δυτική Οχθη. Επιπλέον, ζήτησε να συγκληθεί διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και τη δημιουργία κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Μετά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν, ο Μαχμούντ Αμπάς μετέβη στην Ακαμπα της Ιορδανίας για συνάντηση κορυφής με τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντελφατάχ αλ Σίσι. Αντικείμενα της συνόδου ήταν ο συντονισμός των προσπαθειών για άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, η αντιμετώπιση του κινδύνου βίαιου εκτοπισμού των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους και η μεσολάβηση για νέα ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ – προσπάθεια, η οποία έγινε δυσχερέστερη ύστερα από τη δολοφονία του υπαρχηγού της ισλαμικής οργάνωσης, Σαλέχ Αρούρι, στη Βηρυτό.

Την ανάγκη να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους είχε θέσει νωρίτερα ο Μπλίνκεν και στις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της χώρας, Ισαάκ Χέρτσογκ. Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστειλε αυστηρό μήνυμα στους συνομιλητές του, ζητώντας να σταματήσουν την υπονόμευση της Παλαιστινιακής Αρχής και κάθε μελλοντικής δυνατότητας για δημιουργία κράτους με τη διαρκή επέκταση των εποικισμών.

Στο μεταξύ, εντείνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούθι, που ελέγχουν το μεγαλύτερο τμήμα της Υεμένης, εξαπέλυσαν το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα μπαράζ πυραύλων και drones εναντίον εμπορικών και στρατιωτικών πλοίων στην περιοχή.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατέρριψαν 21 εχθρικά drone και πυραύλους χωρίς να προκληθούν τραυματισμοί ή καταστροφές. Hταν η 26η φορά, από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, που οι Χούθι, σύμμαχοι της Χαμάς και της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ, εξαπέλυσαν αεροπορικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών και δυτικών συμφερόντων.Οι αντάρτες της Υεμένης δήλωσαν χθες το απόγευμα ότι εκτόξευσαν «μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους» κατά αμερικανικού πλοίου.

Ο Βρετανός υπουργός Aμυνας Γκραντ Σαπς υπογράμμισε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, στην Ερυθρά Θάλασσα είναι «ανυπόφορη» και ότι «αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», προμηνύοντας κλιμάκωση της στρατιωτικής πίεσης στους Χούθι. Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός Αμυνας Γκίντο Κροσέτο αναγνώρισε μεν ότι πρόκειται για «τεράστιο πρόβλημα», έσπευσε όμως να τονίσει: «Δεν θα επέλεγα να ανοίξουμε νέο πολεμικό μέτωπο αυτή τη στιγμή».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση