ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Περιθώρια ανάσας για την τουρκική λίρα

Οι τελευταίες πληροφορίες από το «μέτωπο» της μεγάλης οικονομικής κρίσης στην Τουρκία

Εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης της λίρας, η οποία αν και κατάφερε να καλύψει ένα κομμάτι των απωλειών της, καταναλωτές και επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν τους λόγω της αστάθειας και των απότομων αυξήσεων των τιμών. Μάλιστα, οι Τούρκοι πολίτες  ήδη αντιμετωπίζουν πληθωρισμό περίπου 20%, φοβούνται ότι οι αυξήσεις των τιμών θα επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο. Οξύ πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο εμπορικός και επιχειρηματικός κλάδος, με ορισμένους ιστότοπους να σταματούν τις πωλήσεις ηλεκτρονικών προϊόντων, όπως η «Apple», η οποία προσωρινά δεν διαθέτει προς πώληση συγκεκριμένα προϊόντα της στην Τουρκία. Την ίδια ώρα, ορισμένες αλυσίδες υπεραγορών περιορίζουν την ποσότητα ορισμένων προϊόντων που διαθέτουν σε κάθε πελάτη.

Η λίρα σημείωσε νέο ρεκόρ πτώσης για 11 συνεχόμενες συνεδριάσεις και οι απώλειές της έναντι του δολαρίου φέτος ανέρχονται στο 40%, με πτώση 19% μόνο από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Στις 24 Νοεμβρίου, η λίρα αποδυναμώθηκε μέχρι και τις 13.1500 μονάδες στο αμερικανικό νόμισμα. Στη συνέχεια ανήλθε στις 12.6005 μονάδες, σε 0,8% υψηλότερο επίπεδο από το κλείσιμο στις 23 Νοέμβρη.

Παρά το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίζεται τη νομισματική πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας και δεσμεύεται να κερδίσει τον υποτιθέμενο «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας», την παρούσα στιγμή στην Τουρκία αυξάνονται οι διαμαρτυρόμενες φωνές που ζητούν δράση για να αντιστραφεί η πτώση του νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων οικονομολόγων. Η δε αντιπολίτευση κατηγορεί τον Τούρκο πρόεδρο ότι σέρνει τη χώρα σε κρίση και ζητεί εκλογές. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, από πλευράς κυβερνησης και Κεντρικής Τράπεζας δεν έχει υπάρξει κάποια παρέμβαση προς την κατεύθυνση της ανάσχεσης της κατάρρευσης. Η Κεντρική Τράπεζα δήλωσε στις 23 Νοεμβρίου ότι θα μπορούσε να παρέμβει υπό ορισμένες προϋποθέσεις μονάχα στην «υπερβολική μεταβλητότητα».

Η κριτική στον Ερντογάν

«Με τη σημερινή συναλλαγματική ισοτιμία, ο επίσημος πληθωρισμός ενδέχεται να υπερβεί το 30% τους προσεχείς μήνες» έγραψε στο Twitter ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Κεντρικής Τράπεζας Χακάν Καρά. «Εάν δεν ληφθούν επειγόντως μέτρα, το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα καταρρεύσει» προειδοποίησε ο γνωστός Τούρκος οικονομολόγος.

Ως γνωστόν, το προηγούμενο διάστημα, ο κ.Ερντογάν πίεσε την Κεντρική Τράπεζα για έναν επιθετικό κύκλο χαλάρωσης με στόχο την ενίσχυση των εξαγωγών, των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας. Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι έχουν χαρακτηρίσει τις μειώσεις των επιτοκίων ως «απερίσκεπτες κινήσεις». Σημειώνεται ότι στο δυτικό κομμάτι της Τουρκίας, στην Άγκυρα και στο Ντιγιάρμπακιρ, σε περιοχές όπου διατηρεί η τουρκική αντιπολίτευση ισχυρή εκλογική βάση, οι πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την κατάρρευση της λίρας και να ζητήσουν πρόωρες εκλογές.

Διαβουλεύσεις από την αντοπολίτευση  

Υπό την σκιά της μεγάλης κρίσης, οι εκπρόσωποι των τουρκικών αντιπολιτευόμενων κομμάτων συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τους. Λίγο μετά την συνάντηση του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρώην Πρωθυπουργός της Τουρκίας και αρχηγός του Κόμματος Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου συναντήθηκε σήμερα με την αρχηγό του Κόμματος του Μέλλοντος, Μεράλ Άκσενερ. Οι δυο πολιτικοί ηγέτες ζήτησαν από τους Τούρκους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους απέναντι στις εξελίξεις και να αναμένουν τις εκλογές, οι οποίες ενδέχεται να θέσουν τέλος στην διακυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν. Ο κ. Νταβούτογλου απευθύνθηκε επίσης, στην κυβέρνηση, ζητώντας από την ίδια να μην εντατικοποιήσει τον αυταρχισμό της και να μην ανεβάσει τους τόνους στην πολιτική σκηνή και στους δρόμους. Το συγκεκριμένο κάλεσμα υποστήριξε και η κ. Άκσενερ.

Εν τω μεταξύ, από τα κεντρικά γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος μεταδίδεται η πληροφορία ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αποφάσισε να απευθυνθεί στην τουρκική κοινωνία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκινά σειρά συγκεντρώσεων σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας.

«Φιλί ζωής» στον Ερντογάν από τα Εμιράτα

Την είδηση ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σπεύδουν να βοηθήσουν οικονομικά την Άγκυρα σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την οικονομία της Τουρκίας, μετέδωσε την Τετάρτη το «Bloomberg».

Σύμφωνα με το ξένο δίκτυο, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα υπογράψουν συμφωνίες συνεργασίας για τα επενδυτικά ταμεία και τα χρηματιστήρια τους κατά τη διάρκεια μιας από της επίσκεψης του ηγεμόνα των ΗΑΕ, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν στην Άγκυρα. Ο Άραβος σέϊχης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο τουρκικό προεδρικό.

Το «Bloomberg» μεταδίδει την πληροφορία ότι το «Sovereign Wealth Fund ADQ» του Άμπου Ντάμπι θα υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με το τουρκικό «Γραφείο Επενδύσεων». Τα δυο ταμεία θα υπογράψουν επίσης, συμφωνία για τη δημιουργία ενός «venture fund» για επενδύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας. Η ADQ θα υπογράψει συμφωνία συνεργασίας με το Γραφείο Επενδύσεων της Τουρκικής Προεδρίας για άμεσες ξένες επενδύσεις που αφορούν ενέργεια, πετροχημικά, τεχνολογία, μεταφορές, υποδομές, υγειονομική περίθαλψη, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τρόφιμα και γεωργία. Η ADQ αναμένεται επίσης να υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με τις τουρκικές εταιρείες «Kalyon» και «CCN».

Την Τετάρτη, το Χρηματιστήριο Αξιών του Abu Dhabi και το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης «Borsa Istanbul» υπέγραψαν επίσης, συμφωνία συνεργασίας. Παρόμοια συμφωνία υπέγραψε και το «Abu Dhabi Ports» για επενδύσεις λιμένων και logistics στην Τουρκία.

Η επίσκεψη του Σεΐχη Ναχιάν και οι νέες συμφωνίες έχουν ως αποτέλεσμα την ανάκαμψη της τουρκικής λίρας.

Οι προαναφερόμενες εξελίξεις έρχονται ύστερα από αυξημένα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στον άξονα Τουρκίας-ΗΑΕ, κυρίως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, το οποίο ορισμένοι υποστηρικτές της κυβέρνησης Ερντογάν επιχείρησαν να «χρεώσουν» στα ΗΑΕ.

Εκπρόσωποι Ερντογάν για την ελεύθερη πτώση της λίρας: «Δοκιμάζουμε κάτι νέο»

Ανώτεροι αξιωματούχοι του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύουν ότι η αρνητική πίεση στην τουρκική λίρα είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, όπως μεταδίδει η τουρκική υπηρεσία του «BBC».

Η διακύμανση των συναλλαγματικών ισοτιμιών είναι μια βραχυπρόθεσμη αντίδραση των αγορών σε ένα «νέο οικονομικό μοντέλο» που ανακοίνωσε ο κ. Ερντογάν, δηλώνουν οι αξιωματούχοι του AKP, οι οποίοι πραγματοποίησαν συναντήσεις την Τρίτη, κατά την διάρκεια της δραματικής πτώσης της αξίας του εθνικού συναλλάγματος της Τουρκίας. Σύμφωνα με τους ίδιους, η εφαρμογή της νέας οικονομικής πολιτικής θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία σε πέντε έως έξι μήνες.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας μείωσε τα επιτόκια στο 15% από 19% τους τελευταίους τρεις μήνες, ακόμη και μετά την επιτάχυνση του πληθωρισμού σε σχεδόν 20%. Η πολιτική έχει οδηγήσει σε δραματική πτώση το τουρκικό νόμισμα, ανεβάζοντας τις απώλειες φέτος σε περίπου 45%.

Αποφασίστηκε να δοκιμαστεί ένα οικονομικό μοντέλο που θα «αντιστέκεται στην πίεση των συναλλαγματικών ισοτιμιών» και θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις με χαμηλά επιτόκια, αναφέρουν οι αξιωματούχοι του AKP. Η διακύμανση της συναλλαγματικής ισοτιμίας θα σταματήσει σε κάποιο σημείο και οι επενδύσεις θα ενθαρρυνθούν με τη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα, πρόσθεσαν οι εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι απέκλεισαν επίσης, την αύξηση του επιτοκίου κατά το επόμενο διάστημα.

Περιθώρια ανάσας για την τουρκική λίρα

Μια από τις υψηλότερου επιπέδου επισκέψεις μεταξύ Τουρκίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων τα τελευταία χρόνια παρείχε στη τουρκική λίρα περιθώρια ανάσας, μόλις λίγες ώρες μετά την πρωτόγνωρη πτώση της αξίας της.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνάντησε σήμερα τον Πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι Σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν στην Άγκυρα και τα δύο έθνη υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας για τα επενδυτικά ταμεία και τα χρηματιστήρια τους.

Οι νέες συμφωνίες βοήθησαν το τουρκικό νόμισμα να ενισχυθεί έως και 11% στα 11,5871 ανά δολάριο στις 4:15 μ.μ. ώρα Τουρκίας. Η ανάκαμψη της λίρας έρχεται μετά από μια διολίσθηση 11 ημερών που ανέβασε την απώλειά της λίρας από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα στο 38%, τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των αναδυόμενων αγορών που παρακολουθεί το «Bloomberg».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση