ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χειροτερεύει η κατάσταση στην Τουρκία

«Νέο Βουχάν» της περιοχής η Κωνσταντινούπολη. Ξεφεύγει από τον έλεγχο το νέο κύμα της πανδημίας.

Η κρίση του κορωνοϊού λαμβάνει δραματικές διαστάσεις στην γειτονική Τουρκία, περίπου ένα έτος μετά τον επίσημο εντοπισμό του πρώτου κρούσματος του νέου ιού. Το νέο κύμα της πανδημίας αφήνει καθημερινά πίσω του στην Τουρκία χιλιάδες νέα κρούσματα και εκατοντάδες νεκρούς. Η κρίση πλέον πλήττει και την μικρή ελληνική κοινότητα, την Ρωμιοσύνη της Κωνσταντινούπολης.

Η κρίση του κορωνοϊού ξεκίνησε να ξεφεύγει από τον έλεγχο της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν τον προηγούμενο μήνα όταν δρομολογήθηκαν οι πρώτες «χαλαρώσεις». Η «ομαλοποίηση» της καθημερινότητας, έτσι όπως επιχείρησε να προβάλλει η τουρκική κυβέρνηση την απόσυρση ορισμένων μέτρων προστασίας στο μέτωπο του κορωνοϊού, δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Αντιθέτως, μέσα σε σχετικό σύντομο χρονικό διάστημα, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε την μπάρα των 50.000.

Έρχονται νέα μέτρα

Εξαιτίας της κρισιμότητας της όλης κατάστασης, τις επόμενες ώρες στην Τουρκία θα συνεδριάσει εκ νέου το Επιστημονικό Συμβούλιο για τον κορωνοϊό του Υπουργείου Υγείας. Στην κρίσιμη συνεδρίαση αναμένεται η λήψη νέων αποφάσεων για τα μέτρα προστασίας, εν όψει και της περιόδου του Ραμαζανιού που ξεκινά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Η τουρκική κυβέρνηση ήδη έχει αποφασίσει να κλείσει τα εστιατόρια κατά την διάρκεια του Ραμαζανιού, ως ένα πρώτο αυστηρό μέτρο για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας.
Σύμφωνα με νέες πληροφορίες από τον τουρκικό τύπο, η τουρκική κυβέρνηση επίσης, ετοιμάζεται να περιορίσει εκ νέου τις μετακινήσεις μεταξύ των τουρκικών επαρχιών και να εντατικοποιήσει το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας για ορισμένες ηλικιακές κατηγορίες. Επίσης, παραμένει σε ισχύ το μέτρο της εξ’αποστάσεως εκπαίδευσης.

Τα νέα μέτρα έρχονται την στιγμή που σύμφωνα με τους Τούρκους επιστήμονες και ιατρούς σε αρκετές επαρχίες της Τουρκίας πλέον δεν υφίστανται κενές μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Η όλη κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη στην Κωνσταντινούπολη, όπου εντοπίζεται το 40% των νέων κρουσμάτων. Ανεπίσημα, ο πληθυσμός της Πόλης είναι πάνω από 15 εκ. Στην Κωνσταντινούπολη, όπως και σε άλλες μεγάλες επαρχίες της Τουρκίας, πλέον δοκιμάζονται οι αντοχές και του ιδιωτικού τομέα υγείας. Οι δε, δυνατότητες του δημόσιου τομέα έχουν ήδη εξαντληθεί. Ο σημερινός τουρκικός τύπος εμπεριέχει δημοσιεύματα που ρίχνουν φως στην δραματικότητα της όλης κατάστασης στο τουρκικό σύστημα υγείας.

Το νέο Βουχάν των Βαλκανίων

Την ίδια ώρα, η τουρκική υπηρεσία του «BBC», στηριζόμενη σε επισημάνσεις και δηλώσεις Τούρκων ιατρών προειδοποιεί ότι οι κάτοικοι της Πόλης φέρουν πολύ μικρές πιθανότητες για να μην έρθουν σε επαφή με τον Covid-19. Το σχετικό δημοσίευμα απεικονίζει την Πόλη ως το «νέο Βουχάν της Τουρκίας». Αλλά τουρκικά μέσα προσθέτουν την άποψη Τούρκων ιατρών ότι στο σημείο που έχουν φτάσει σήμερα οι εξελίξεις το μέτρο του γενικού κλεισίματος του ενός μηνός ενδέχεται να μην είναι αρκετό για να ελεγχθεί το νέο κύμα της πανδημίας στην Τουρκία. Σύμφωνα με τους Τούρκους ιατρούς η Τουρκία ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ξεπεράσει τις επιπτώσεις του νέου κύματος.

Σημειώνεται ότι οι νέες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, στην Τουρκία συνοδεύονται από τις διαμάχες και τις συγκρουόμενες απόψεις που αφορούν το κινέζικο εμβόλιο «Sinovac». Το γεγονός ότι ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά πλέον τις 55.000 και ο αριθμός των νεκρών παρουσιάζει αυξητική πορεία σε μια περίοδο που πάνω από 18 εκ. Τούρκοι πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα ως προς την αποτελεσματικότητα του «Sinovac».

Τι ζήτησε ο Ερντογάν από τον Πούτιν;

Σε μια εξέλιξη των προηγούμενων εικοσιτετράωρων, σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι Προέδροι της Τουρκίας και της Ρωσίας, η επιδείνωση της πανδημίας στην Τουρκία βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών στον άξονα Μόσχας-Άγκυρας.
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν να ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογο του την επίσπευση της αποστολής αποθεμάτων του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V» στην χώρα του.

Πενθεί ο ελληνισμός της Πόλης

Το νέο κύμα της πανδημίας πλήττει πλέον και την μικρή κοινότητα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης. Μέσα σε λίγες ημέρες, οι Έλληνες της Πόλης θρηνούν τις νέες απώλειες της μικρής κοινότητας στο μέτωπο της πανδημίας.

Πριν από περίπου μια εβδομάδα ένας 48 χρόνος Έλληνας της Πόλης έχασε την μάχη με τον κορωνοϊό ύστερα από μια σύντομη άνιση μάχη.
Στον απόηχο της νέας εξέλιξης, η Ρωμιοσύνη της Πόλης έχασε και ένα διακεκριμένο μέλος της στο μέτωπο της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ελληνικό τύπο, ο δημοσιογράφος Νίκος Μαγγίνας έχασε την ζωή του ύστερα από μάχη ολίγων ημερών με τον κορωνοϊό. Ο δημοσιογράφος, ο οποίος «έφυγε» το Σάββατο βρισκόταν σε καραντίνα στο δωμάτιο στο Φανάρι, δίχως να παρουσιάζει βαριά συμπτώματα. Ο Νίκος Μαγγίνας υπήρξε για πολλά χρόνια ο προσωπικός φωτογράφος του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση