ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προς αύξηση οι ποινές για τις τροχαίες παραβάσεις

Προωθούνται αλλαγές σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αυστηρότερες ποινές προς τους παραβάτες του οδικού κώδικα κυκλοφορίας επιφυλάσσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, με τον καθ ύλην αρμόδιο υπουργό Ιωνά Νικολάου, να υπογραμμίζει την ανάγκη εκσυγχρονισμού των ποινών.

Στο πλαίσιο συζήτησης που έγινε σήμερα με σκοπό την παρουσίαση της επιστημονικής μελέτης του καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Ανδρέα Καπαρδή στα μέλη των αρμοδίων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών για τον εκσυγχρονισμό των ποινών που αφορούν τις οδικές παραβάσεις, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου κατέθεσε συγκεκριμένες εισηγήσεις και ανέφερε ό,τι το Υπουργείο του είναι έτοιμο να συμμετέχει σε Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν μέλη των αρμοδίων κοινοβουλευτικών ομάδων και των ακαδημαϊκών, με στόχο την κατάρτιση νομοσχεδίων που θα εκσυγχρονίσουν τις ποινές προκειμένου να καταστούν αποτρεπτικές και να συμβάλουν στην πρόληψη για μείωση των οδικών ατυχημάτων.

Ο κ. Νικολάου χαιρέτισε την πολιτική βούληση που εκδηλώθηκε κατά την συζήτηση από μέρους των μελών των κοινοβουλευτικών ομάδων που συμμετείχαν στην εκδήλωση να προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό των ποινών τάχιστα.

Την αύξηση στις ποινές υποστήριξε και ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρου κ. Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ο οποίος μιλώντας στην εκδήλωση είπε ότι τα πορίσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν την πεποίθηση ότι η αύξηση των ποινών θα μειώσει τα ατυχήματα.

Συνεχίζοντας ο Αρχηγός της Αστυνομίας είπε χαρακτηριστικά ότι «κάθε χρόνος που περνά χωρίς δραστικές αποφάσεις, αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια της αστυνομίας για μείωση των δυστυχημάτων».

Στο καλωσόρισμά της η Γενική Διευθύντρια του ΣΑΕΚ κα Στέφη Δράκου αποκάλυψε ότι την περίοδο 2011-2015 ο συνολικός αριθμός των δυστυχημάτων ήταν πάνω από 180.000, αριθμός που τρομάζει για τα δεδομένα της μικρής Κύπρου. Ακολούθως, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη μελέτη μας δίνει με επιστημονικό τρόπο την πραγματική διάσταση του όλου προβλήματος και καταγράφει με επιχειρήματα τους τρόπους αντιμετώπισης και περιορισμού αυτού του ανησυχητικού φαινομένου. Σύμφωνα με τη μελέτη, πρόσθεσε, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας και εισαγωγής νέων ποινών, που δεν στοχεύουν απλά στην τιμωρία των παραβατών, αλλά περισσότερο στην πρόληψη των δυστυχημάτων.

Από την πλευρά του ο Δρ. Καπαρδής, παρουσίασε τα πορίσματα της έρευνάς του, καταθέτοντας συγκεκριμένες εισηγήσεις στις οποίες στήριξε με επιστημονικό τρόπο.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ), η Κοινοπραξία Ασφαλιστών και το Ταμείο Ασφαλιστών με στόχο την ενημέρωση της Βουλής, του Ανωτάτου Δικαστηρίου και άλλων αρμόδιων φορέων για τα πορίσματα της έρευνας του Δρα Καπαρδή.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση