ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανοικτό παράθυρο (που κλείνει)

Τώρα, όχι αργότερα, είναι η ώρα για όλους να μιλήσουμε. Ακαδημία, κοινωνικά σύνολα, εργαζόμενοι και επιχειρηματικότητα, ενεργοί πολίτες όλων των ηλικιών και γενιών, είπε ο κ. Μενελάου

Δελτίο Τύπου

Έχουμε ενώπιον μας μια χρυσή ευκαιρία. Ή μάλλον καλύτερα ένα παράθυρο ευκαιρίας. Και είναι θέμα επιλογής. Είναι θέμα επιλογής εάν θέλουμε να βελτιώσουμε τον κόσμο όπως τον ξέρουμε. Πάντα μια κρίση του μεγέθους της πανδημίας του COVID19 έχει αυτή την ικανότητα. Να δημιουργεί την απαραίτητη ελαστικότητα, ρευστότητα, πλαστικότητα στο κατεστημένο. Αλλά η ευκαιρία δεν θα διαρκέσει για πολύ και δυστυχώς έχουμε κακά προηγούμενα σε σχέση με το τί μαθαίνουμε από τα κακά που μας βρίσκουν. Η κοινωνική και θεσμική μνήμη είναι συχνά κοντή, αδύνατη και επιλεκτική.

Αυτή λοιπόν η αναστάτωση θα θέσει ενώπιον μας κάποια διλήμματα, σε ατομικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα επιλέξουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση αυτή, ενωμένοι και με αισθήματα αλληλεγγύης; Θα επιλέξουμε να αναμορφώσουμε τον τομέα της ενέργειας και της οικονομίας κτίζοντας τον πάνω σε πιο «πράσινα θεμέλια»; Θα προστατεύσουμε και θα ενδυναμώσουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα; Θα οδηγήσουμε την παιδεία μας σε πιο σύγχρονα και φωτεινά μονοπάτια; Θα μειώσουμε την κοινωνική ανισότητα και θα προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας;

Νομίζω ότι κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτή την κρίση. Ούτε τα άτομα, ούτε οι κοινωνίες, ούτε οι κυβερνήσεις. Όλοι αντέδρασαν. Αντανακλαστικά. Κάποιοι καλά, κάποιοι καλύτερα, κάποιοι χειρότερα. Σε κάποιο βαθμό αυτό είναι κατανοητό και αποδεκτό. Άλλωστε όλο αυτό που ζήσαμε, ήταν για τους περισσότερους από εμάς, σουρεαλιστικό. Παρόλα αυτά με την συλλογική υπευθυνότητα που επιδείξαμε και με εύστοχες πολιτικές αποφάσεις στηριγμένες στην επιστημονικότητα, καταφέραμε να πετύχουμε στον βασικότερο των στόχων, να είμαστε ζωντανοί.

Τώρα εισερχόμαστε - είμαστε ήδη - στο επόμενο στάδιο. Τώρα είναι η ευκαιρία όλων να υποβάλουν ιδέες και προτάσεις για το αύριο. Τι να γίνει; Τι να αλλάξει και πώς; Ακόμα και φαινομενικά υπερβολικές ιδέες, εκτός πλαισίων, οι οποίες θα οδηγήσουν σταδιακά σε τεκμηριωμένες προτάσεις. Στην υγεία, στην παιδεία, στην οικονομία, στα εργασιακά, στο κοινωνικό δίκτυ προστασίας και στήριξης, στο περιβάλλον. Όπως είπαμε πιο πριν, έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Το οποίο σύντομα θα κλείσει. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να επιστρέψουμε στο «business as usual». Η μεγαλύτερη μας ανησυχία σε σχέση με την πανδημία δεν πρέπει να είναι εάν θα αλλάξει τον τρόπο ζωής μας, αλλά το εάν δεν θα τον αλλάξει και μαζί τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την κοινωνική ανισότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την χρήση της τεχνολογίας, το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και παιδεία.

Τώρα, όχι αργότερα, είναι η ώρα για όλους να μιλήσουμε. Να πάρουμε θέση. Ακαδημία, κοινωνικά σύνολα, εργαζόμενοι και επιχειρηματικότητα, ενεργοί πολίτες όλων των ηλικιών και γενιών. Ο ρόλος της νεολαίας αυτή την ώρα είναι σημαντικός. Είναι η γενιά που θα κληθεί να ζήσει αύριο με τις συνέπειες των επιλογών μας σήμερα και άρα έχει ίσως το μεγαλύτερο «έννομο συμφέρον» στη διαμόρφωση ενός νέου εγχειριδίου λειτουργίας της κοινωνίας, της οικονομίας και του κράτους. Διότι αν δεν δημιουργήσουμε ένα καινούργιο «εγχειρίδιο» συλλογικά, οι λύσεις θα προέλθουν από το παλιό. Και αυτό θα είναι μια ακόμα χαμένη ευκαιρία. Το παράθυρο θα έχει κλείσει.

Μενέλαος Α. Μενελάου
Εκτελεστικός Διευθυντής ΟΝΕΚ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Δελτίο Τύπου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X