ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τζόνσον: Νέα μέτρα κατά της πανδημίας

Σε ομιλία του στη Βουλή, σημείωσε ότι «η Βρετανία έφτασε σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής και πρέπει να δράσουμε καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται»

Kathimerini.gr

Νέα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της Covid-19 ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Σε ομιλία του στη Βουλή, τόνισε ότι «η Βρετανία έφτασε σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής και πρέπει να δράσουμε καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξάνονται». Στην έναρξη της ομιλίας του, ο Τζόνσον υπογράμμισε με έμφαση ότι «πρέπει να δράσουμε προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Ο ίδιος υπενθύμισε τη χθεσινή δήλωση των επικεφαλής επιστημόνων της Βρετανίας, ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα τώρα, τα κρούσματα θα αυξηθούν σε εκθετικό βαθμό τους επόμενους μήνες. Υπογράμμισε επίσης ότι έχουν διπλασιαστεί οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και αυτό αναμένεται να χειροτερεύσει όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα.

Ο Τζόνσον τόνισε ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για επιστροφή του lockdown του Μαρτίου», καθώς -όπως είπε- τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν ανοιχτά, όπως και οι επιχειρήσεις.

Μεταξύ των μέτρων που ελήφθησαν είναι το νέο ωράριο λειτουργίας για τις παμπ και τα εστιατόρια, που θα κλείνουν στις δέκα (10) το βράδυ και το όριο δεκαπέντε ατόμων στους γάμους και 30 σε κηδείες.

Ο Τζόνσον προχώρησε επίσης σε σύσταση προς τους πολίτες να εργάζονται από το σπίτι τους, εάν αυτό είναι εφικτό, μολονότι νωρίτερα το Σεπτέμβριο είχε προχωρήσει στην προτροπή να επιστρέψουν στους χώρους της εργασίας τους.

Προειδοποίησε μάλιστα πως αν δεν υπάρξει βελτίωση τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν για διάστημα έξι μηνών. Συμπλήρωσε πως αν ο δείκτης μεταδοτικότητας R δεν πέσει κάτω από 1 τότε θα ληφθούν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα.

Δυσοίωνη πρόβλεψη για 50.000 κρούσματα την ημέρα

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε χθες Δευτέρα ο βρετανός επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης, σερ Πάτρικ Βάλανς, σημειώνοντας ότι εάν δεν ληφθούν νέα δραστικά μέτρα, το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται έως τα μέσα του Οκτωβρίου να καταμετρά 50.000 νέα κρούσματα του κορωνοϊού ημερησίως. Ο ίδιος επισήμανε ότι «αυτό αναμένεται να μας οδηγήσει σε περίπου 200 θανάτους την ημέρα», μετά το πέρας ενός μήνα.

Από την πλευρά του, ο Κρις Γουίτι, αρχίατρος της κυβέρνησης, είπε ότι η COVID-19 είναι ένα πρόβλημα με ορίζοντα έξι μηνών το οποίο η Βρετανία πρέπει να αντιμετωπίσει συλλογικά καθώς η χώρα εισέρχεται σε ψυχρότερες περιόδους που ενισχύονται οι ιοί και πριν η επιστήμη να μπορεί να «σπεύσει προς τη διάσωσή μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εποχές είναι εις βάρος μας, καθώς το φθινόπωρο και ο χειμώνας είναι πιθανό να επωφεληθούν από τον κορωνοϊό, όπως συμβαίνει και με άλλες νόσους του αναπνευστικού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X