ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνεργασία Κύπρου - Ισραήλ σε άμυνα και ασφάλεια

Συμφωνία υπέγραψαν οι υπουργοί Άμυνας Χρ. Φωκαϊδης και Μοσέ Γιαλόμ

ΚΥΠΕ

Κύπρος και Ισραήλ ενισχύουν τη συνεργασία τους στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών καθώς και διασφάλισης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.

Ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Μοσέ Γιαλόμ, ο οποίος πραγματοποίησε σήμερα την πρώτη επίσημη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ στην Κύπρο, παρακάθισε σε συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Χριστόφορο Φωκαϊδη, με τον οποίο υπέγραψε Συμφωνία για το Καθεστώς των Δυνάμεων μεταξύ των δυο χωρών. Η συμφωνία ρυθμίζει το καθεστώς παρουσίας του υπηρεσιακού προσωπικού έκαστης χώρας, στο έδαφος της άλλης, κατά τη διενέργεια κοινών δραστηριοτήτων.

Οι δυο Υπουργοί, όπως δήλωσε ο κ. Φωκαϊδης, συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η τρέχουσα κατάσταση ασφάλειας και οι συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπως επίσης και θέματα θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας. “Συζητήσαμε σήμερα την ανάγκη να εμβαθύνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με πρακτικά βήματα και σε άλλους τομείς, όπως η εκπαίδευση του προσωπικού, και ιδιαίτερα σε ότι αφορά στον τομέα της κυβερνοάμυνας, στον οποίο το Ισραήλ αποτελεί μια από τις πρωτοπόρες χώρες παγκοσμίως”, ανέφερε ο κ. Φωκαϊδης.

Στις δηλώσεις που έγιναν μετά τις συνομιλίες, στο ΓΕΕΦ, ο κ. Γιαλόμ χαρακτήρισε την Κύπρο πραγματικό φίλο, σημειώνοντας πως τα δυο κράτη μοιράζονται κοινές πολύπλοκες προκλήσεις, ενώ παράλληλα έχουν κοινές αξίες και συμφέροντα. “Η σχέση μεταξύ των δυο Υπουργείων Άμυνας, καθώς και μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών μας και των μυστικών μας υπηρεσιών είναι μακροχρόνια, παραγωγική και σημαντική”, ανέφερε.

Επεσήμανε πως η σημερινή επίσκεψή του στο νησί δείχνει αυτή τη δυνατή σχέση, προσθέτοντας πως “πρέπει να εργαστούμε μαζί για να κάνουμε αυτή τη σχέση ακόμα πιο ισχυρή για το καλό των δυο εθνών μας και ολόκληρης της περιοχής”.

Πρόσθεσε πως για αυτό το λόγο υπέγραψαν σήμερα αυτή τη συμφωνία, που αποτελεί ένα ακόμα βήμα στη στρατηγική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών, “παράλληλα με την ισχυρή μας σχέση με ένα άλλο καλό φίλο, την Ελλάδα”, όπως είπε. Ανέφερε πως η συμφωνία αυτή είναι ζωτική και για τις δυο χώρες και αποτελεί ένα καλό παράδειγμα των προσπαθειών για ενίσχυση των δεσμών των δυο χωρών.

Από την πλευρά του, ο κ. Φωκαϊδης είπε πως η συνεργασία των δυο χωρών, “ενώ υπηρετεί τις εθνικές μας στρατηγικές επιδιώξεις δεν στρέφεται εναντίον οιασδήποτε άλλης χώρας. Γιατί πάνω απ` όλα αυτή η συνεργασία υπηρετεί την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις νέες προκλήσεις ασφάλειας σε μια ιδιαίτερα ασταθή γειτονιά, τις νέες ασύμμετρες απειλές, ειδικότερα την έξαρση της τρομοκρατίας και την κλιμάκωση της ανθρωπιστικής κρίσης”, όπως επεσήμανε.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Γιαλόν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι πέρσι “οι κυπριακές αρχές ασφαλείας λειτούργησαν με μεγάλο επαγγελματισμό” ενάντια στις προσπάθειες, όπως είπε, της Χεζμπολάχ και του Ιράν να δημιουργήσουν μια τρομοκρατική υποδομή στην Κύπρο. Είπε πως στόχος αυτής της υποδομής ήταν η εξάπλωση των τρομοκρατικών δικτύων στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως αποδείχθηκε πως “εμείς στη Δύση μπορούμε να νικήσουμε αυτούς που επιζητούν να μας βλάψουν”.

Ο κ. Γιαλόν αναφέρθηκε στη συνέχεια στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας πως η πραγματικότητα αυτή θέτει μεγάλες προκλήσεις για την Κύπρο και το Ισραήλ.

Ανέφερε πως και οι δυο χώρες ως μέλη της οικογένειας των εθνών αποτελούν παράγοντες ασφάλειας στην περιοχή και πως κοιτάζοντας προς την Ανατολή και Νότια βλέπουν να σημειώνονται κτηνωδίες στη Συρία, στο Ιράκ και σε άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή. Επίσης αναφέρθηκε στην αιματοχυσία, λόγω των πολέμων, από τους οποίους επηρεάζονται εκατοντάδες χιλιάδες αθώοι άνθρωποι, όπως είπε.

Είπε πως ο πόλεμος στη Συρία δεν έχει ως αποτέλεσμα μόνο το ότι οι πρόσφυγες φεύγουν από τις χώρες τους για να πάνε στη Δύση αλλά και το ότι υπάρχει μια “ευρεία διείσδυση εγκληματικών και ανηλεών τρομοκρατικών οργανώσεων, με ορισμένες να ανήκουν στην παγκόσμια τζιχάντ, που εν μέρει χρηματοδοτούνται από τους Ιρανούς”, όπως υποστήριξε.

Ο κ. Γιαλόν είπε πως απαιτείται όπως τα έθνη της Δύσης, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ, αντιμετωπίσουν τις προσπάθειες για διενέργεια καταστροφικών τρομοκρατικών επιθέσεων κατά μήκος των συνόρων και στα κέντρα πόλεων, στο Ισραήλ, στην Κύπρο, στην Ευρώπη και στην Αμερική.

Ο Ισραηλινός Υπουργός υποστήριξε πως το καθεστώς του Ιράν, χρησιμοποιώντας απεσταλμένους του, που εκπαιδεύει, χρηματοδοτεί και εξοπλίζει, προσπαθεί να ανατρέψει τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και πέραν από αυτήν.

“Στοχεύουν να εξαπλώσουν την επανάσταση και προς το σκοπό αυτό δεν φείδονται κανενός μέτρου, οικοδομώντας έναν επικίνδυνο άξονα που ξεκινά από το Ιράν και συνεχίζει στη Βαγδάτη, τη Δαμασκό, τη Βηρυτό, τη Σάνα και άλλες πόλεις στην περιοχή”, σύμφωνα με τον Ισραηλινό Υπουργό.

Ανέφερε πως η Δύση, στην οποία ανήκουν η Κυπριακή Δημοκρατία και στο Ισραήλ, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πολιτιστική σύγκρουση με διάφορες χώρες, καθεστώτα και οντότητες, των οποίων μοναδικός στόχος είναι η εξάπλωση του φόβου και της καταστροφής μεταξύ των πολιτών του ελεύθερου κόσμου.

Ο κ. Γιαλόν υπογράμμισε πως ο δυτικός κόσμος πρέπει να ενεργήσει με αποφασιστικότητα ενάντια στον κοινό αυτό εχθρό που οι αξίες και οι μέθοδοί του “είναι αντίθετοι με τους στόχους μας, για να ανατρέψουν τις ζωές μας και να δημιουργήσουν μια πραγματικότητα με την οποία δεν πρέπει ποτέ να συμφωνήσουμε”.

Τα έθνη του ελεύθερου κόσμου είναι ενωμένα σε αυτή τη μάχη και πρέπει να δράσουν μαζί προκειμένου να νικήσουν αυτές τις κακές προσθέσεις, ανέφερε.

Ο Ισραηλινός Υπουργός είπε επίσης πως Κύπρος και Ισραήλ έχουν στενούς δεσμούς σε πολλούς τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, ο πολιτισμός, ο τουρισμός και άλλοι, σημειώνοντας πως η δυνατότητα για περαιτέρω προώθηση αυτών των δεσμών είναι τεράστια. Πρόσθεσε πως ο λαός του Ισραήλ βλέπει την Κύπρο ως ένα φίλο γείτονα και ως μια επιλογή για τουρισμό.

Γιαλόμ:«Δίνουμε μεγάλη σημασία στους δεσμούς με Κύπρο»
“Το κράτος του Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στους δεσμούς με την Κύπρο και είναι σημαντικό για μας να επενδύσουμε σε αυτή τη σχέση”, ανέφερε, προσθέτοντας πως το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αποδίδει μεγάλη στρατηγική σημασία στους δεσμούς του με το κυπριακό Υπουργείο Άμυνας. "Και ως το άτομο που προϊσταται αυτού του Υπουργείου είμαι περήφανος που είμαι εδώ σήμερα και συμβάλλω στην ενίσχυση αυτών των δεσμών”, ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο κ. Φωκαϊδης επεσήμανε πως αυτή είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί Υπουργός Άμυνας “της φίλης γειτονικής χώρας στην Κύπρο”, όπως χαρακτήρισε το Ισραήλ, “και αυτό από μόνο του είναι ενδεικτικό της μεγάλης προόδου που έχουμε διανύσει το τελευταίο διάστημα σε ότι αφορά τη μεταξύ μας συνεργασία, που εδράζεται σε κοινές αξίες αλλά και κοινά συμφέροντα”.

Είπε πως οι δυο χώρες εργάζονται από κοινού για την προαγωγή συνθηκών περιφερειακής συνεργασίας και ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή, ενόψει και των ενεργειακών προοπτικών της Ανατολικής Μεσογείου.

“Η προώθηση αυτού του στόχου, η προσέλκυση επενδύσεων και γενικότερα η προοπτική της ανάπτυξης και της ευημερίας των λαών της περιοχής υπηρετείται μέσα από τη διασφάλιση συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας. Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο που η συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας αποκτά μια ιδιαίτερη στρατηγική σημασία”, ανέφερε.

Είπε πως “κοινή μας διαπίστωση είναι πως όσο περισσότερο μη προβλέψιμες είναι σήμερα οι προκλήσεις ασφάλειας τόσο περισσότερη ανάγκη έχουμε από αξιόπιστους εταίρους και προβλέψιμες πολιτικές. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να στηριχθούν εκείνες οι κυβερνήσεις που παραμένουν δεσμευμένες στην κατεύθυνση της σταθερότητας, που παραμένουν δεσμευμένες και εργάζονται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του φανταμενταλισμού”.

Υπογράμμισε πως “η Κυπριακή Δημοκρατία υπηρετεί με συνέπεια αυτό το στόχο, τόσο εντός της ΕΕ αλλά και μέσα από τις σχέσεις που οικοδομεί με φίλες γειτονικές χώρες και σε συνεργασία με την Ελλάδα”.

“Μέσα στο πλαίσιο που έχω προαναφέρει, η συνεργασία με το Ισραήλ και ειδικότερα η εμβάθυνση των σχέσεων στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας έχει μια ξεχωριστή σημασία, μια ιδιαίτερα στρατηγική διάσταση. Εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι υλοποιώντας το διμερές πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας που έχουμε υπογράψει, αλλά και στο πλαίσιο άλλων συμφωνιών, έχουμε ενισχύσει τα τελευταία χρόνια τη συνεργασία μας μεταξύ άλλων στον τομέα των ασκήσεων, στον τομέα των εξοπλισμών σε ότι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και στο θέμα της έρευνας και διάσωσης”, ανέφερε.

Σημείωσε πως “απόδειξη της συνεχούς αναβάθμισης των μεταξύ μας σχέσεων είναι και άλλη μια στρατιωτική συμφωνία που είχαμε την ευκαιρία να υπογράψαμε”.

Μιλησαν και για το Κυπριακό
Ο κ. Φωκαϊδης είπε εξάλλου πως ενημέρωσε τον κ. Γιαλόν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και την ανάγκη προώθηση μιας λύσης που δεν θα στηρίζεται ούτε σε αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων, ούτε βεβαίως θα εξαρτάται από κηδεμόνες.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Υπουργού Άμυνας του Ισραήλ στην Κύπρο αποτελεί ένα ακόμα ισχυρό βήμα για την περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση της συνεργασίας των δυο χωρών.

.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση