ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 07:06
24°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κύπρος

Αμεση ανάλυση: Υπάρχει διέξοδος στη δικαιοσύνη

Του Ανδρέα Παράσχου

Του Ανδρέα Παράσχου

paraschosa@kathimerini.com.cy

Το Ανώτατο δημιουργεί ένα χάσμα εντός του διαχωρίζοντας σαφώς και απεριφράστως τον πρόεδρο του Σώματος, από τους άλλους Εφέτες.

Μετά την τρικυμία που προκάλεσε στη δημόσια σφαίρα την Παρασκευή (11.01.2019) η επιστολή Νίκου Κληρίδη περί συγγενικών και επαγγελματικών σχέσεων μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου με το δικηγορικό γραφείο «Πολυβίου & Χρυσαφίνης», η αντίδραση όλων των εμπλεκομένων θεωρήθηκε εκ των ων ουκ άνευ.

Έτσι η σύνοδος της Ολομέλειας του Ανωτάτου που άρχισε το πρωί της Δευτέρας (14.01.2019) και ήταν πολύωρη εξέδωσε μετά το πέρας της σχετική ανακοίνωση, η οποία εκτιμούμε ότι ήταν αρκούντως αποκαλυπτική της κατάστασης στο Ανώτατο Δικαστικό Σώμα, για την απονομή της δικαιοσύνης στον τόπο και στα κενά που παρουσιάζει η τρίτη εξουσία.

Ο πρόεδρος του Σώματος Μύρων Νικολάτος παραδέχεται ότι έγιναν εξωδικαστικές διευθετήσεις αγωγών συγγενικών του προσώπων εναντίον της Τρ. Κύπρου για τα αξιόγραφα

Πιο συγκεκριμένα, το Ανώτατο χωρίς να δέχεται ότι υπάρχει περίπτωση μέλη του να ελέγχονται για οτιδήποτε επιλήψιμο, «διαβεβαιώνει τον κάθε πολίτη της χώρας μας ότι διαθέτει τη βούληση αλλά και τους μηχανισμούς αυτοκάθαρσης και προστασίας των διαδίκων και θα παραμείνει εγγυητής της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των Δικαστών». Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Ολομέλεια του Ανωτάτου αφήνει εκτός του «μηχανισμού αυτοκάθαρσης» τον πρόεδρο του Σώματος Μύρωνα Νικολάτο, υπογραμμίζοντας: «Ως προς τις υποθέσεις συγγενικών προσώπων του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σχετική ανακοίνωση θα εκδοθεί από τον ίδιο», ενώ στην ανακοίνωση του Σώματος γίνονται αναφορές σε όλες τις περιπτώσεις Εφετών που καταγγέλλονται στην επιστολή Νίκου Κληρίδη.

Ενώ το Ανώτατο επισημαίνει ότι «η συνεχής και τυφλή επιθετική ρητορική απέναντι σε Δικαστές και δικαστικές αποφάσεις δημιουργεί σταδιακά ένα χάσμα ανάμεσα στα Δικαστήρια και στους πολίτες και μια ανεπανόρθωτη φθορά στην αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και Δικαιοσύνης», την ίδια ώρα το ίδιο δημιουργεί ένα χάσμα εντός του, διαχωρίζοντας σαφώς και απεριφράστως τον πρόεδρο του Σώματος από τους άλλους Εφέτες.

Παράλληλα, ενώ το Ανώτατο στην ανακοίνωσή του αναφέρει απροκάλυπτη επίθεση εναντίον του, ο πρόεδρος του Σώματος Μύρων Νικολάτος στη χωριστή ανακοίνωση που εξέδωσε μιλάει για προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός του, παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι έγιναν εξωδικαστικές διευθετήσεις αγωγών συγγενικών του προσώπων εναντίον της Τράπεζας Κύπρου για τα αξιόγραφα και έγιναν απολύτως νόμιμα και νομότυπα, αφήνοντας να αιωρείται το μέγα ερώτημα που στη δημόσια σφαίρα πλανάται από την Παρασκευή: Γιατί με την αδελφή και την θυγατέρα του Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου πήγε η Τράπεζα σε συμβιβασμό για τα αξιόγραφα;

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κληθείς να απαντήσει για το πώς θα χειριστεί τις καταγγελίες Νίκου Κληρίδη η κυβέρνηση, δηλώνει ότι «Υπάρχουν τα αρμόδια όργανα για να τοποθετηθούν επί των καταγγελιών που έχουν γίνει σε σχέση με τη δικαστική εξουσία». Ποια είναι όμως αυτά τα όργανα που θα εξετάσουν κατά πόσον ελέγχεται ή όχι το Ανώτατο Δικαστήριο, εκτός του «μηχανισμού αυτοκάθαρσης», που το ίδιο επαγγέλλεται;

Κατά την εκτίμησή μας υπάρχει διέξοδος που μπορεί να αποκαταστήσει πλήρως το κύρος της Δικαιοσύνης, αλλά και της ευρωπαϊκής Κύπρου: Δεδομένου και του γεγονότος ότι οι καταγγελίες έγιναν από τον κ. Νίκο Κληρίδη, ο οποίος έχει εξ αίματος συγγένεια με τον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας, καλείται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ως θεματοφύλακας του Συντάγματος, διά του Υπουργικού Συμβουλίου, που είναι το ανώτατο συλλογικό όργανο του κράτους, να διορίσει άμεσα ερευνητική επιτροπή, αν είναι δυνατόν από το εξωτερικό, εγνωσμένου κύρους και αναντίλεκτης εγκυρότητας για να διερευνήσει εις βάθος τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. Οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους αποδόμησης της κυπριακής δικαιοσύνης και ολόκληρης της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ

ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ…
Είναι αυταπόδεικτο γεγονός ότι ορισμένες από τις κατηγορίες του κ. Νίκου Κληρίδη εισηγούνται ότι έγινε καταστρατήγηση του πνεύματος – εάν όχι του… γράμματος – του Κυπριακού Συντάγματος, από τον Πρόεδρο και μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Επομένως είναι αδιανόητο να αναλαμβάνουν τα μέλη του δικαστηρίου αυτού να εξετάσουν τις εν λόγω κατηγορίες – σαν «μηχανισμός αυτοκάθαρσης» – και να απονέμουν αντικειμενική και… αδέκαστη δικαιοσύνη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λοιπόν, σαν άρχων της Εκτελεστικής Εξουσίας και δημοκρατικός προστάτης του Κυπριακού Συντάγματος – καθώς και μιας στοιχειώδους ευπρέπειας – έχει τον λόγο… Ευχαριστώ. Α. Κ.

Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.

Μην τρέφετε αυταπάτες φίλε Κωνσταντινίδη. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λοιπόν, σαν άρχων της Εκτελεστικής Εξουσίας και δημοκρατικός προστάτης της Μπανανίας μας –χωρίς καμία στοιχειώδη ευπρέπεια – λέει ότι ΔΕΝ έχει λόγο να κάνει τίποτα… Σαν ένας άλλος Νέρων, νίπτει τας χείρας του. Αυτή η κυβέρνηση της διαφθοράς και των δολοπλοκιών αμφιβάλλω να ανακοινώσει ουσιαστικά και ανεξάρτητα μέτρα για διερεύνηση των καταγγελιών και αλλαγών στην οικογενειοκρατία και κουμπαροκρατία σε ακόμα ένα θεσμό της υποτιθέμενης Δημοκρατίας μας. Ας δημιουργηθεί σταδιακά ένα χάσμα ανάμεσα στα Δικαστήρια και στους πολίτες! Ίσως αυτό να μας πρέπει για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές. Είναι ανεπανόρθωτη η φθορά στην αναγκαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κοινωνίας και Δικαιοσύνης

Yiannos

ΝΑ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ…
Ευχαριστώ για το σχόλιο αγαπητέ «Yianno». Ναι, τραγική η κατάσταση – ευνοιοκρατία, διαπλοκή και… άπλυτα. Το γεγονός, όμως, ότι ο βιασμός της Κυπριακής Δικαιοσύνης ανέρχεται στην επιφάνεια και γίνεται θέμα δημόσιας συζήτησης, δεν με ανησυχεί ποσώς, επειδή γνωρίζω ότι σημαντικές αλλαγές συνοδεύονται πάντοτε με τρικυμία, αγωνία και… πόνο – ναι, όπως τον πόνο της μάνας την ώρα της γέννας. Ενόσω η Κύπρος μας είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλοι οι Κύπριοι – από τον ανώτατο άρχοντα μέχρι τον τελευταίο λωποδύτη – είμαστε υποχρεωμένοι να γονατίζουμε μπροστά στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ναι, βλέπω φως – η ευνοιοκρατία και η διαπλοκή διατηρούνται μόνο μέσα στη νύκτα. Ευχαριστώ. Α. Κ.

Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ