ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

''Ματσαράγκες'' στις λίστες αναμονής στο νοσοκομείο Λευκωσίας

Κενά εντόπισε σε σημερινή μη προγραμματισμένη επίσκεψη του στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο Υπουργός Υγείας Χρήστος Πατσαλίδης κάνοντας λόγο για ''ματσαράγκες'' από κάποιους στο θέμα των λιστών εγχειρήσεων.

''Εχω εντοπίσει ιδίοις όμμασι κενά. Προσωπική μου άποψη, είναι ότι αυτά συμβαίνουν λόγω μη σωστού συντονισμού'', είπε στους δημοσιογράφους, εξερχόμενος του νοσοκομείου ο κ. Πατσαλίδης, επαναλαμβάνοντας πως ''η σύγχρονη νοοτροπία όσον αφορά το θέμα των διευθύνσεων επιβάλλει την εισαγωγή του 'Management' στα νοσοκομεία .

Ο Υπουργός αναφερόμενος στο θέμα της αναβολής εγχειρήσεων, είπε πως αυτό όπως διαπίστωσε, οφείλεται σε κακό προγραμματισμό και στη μη συνεννόηση μεταξύ γιατρών και νοσηλευτών. Μίλησε επίσης για λίστες, στις οποίες αντί να μπαίνουν οι ασθενείς που αναμένουν για αρκετό χρόνο, μπαίνουν καινούργιοι.

''Μετά από διάφορα πράγματα που άκουσα θεώρησα σκόπιμο και σωστό να έρθω να δω τι γίνεται χωρίς την οποιανδήποτε προγραμματισμένη ή προηγούμενη ειδοποίηση γιατί κάποια πράγματα πρέπει να μην λέγονται έτσι ελαφρά τη καρδία''.

Αναφερόμενος στην εισαγωγή του 'Management' στα νοσοκομεία είπε πως αυτό επιβάλλεται τονίζοντας πως ''όσοι θέλουν να ζουν σε παλιές νοοτροπίες, πρόβλημα τους''. Εξήγησε ότι τεράστιοι οργανισμοί όπως είναι τα νοσοκομεία με 2000 εργαζομένους θέλουν ισχυρές διοικήσεις. ''Οταν μιλώ για ισχυρές διοικήσεις, δεν είναι θέμα μόνο ατόμων αλλά και εξουσιών που θα έχει ο καθένας που θα εκτελεί αυτά τα καθήκοντα'', σημείωσε.

''Ή θέλουμε να κάνουμε τομές για να πάμε μπροστά ή θέλουμε να παραμένουμε στα ίδια. Δεν μπορούμε να παραμένουμε στα ίδια. Εάν θα γίνουν ΓΕΣΥ, αν θα γίνουν αλλαγές - εάν δεν κάνεις τομές, πάλι εδώ θα είμαστε μετά από 20-30-40 και 50 χρόνια. Κάποτε πρέπει να γίνονται κάποιες αλλαγές και καλό κάνουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν και σύγχρονοι επιστήμονες, σύγχρονες γνώσεις και σύγχρονοι τρόποι που πρέπει να χρησιμοποιούμε για να ανταποκρινόμαστε. Δεν μπορούμε να μένουμε σε νοοτροπίες του '60'', είπε ο Υπουργός.

''Οντως διαπίστωσα ότι οι εγχειρήσεις αναβλήθηκαν πρωτίστως από κακό προγραμματισμό. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις από μη σωστή συνεννόηση που θα έπρεπε να υπήρχε μεταξύ νοσηλευτών και γιατρών'', πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ''δεν μπορούμε με αυτόν τον τρόπο να συνεχίσουμε''.

''Σήμερα σε αυτή την επίσκεψη ήθελα να δω πόσες εγχειρήσεις είναι καταγραμμένες, πόσες μπορούν να γίνουν, πόσες δεν μπορούν να γίνουν, πόσος κόσμος περιμένει, γιατί αυτός ο κόσμος περιμένει, γιατί αν μια εγχείρηση είναι να ακυρωθεί δεν ειδοποιείται ο ασθενής από πριν κλπ. Εχω εντοπίσει ιδίοις όμμασι κενά. Προσωπική μου άποψη είναι λόγω μη σωστού συντονισμού'', συμπλήρωσε.

Ο κ. Πατσαλίδης ανέφερε ότι ζήτησε από τη διεύθυνση του νοσοκομείου εντός 15 ημερών να δώσει εισηγήσεις κι αν υπάρχουν οι οποιεσδήποτε διαφορές ή αντιπαλότητες ή κόντρες να βρεθούν λύσεις.

''Ο ασθενής δεν θα πληρώνει. Εισηγήσεις από όλους και αυτές οι εισηγήσεις να δουλέψουν με τρόπο για σωστή λειτουργία και προς όφελος του ασθενή'', είπε. ''Ούτε δέχομαι ότι όλοι αυτοί που εργάζονται είναι ένα μάτσο άχρηστοι", είπε.

Σε ερώτηση αν θα τιμωρηθούν αυτοί που κάνουν ''ματσαράγκες'', ο Υπουργός Υγείας είπε ότι ''δεν μπορείς να τεκμηριώσεις απόλυτα αλλά βλέπεις κάποια πράγματα που σου δημιουργούν απορίες και το θέμα είναι να τα διορθώσεις''.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών Σταύρου Σταύρου ότι τον 'παραπληροφορούν σπιούνοι και ρουφιάνοι', ο Υπουργός είπε πως δεν δέχεται αυτούς τους χαρακτηρισμούς. Τόνισε ότι τα θέματα υγείας δεν είναι φέουδο κανενός. Είπε πως ο καθένας μπορεί να έχει και λόγο και άποψη ωστόσο ''τα νοσοκομεία, οι κλινικές δεν είναι φέουδο κανενός κι αυτό να το πάρουν όλοι καλά χαμπάρι''.

www.kathimerini.com.cy με πληροφορίες ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση