ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Απόβαση» εργαζομένων της Ζήνων σε Βουλή-Υπουργεία

Στις 14:00 η συνάντηση της εταιρείας με τη Ζέτα Αιμιλιανίδου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Συνάντηση με την εταιρεία λεωφορείων Ζήνων αναμένεται να έχει στις 14.00 η υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, για να συζητήσει τη διαφορά που προέκυψε αναφορικά με την επαναφορά των μισθών από 1/1/2016, ύστερα από μειώσεις που είχαν παραχωρηθεί.

Οι οδηγοί πραγματοποίησαν σήμερα εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και έξω από το υπουργείο Εργασίας, ενώ στη συνέχεια πορεύτηκαν προς τη Βουλή, όπου εκπρόσωποί τους αναμένεται να συμμετάσχουν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας.

Οι επικεφαλής των συντεχνιών συναντήθηκαν το πρωί με τον υπουργό Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη και την υπουργό Εργασίας, στους οποίους επέδωσαν ψήφισμα αναφορικά με τα αιτήματά τους. Η υπουργός Εργασίας ενημέρωσε τις συντεχνίες των εργαζομένων ότι θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους της εταιρείας στις 14.00, για τα αποτελέσματα της οποίας θα ενημερώσει τους εργαζομένους.

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επέδωσαν ψήφισμα προς τον πρόεδρο της Βουλής, το οποίο παρέλαβε η γενική διευθύντρια της Βουλής Βασιλική Αναστασιάδου.

Σύμφωνα με τα ψηφίσματα των εργαζομένων, «η εργατική διαφορά στην εταιρεία Λεωφορείων Ζήνων Λάρνακας προέκυψε μετά την άρνηση της εταιρείας να εφαρμόσει τη Συμφωνία που έγινε στις 19/09/2014, μετά από πρόταση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων». Τον περασμένο μήνα λόγω της διαφοράς με τη Διεύθυνση της εταιρείας, οι συντεχνίες επικοινώνησαν με τις Εργασιακές Σχέσεις, ζητώντας ερμηνεία της πρότασης που έγινε το 2014. Τους ενημέρωσαν ότι οι παραχωρήσεις που έγιναν με βάση την πρόταση είναι μόνιμες εκτός από τις μειώσεις μισθών, τις οποίες η εταιρεία πρέπει να επαναφέρει από 1/1/2016 με βάση τη συμφωνία.

Η εργατική πλευρά, αναφέρεται, αποδέχτηκε την ερμηνεία των Εργασιακών Σχέσεων, ενώ η εργοδοτική πλευρά αρνήθηκε να εφαρμόσει το άρθρο για την επαναφορά στις μειώσεις μισθών.

«Σε συνάντηση που έγινε στα γραφεία των Εργασιακών Σχέσεων και αφού ο μεσολαβητής διαπίστωσε πως η άρνηση της εταιρείας δεν βοηθά στη λύση της εργατικής διαφοράς κήρυξε αδιέξοδο. Οι εργαζόμενοι, εφαρμόζοντας τις διαδικασίες του Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων και μη έχοντας άλλη επιλογή, προχώρησαν σε απεργιακά μέτρα, διεκδικώντας την υλοποίηση της συμφωνίας».

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Σε κλιμάκωση βρίσκονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα λεωφορεία Ζήνων στη Λάρνακα, με τους 120 απεργούς να μεταφέρονται σήμερα στα υπουργεία Μεταφορών, Εργασίας και στη Βουλή των Αντιπροσώπων. 

Οι απεργοί ζήτησαν να συναντηθούν με τον υπουργό Μάριο Δημητριάδη, ενώ στη συνέχεια μετέβησαν στο υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ζητώντας παρέμβαση της Υπουργού, σε μία προσπάθεια να εξευρεθεί λύση στην εργατική διαφορά.

Το θέμα τους θα συζητηθεί στην Επιτροπή Εργασίας και θα έχουν συνάντηση με βουλευτές ούτως ώστε να ενημερώσουν για τα αιτήματά τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις συντεχνίες ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ-ΠΕΟ, ΟΜΕΠΕΓΕ-ΣΕΚ και ΔΕΟΚ οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία Ζήνων κατήλθαν σε απεργιακά μέτρα, ύστερα από την άρνηση της εταιρείας να επαναφέρει τη συλλογική σύμβαση, ως όφειλε, μετά τη λήξη τον Δεκέμβριο του 2015, του Μνημονίου Συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των εργαζομένων και της εταιρείας.

Με βάση το Μνημόνιο Συμφωνίας που υπεγράφη τον Σεπτέμβριο του 2014, οι εργαζόμενοι συμφώνησαν σε μισθολογικές μειώσεις για να συνδράμουν στις οικονομικές δυσκολίες της εταιρείας. Το Μνημόνιο Συμφωνίας έληξε στις 31/12/2015 και ο μισθός τους θα επανερχόταν από τον Ιανουάριο του 2016.

Στο Μνημόνιο οι εργαζόμενοι παραχώρησαν ακόμη το πενθήμερο πλαίσιο εργασίας και εργάζονται επταήμερο σε πενθήμερο πλαίσιο, ευελιξία στις κάρτες δρομολογίων και μείωση της αποζημίωσης της υπερωριακής απασχόλησης.

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία κατέρχονται αύριο και οι εργαζόμενοι στην Εταιρεία Μεταφοράς Επιβατών Λεμεσού, ΕΜΕΛ.

Δημητριάδης: Το έχουν παρατραβήξει
Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης ανέφερε πως έχουν παρατραβήξει οι απεργιακές κινητοποιήσεις στην εταιρεία Ζήνων και πως οι διαφορές δεν μπορούν να επιλύονται υπό το καθεστώς εκβιασμού, αλλά με διάλογο.

Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε, παράλληλα, ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν από όλους η οικονομική πραγματικότητα και να γίνεται σεβαστή η προσπάθεια για ανάκαμψη της οικονομίας του τόπου, ενώ επανέλαβε ότι η εταιρεία επιδοτείται σε ποσοστό 90 εως 92% από το κράτος, επισημαίνοντας ότι η γνωμάτευση που υπάρχει αφορά σε σταθερές απολαβές για το 2016 και δεν προνοεί καμία αύξηση.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση