ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ξεκινάει εκ νέου η δίκη του ιδρυτή των WikiLeaks

Ο Ασάντζ εμφανίσθηκε στο Old Bailey, το κτίριο που στεγάζει τα κεντρικά δικαστήρια του Λονδίνου, αντιμετωπίζοντας νέο κατηγορητήριο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης

Kathimerini.gr

Επειτα από πολύμηνη διακοπή λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η βρετανική δικαιοσύνη επανεκκίνησε χθες την ακροαματική διαδικασία για την εξέταση του αιτήματος των ΗΠΑ για έκδοση του ιδρυτή των WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάντζ. Ο 49χρονος Αυστραλός κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για κατασκοπεία, καθώς από το 2010 και μετά δημοσίευσε περισσότερα από 700.000 διαβαθμισμένα και απόρρητα έγγραφα που αφορούσαν δραστηριότητες του αμερικανικού στρατού. Αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών.

Ο Ασάντζ εμφανίσθηκε στο Old Bailey, το κτίριο που στεγάζει τα κεντρικά δικαστήρια του Λονδίνου, αντιμετωπίζοντας νέο κατηγορητήριο του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο εκδόθηκε τον Ιούνιο και διευρύνει τις προηγούμενες κατηγορίες κατασκοπείας. Ερωτηθείς αν ήταν διατεθειμένος να δώσει τη συγκατάθεσή του για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, ο Ασάντζ απάντησε κοφτά «όχι».

Παράλληλα, πριν από την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως και τέσσερις εβδομάδες, υποστηρικτές του Ασάντζ συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο για να διαμαρτυρηθούν για την επανεξέταση της έκδοσης, χαρακτηρίζοντας τη δίωξη του ιδρυτή των WikiLeaks απειλή για την ελευθερία του Τύπου. «Η έκδοσή του στις ΗΠΑ ισοδυναμεί με θανατική ποινή», σχολίασε χαρακτηριστικά η δικηγόρος και σύντροφος του Ασάντζ, Στέλλα Μόρις.

Καταγγελίες

Επειτα από επτά χρόνια εγκλεισμού στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ο ιδρυτής των WikiLeaks συνελήφθη από τη μητροπολιτική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019. Εκτοτε, ο Ασάντζ παραμένει υπό κράτηση στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς, που βρίσκεται στη βρετανική πρωτεύουσα. Μάλιστα, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια, Νιλς Μέλτσερ, έχει καταγγείλει τις συνθήκες κράτησής του, ενώ τον Μάρτιο οι δικηγόροι του υπέβαλαν αίτημα αποφυλάκισης υπό όρους, επικαλούμενοι την κατάσταση της υγείας του και την πανδημία της COVID-19, το οποίο, ωστόσο, απορρίφθηκε.

Οι αμερικανικές αρχές ισχυρίζονται πως ο Ασάντζ συνεργάστηκε με την πρώην αναλύτρια του αμερικανικού στρατού Τσέλσι Μάνινγκ για να χακάρει υπολογιστή του Πενταγώνου και να δημοσιεύσει εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα διπλωματικά αρχεία για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Το κατηγορητήριο του Ιουνίου προσέθεσε ισχυρισμούς ότι ο ιδρυτής των WikiLeaks συνωμότησε με μέλη οργανώσεων κυβερνοπειρατείας και προσπάθησε να προσηλυτίσει χάκερ για να παρέχει στα WikiLeaks απόρρητες πληροφορίες.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του Ασάντζ, Μαρκ Σάμερς, κατηγόρησε τους Αμερικανούς εισαγγελείς ότι υπέβαλαν νέο κατηγορητήριο επειδή βρίσκονται «σε απόγνωση», καθώς «ήξεραν ότι θα χάσουν» την υπάρχουσα δικαστική υπόθεσή τους. Η ομάδα των δικηγόρων του 49χρονου Αυστραλού υποστηρίζει πως η δίωξη συνιστά κατάχρηση εξουσίας που υποκινείται από πολιτικά κίνητρα, καταπατά την ελευθερία του Τύπου και θέτει σε κίνδυνο τους δημοσιογράφους ανά την υφήλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση