ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ώρα αποφάσεων για την Αγία Σοφία

Τα τελευταία 24ωρα υπάρχει έντονο διπλωματικό παρασκήνιο στο τρίγωνο Αγκυρας - Ουάσιγκτον και Μόσχας

Του Βασίλη Νέδου

«Τα όριά μας έχουν καταστεί απολύτως σαφή σε όλους», επισήμανε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιγιάρτο στην Αθήνα, προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε απόπειρα να παραβιαστούν τα νόμιμα δικαιώματά μας θα απαντηθεί με τον κατάλληλο τρόπο».

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι «πάντοτε υπέρ του διαλόγου και της συνεννόησης με όλα τα κράτη», ωστόσο, υπάρχει μία βασική προϋπόθεση. Αυτός θα πρέπει να γίνει «επί τη βάσει κανόνων, των κανόνων του διεθνούς δικαίου, των κανόνων του δικαίου της θάλασσας, των κανόνων της καλής γειτονίας. Δεν θα γίνεται κάτω από απειλές. Δεν θα διεξάγεται κάτω από εκβιασμούς. Δεν θα διεξάγεται με καθημερινές παραβιάσεις της κυριαρχίας μας. Υπ’ αυτούς τους όρους διάλογος δεν μπορεί να νοηθεί». Επιπλέον, ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν μπορεί να αποτελέσει διαπραγματευτικό κεφάλαιο ή αφετηρία.

«Αυτή την πρακτική της προσπάθειας δημιουργίας τετελεσμένων τη γνωρίζουμε καλά και δεν την αποδεχόμαστε. Και παρακαλούμε, το γεγονός ότι δεν την αποδεχόμαστε και δεν πρόκειται να την αποδεχθούμε, να καταστεί σαφές σε όσους θεωρούν ότι αυτό μπορεί να αποτελεί διαπραγματευτική τακτική», είπε ο κ. Δένδιας.

Τα τελευταία 24ωρα υπάρχει έντονο διπλωματικό παρασκήνιο στο τρίγωνο Αγκυρας - Ουάσιγκτον και Μόσχας σχετικά με την Αγία Σοφία, αλλά και ανταλλαγή ανακοινώσεων για την απόφαση των ΗΠΑ να εντάξουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης. Χθες, το πρακτορείο Ρόιτερς μετέδωσε ότι Τούρκοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ακόμη και σήμερα είναι πιθανή η λήψη απόφασης για μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί.

Εν τω μεταξύ, ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ματ Πάλμερ, εξέφραζε την έντονη ανησυχία της Ουάσιγκτον για τη δραστηριοποίηση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας πως η Αγκυρα έχει γίνει κοινωνός των αμερικανικών θέσεων. Ως προς το πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, στο οποίο εντάχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά και ανακοινώσεις του ίδιου του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο κ. Πάλμερ επισήμανε ότι δεν σηματοδοτεί κάποια αλλαγή στις αμερικανικές θέσεις περί επίλυσης του Κυπριακού. «Αυτό που μάλλον κάνουμε είναι να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του γ.γ. του ΟΗΕ και του αντιπροσώπου του για να δουν πού είμαστε, τον εντοπισμό κοινών σημείων και για τη σύνταξη των όρων αναφοράς που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για έναν ανανεωμένο διάλογο», είπε ενδεικτικά. Είχε προηγηθεί η αντίδραση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, ο οποίος δήλωσε ότι «τέτοια βήματα δεν συμβάλλουν στην επίλυση του Κυπριακού και εντείνουν τη σκληρή στάση των Ελληνοκυπρίων». Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες πραγματοποιήθηκε κοινή άσκηση έρευνας και διάσωσης στα νότια της Λεμεσού, με τη συμμετοχή μέσων του Πολεμικού Ναυτικού, της εθνικής φρουράς, μιας γαλλικής και μιας ιταλικής φρεγάτας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Βασίλη Νέδου

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X