ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τρίωρη απεργία στα λιμάνια

Απειλές για 48ωρη απεργία την ερχόμενη Δευτέρα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σε τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας κατέρχονται αύριο ο κλάδος των πλοηγών στα λιμάνια Λεμεσού και Λάρνακας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της συντεχνίας Υπαλλήλων Αρχής Λιμένων ΣΥΑΛΚ-ΠΟΑΣ, η στάση εργασίας θα ξεκινήσει στις 6 π.μ και θα ολοκληρωθεί στις 10 π.μ.

Η συντεχνία σε ανακοίνωσή της επιρρίπτει ευθύνες για την αναταραχή στα λιμάνια στον υπουργό Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη και απειλή με κλιμάκωση των δυναμικών μέτρων την ερχόμενη Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου. Όπως υποστηρίζουν οι πλοηγοί, ωθήθηκαν να πάρουν απεργιακά μέτρα από τους εξής λόγους:

1.«Την άρνηση του υπουργού Συγκοινωνιών να τοποθετηθεί επί της επιστολής που του παραδόθηκε στις 15 Δεκεμβρίου, 2015, μετά από απαίτηση του ιδίου να τοποθετηθούν στο κατά πόσον είχαν τη βούληση να παραμείνουν με την Αρχή Λιμένων και μετά την ιδιωτικοποίηση των εμπορικών εργασιών του λιμανιού Λεμεσού. (Η επιστολή επισυνάπτεται)

2.Την προσπάθεια του ιδίου να διαστρεβλώσει τη θέση των πλοηγών αναφορικά με το επίμαχο θέμα της ιδιωτικοποίησης των εμπορικών δραστηριοτήτων, σε διάφορα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

3.Τη βολιδοσκόπηση των ιδίων κομμάτων στο κατά πόσον θα ήταν πρόθυμα να συζητήσουν αλλαγή του Νόμου που ορίζει για λόγους εθνικής ασφαλείας ότι οι πλοηγοί θα πρέπει να είναι Κύπριοι πολίτες και να επιτραπεί σε πολίτες άλλων χωρών να διεξάγουν παρόμοιες εργασίες, εντός των λιμανιών της ΑΛΚ.
 
4.Τη διαφαινόμενη αψυχολόγητη στάση του υπουργού να αποκλείσει τους υπαλλήλους της Αρχής από το όποιο δικαίωμα να διεκδικήσουν ουσιαστική συμμετοχή τους στην ιδιωτικοποίηση εμπορικών δραστηριοτήτων που η Αρχή και το κράτος αποφάσισαν να παραχωρήσουν σε τρίτους. Καταπατώντας, ταυτοχρόνως, θεμελιώδη δικαιώματα που ο ίδιος ο Πρόεδρος του κράτους δεσμεύτηκε όχι μόνον να προστατεύσει αλλά και να προάξει».

Η συντεχνία ζητά από το υπουργείο Μεταφορών να κάνει δεύτερες σκέψεις και να αποτρέψει έστω τα προβλήματα τα οποία θα προκύψουν. Ζητούν, επίσης, ή να αποφασίσουν να ακυρώσουν την ιδιωτικοποίηση του Lot 2 (MarineServices) ή να επιτρέψουν στους υπαλλήλους της Αρχής να εμπλακούν στη διαδικασία.

Εάν, παρ’ ελπίδα, όπως τονίζεται δεν υπάρξει η απαιτούμενη ανταπόκριση από πλευράς υπουργείου, τα μέτρα θα ενδυναμωθούν με 48ωρη στάση εργασίας από τις 6:00 της Δευτέρας, 18 Ιανουαρίου, 2016.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση