ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 22:08
25°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κόσμος

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση στα αμερικανοτουρκικά

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Δεν θα αποφύγει τις κυρώσεις η Τουρκία, σύμφωνα με τους κύκλους του Λευκού Οίκου

Σύμφωνα με Αμερικανούς και Τούρκους αναλυτές, κυρίως στους κύκλους της τουρκικής κυβέρνησης, στην Ιαπωνία, ο Ντόναλντ Τραμπ έδειξε ότι δεν επιθυμεί να προχωρήσει άμεσα στην επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Ακόμη και αν τεθεί στην Ουάσιγκτον ζήτημα κυρώσεων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει τα προεδρικά προνόμιά του και να καθυστερήσει την άμεση επιβολή τους. Η παραπάνω ερμηνεία δεν πείθει αναλυτές που συνομιλούν καθημερινά στην Ουάσιγκτον με εκπροσώπους του Λευκού Οίκου και της αμερικανικής κυβέρνησης. Ένας από αυτούς είναι ο Ιλχάν Τανίρ, ο οποίος λέει ότι η συνάντηση της Ιαπωνίας υπήρξε η τελευταία φορά που οι πρόεδροι της Τουρκίας και των ΗΠΑ συναντήθηκαν σε συνθήκες ομαλότητας, πριν από την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων στην Άγκυρα.

Τα F-35

«Η Τουρκία (μετά τη συνάντηση των προέδρων των ΗΠΑ και της Τουρκίας) μπορεί να αποχαιρετίσει τα νέα μαχητικά αεροσκάφη, για τα οποία, σύμφωνα με τον απολογισμό του Ερντογάν, ξόδεψε πάνω από $1.000.000.000. Το δεύτερο αποτέλεσμα της συνάντησης αφορούσε το αν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για την καταπολέμηση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω του νόμου για τις κυρώσεις (CAATSA), όπως έθεσε το Κογκρέσο των ΗΠΑ σε προσχέδια νόμων αυτό το έτος», προειδοποιεί ο έμπειρος αναλυτής από την Ουάσιγκτον.

Το ζήτημα των κυρώσεων

Σύμφωνα με τον κ. Τανίρ, μπορεί ο πρόεδρος Ερντογάν στην συνάντησή του με τον πρόεδρο Τραμπ να επιχείρησε να αποφύγει το ενδεχόμενο των κυρώσεων, ωστόσο, «σε κανένα σημείο ο Τραμπ δεν δήλωσε ότι θα αντιταχθεί στις κυρώσεις για την Τουρκία. Απλά επανέλαβε τα σημεία του Ερντογάν χωρίς να δώσει υποσχέσεις».

Στη συνέχεια, ο κ. Τανίρ, με βάση την πληροφόρησή του από τον Λευκό Οίκο τονίζει τα εξής: «Όσον αφορά τον Λευκό Οίκο, μετά τη συνάντηση της Οσάκα τίποτα δεν έχει αλλάξει. Παρά τις εκθέσεις του τουρκικού Τύπου, και την άνοδο της τουρκικής λίρας στο ισχυρότερο επίπεδό της από τον Απρίλιο, η δήλωση του Τραμπ ότι η αγορά των S-400 είναι «ένα πρόβλημα» ρίχνει φως στη στάση της Ουάσιγκτον. Πριν από τη συνάντηση της Οσάκα, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η προμήθεια του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 θα έχει «σοβαρές συνέπειες» στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι η αγορά του ρωσικού συστήματος είναι απαράδεκτη και θα μπορούσε να πυροδοτήσει τις κυρώσεις CAATSA. Η γερουσιαστής Lindsey Graham ξεκαθάρισε ότι είναι αδύνατο για την Τουρκία να αποφύγει τις CAATSA. «Σύμφωνα με τον νόμο μας, αν η Τουρκία ενεργοποιήσει την μπαταρία πυραύλων S-400 που αγόρασε από τους Ρώσους, θα απαιτηθούν κυρώσεις», δήλωσε η ίδια.

Οι επιλογές του Τραμπ

Τέλος, ο κ. Τανίρ προσθέτει τα εξής: «Είναι αλήθεια ότι ο Τραμπ μπορεί να καθυστερήσει ή να εκδώσει παράταση για μια χώρα κατά των κυρώσεων CAATSA του Κογκρέσου των ΗΠΑ. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, ο Τραμπ πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει ότι η Τουρκία μειώνει τη στρατιωτική συνεργασία της με τη Ρωσία, αναφέρουν ειδικοί επί του θέματος. Αντ' αυτού, ο Ερντογάν δεσμεύεται να αυξήσει κάθε είδους εταιρική σχέση με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με τη Μόσχα για την παραγωγή των νέων συστημάτων S-500».

Η σκληρή πραγματικότητα

Με βάση, λοιπόν, τα προαναφερόμενα δεδομένα, ο κ. Τανίρ μας μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί στην Ουάσιγκτον για την Τουρκία, με το εξής καταληκτικό σχόλιο: «Η συνάντηση της Οσάκα μπορεί να περάσει στην ιστορία ως η τελική συνάντηση πριν την απέλαση της Τουρκίας από το έργο F-35 και την μετάβαση στο πρώιμη φάση κυρώσεων. Μετά την Οσάκα, δεν υπάρχουν άλλες φάσεις που απομένουν πριν βρεθούμε αντιμέτωποι με την σκληρή πραγματικότητα, αν και ακόμη δεν γνωρίζουμε το πώς και πότε θα επιβληθούν οι κυρώσεις στην Τουρκία».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ