ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αντιδράσεις και «χειροκροτήματα» για την μεταρρύθμιση

Προβληματισμός και δυσαρέσκεια από κόμματα και δήμους, ωστόσο χωρίς απορριπτικές τάσεις

Έντονες τοποθετήσεις, αλλά, ως επί το πλείστον, θετικές αντιδράσεις, καταγράφονται μέχρι στιγμής, όσον αφορά την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία ανακοινώθηκε την Δευτέρα 02/12 από τον τέως Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη. Εν μέσω αυτών, παρατηρούνται και πιο συγκρατημένες τοποθετήσεις, ενώ όλες οι αντιδράσεις προέρχονται από κόμματα, δήμους και κοινότητες.

Οι πιο έντονες αντιδράσεις έρχονται από επαρχία Πάφου και Αμμοχώστου, αλλά και την ΕΔΕΚ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του βουλευτή Πάφου του Κινήματος, Ηλία Μυριάνθους, ο οποίος κάνει λόγο για προβληματισμό και δυσαρέσκεια εκ μέρους του, όσον αφορά την εξαγγελία του Κωνσταντίνου Πετρίδη. Όπως λέει, με βάση τη συγκεκριμένη εξαγγελία, δεν έχουν ληφθεί καθόλου υπ’ όψιν οι ανησυχίες των πολιτών που καλούνταν να συνενωθούν. «Δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν καθόλου οι εισηγήσεις και οι ανησυχίες των δημοτών του Δήμου Γεροσκήπου, καθώς και αρκετών κοινοτήτων του Διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς, αλλά και γενικά των κοινοτήτων της επαρχίας Πάφου όπου με επιχειρήματα εξέφρασαν τις θέσεις, απόψεις και λύσεις τους στα διάφορα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», αναφέρει, χαρακτηριστικά.

Υπογραμμίζει, επίσης, το γεγονός ότι θα επιδιώξει να συζητηθούν στην Βουλή οι εισηγήσεις των Δήμων και των κοινοτήτων της επαρχίας Πάφου.

Τα αιτήματα

Μιλώντας στην «Κ» ο Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς, Γιώτης Παπαχριστοφή, είπε ότι δεν υπάρχουν έντονες αντιδράσεις εκ μέρους του, ωστόσο αναμένει όπως εισακουστεί το αίτημα του Νέου Χωριού Πάφου για συνένωσή του με τον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς. Εξήγησε ότι το αίτημα υπέβαλε ο κοινοτάρχης του Νέου Χωριού, Ανδρέας Χριστοδούλου, ωστόσο δεν έχει εγκριθεί.

Η πρόταση του Δήμου, διευκρίνισε ο κος Παπαχριστοφή, ήταν όπως όλες οι κοινότητες του παραλιακού μετώπου της Πάφου, μέχρι το Νέο Χωριό, να συνενωθούν σε έναν δήμο, μαζί με την Πόλη Χρυσοχούς. Παράλληλα, είπε, θεωρεί σωστό το να υιοθετηθεί η πρόταση για συνένωση από οποιαδήποτε κοινότητα το επιθυμεί, λέγοντας πως είναι καλοδεχούμενες όλες οι κοινότητες, καθώς αυτό θα είναι προς το συμφέρον όλων.

Ερωτηθείς αν έχει έρθει σε επαφή με τις άλλες κοινότητες του διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς, ο κος Παπαχριστοφή, είπε ότι ο κοινοτάρχης της Αγίας Μαρίνας έστειλε μια επιστολή με κάποια αιτήματα, τα οποία εξετάστηκαν, ενώ αναμένει από τον ίδιο ότι θα προβεί σε αίτημα συνένωσης της κοινότητάς του με τον Δήμο Πόλεως Χρυσοχούς, τις επόμενες ημέρες.

Τέλος, είπε ότι αναμένει ότι εντός των επομένων ημερών όπως υπάρξει επαφή με το Υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να εξεταστεί το αίτημα του Νέου Χωριού, ενώ, καταληκτικά, επανέλαβε ότι είναι ευπρόσδεκτα τα αιτήματα όλων των κοινοτήτων του διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς, για συνένωση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος της Πόλεως Χρυσοχούς θα έχει την εξής σύνθεση:

Πόλις Χρυσοχούς (Πόλις Χρυσοχούς, Αργάκα, Μακούντα, Χρυσοχούς, Γουδί, Πελαθούσα, Κινούσα και Περιστερώνα)
• Πληθυσμός 3.778
• Πληθυσμιακή Πυκνότητα 59,6
• Αριθμός Επαγγελματικών Υποστατικών 745
• Εξοικονόμηση €700.000

Εντονότερος ο Δήμαρχος Δερύνειας

Σε πιο έντονο ύφος ήταν η δήλωση που παραχώρησε ο Δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης, στην «Κ», σε σχέση με την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κος Καραγιάννης υπογράμμισε ότι η Δερύνεια έχει μια ιδιαιτερότητα, σε αντίθεση με άλλες κοινότητες και δήμους: είναι ημικατεχόμενη με απώλεια του 75% του εδάφους της και ολόκληρου του παραλιακού της μετώπου. Επίσης, είπε, η Δερύνεια αποτελεί την φυσική προέκταση της Αμμοχώστου, γι’ αυτό ο ίδιος επιθυμούσε την συνένωση με τον Δήμο Αμμοχώστου. Ωστόσο, έλαβε ως απάντηση το ότι οι κατεχόμενοι δήμοι δεν θα συμπεριληφθούν στην μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σεβόμενοι την απόφαση, συνέχισε, έστρεψαν την προσοχή τους προς άλλες κοινότητες της επαρχίας Αμμοχώστου, με τις οποίες υπάρχει συνεργασία εδώ και τρεις δεκαετίες, μέσω της συμπλεγματοποίησης υπηρεσιών. Από τις κοινότητες έλαβε την απάντηση ότι βάσει της απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών, εκείνες δεν θα συνενώνονταν με δήμους, αλλά θα μεταξύ τους, ώστε να δημιουργηθεί ένας δήμος.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, πρόσθεσε ο κος Καραγιάννης, πρότεινε την πιο εύκολη λύση για την επαρχία της Αμμοχώστου: την συνένωση τεσσάρων δήμων και την συνένωση πέντε κοινοτήτων. Σε αυτό το σημείο, ο Δήμαρχος Δερύνειας διερωτήθηκε αν οι αποφάσεις ελήφθησαν για την εξυπηρέτηση συμφερόντων, χωρίς να επιθυμεί να γίνει πιο συγκεκριμένος. Ωστόσο, προέβαλε το ερώτημα τι κοινό έχει η Δερύνεια, η οποία είναι ένας αγροτουριστικός δήμος, με τρεις άλλους, κατ’ εξοχήν τουριστικούς δήμους.

Καταλήγοντας, τόνισε πως δεν θα γυρίσουν την πλάτη στον Δήμο Αμμοχώστου, ενώ το θέμα θα συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Δερύνειας την Τετάρτη, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται το βράδυ της ίδιας ημέρας, για τα επόμενα βήματα.

Υπενθυμίζεται ότι η Δερύνεια έχει ενταχθεί στον Δήμο Αγίας Νάπας-Πρωταρά:

Δήμος Αγίας Νάπας-Πρωταρά (Παραλίµνι, Δερύνεια, Αγία Νάπα, Σωτήρα)
• Πληθυσμός 29.463
• Πληθυσμιακή Πυκνότητα 393
• Αριθμός Επαγγελματικών Υποστατικών 5.076
• Εξοικονόμηση €7 εκατ.

Ικανοποίηση και επιφυλάξεις

Την ευαρέσκειά τους για την εξαγγελία του Υπουργού Εσωτερικών, εξέφρασαν κόμματα και Δήμοι με ανακοινώσεις τους, ενώ άλλες πολιτικές παρατάξεις κράτησαν μια πιο συγκρατημένη στάση, τοποθετούμενες, ωστόσο, υπέρ της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΑΚΕΛ

«Το ΑΚΕΛ θα αναμένει να κατατεθούν, ελπίζουμε σύντομα, τα νομοσχέδια που εξήγγειλε σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών για τον χάρτη της νέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους βασικούς πυλώνες της Μεταρρύθμισης για να τοποθετηθούμε συγκεκριμένα -πάντα με γνώμονα την βιώσιμη, αποτελεσματική και ανθρωποκεντρική εξέλιξη της τοπικής αυτοδιοίκησης», ανέφερε σε δήλωσή της η Ελένη Μαύρου.
Θέση του κόμματος, είπε, είναι ότι «στόχος της Μεταρρύθμισης πρέπει να είναι η πολιτική και οικονομική ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μια ευρεία ανακατανομή πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και η απόδοση των πόρων που θα την κάνουν πραγματική τοπική εξουσία, προς όφελος των πολιτών».

Σε άλλο σημείο της δήλωσής της, η κα Μαύρου ανέφερε ότι «οι προτεινόμενες αλλαγές στον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης να έχουν τη συναίνεση και στήριξη των τοπικών κοινωνιών και πρέπει να τεθούν σε δημοψήφισμα. Τονίζουμε την ανάγκη διασφάλισης της ξεχωριστής οντότητας κάθε περιοχής που θα συνενωθεί με άλλες διασφαλίζοντας ότι καμιά οντότητα δεν θα έχει δεσπόζουσα θέση».

ΔΗΣΥ

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου, σε δήλωσή του, είπε ότι «το ζητούμενο είναι να δημιουργήσουμε Δήμους που να εξυπηρετούν τους πολίτες και όχι να τους ταλαιπωρούν. Να έχουμε Δήμους οικονομικά αυτοτελείς και σίγουρα Δήμους που να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους δημότες τους.

Αυτός είναι ο στόχος, αυτός είναι ο προσανατολισμός αυτής της μεταρρύθμισης. Και δεν μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χωρίς τη μείωση του αριθμού των Δήμων, χωρίς τις συνενώσεις για να μπορούν να λειτουργήσουν αφενός οι οικονομίες κλίμακας και αφετέρου για να μπορούν οι μικρότεροι Δήμοι να αξιοποιήσουν τις δομές των μεγαλύτερων».

Τέλος, ο κος Δημητρίου είπε ότι, για να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση, χρειάζεται, πέρα από την βούληση της Κυβέρνησης, χρειάζεται και η συνδρομή των πολιτικών δυνάμεων στο κοινοβούλιο.

Συμμαχία Πολιτών

Επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, δηλώνει η Συμμαχία Πολιτών, με ανακοίνωσή της. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Ως Συμμαχία Πολιτών αναμένουμε το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να έρθει σύντομα στη Βουλή για οριστικές και τελικές αποφάσεις καθώς οι δημότες απαιτούν και αναμένουν μια ουσιαστική και ριζοσπαστική μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εντός του Κοινοβουλίου, όπου οι προτάσεις πλέον θα είναι κατατιθέμενες επίσημα, ως Συμμαχία Πολιτών έχουμε απόψεις οι οποίες θα τεθούν προς βελτίωση της όλης προσπάθειας».

Με καλό μάτι

Για την δημιουργία τοπικών κυβερνήσεων που θα έχουν λιγότερη εξάρτηση από το κράτος κάνει λόγο ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, Δήμαρχος Στροβόλου, με ανακοίνωσή του:

«Χαιρετίζω την προτεινόμενη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το νέο νομοσχέδιο μετατρέπει τους Δήμους μας σε πραγματικές τοπικές «κυβερνήσεις», με τη λιγότερη δυνατή εξάρτηση από το κράτος.
Χαιρετίζω, επίσης, την απόφαση για τη δημιουργία ενός νέου, μητροπολιτικού Δήμου, που θα προκύψει από τη συνένωση των Δήμων Λευκωσίας, Στροβόλου, Αγλαντζιάς, Έγκωμης και Αγίου Δομετίου. Άλλωστε, πανομοιότυπα είναι τα προβλήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι που συναποτελούν την καρδιά της πόλης μας.

Με δεδομένες τις αναπτυξιακές, κοινωνικές και δημογραφικές εξελίξεις, ο Στρόβολος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πρωτεύουσας.
Η μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει, αποκλειστικά και μόνον προς όφελος των δημοτών».

Εθνικοί λόγοι

Ο Δήμαρχος Αθηένου, Κυριάκος Καρεκλάς, ευχαρίστησε τον τέως Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, ο οποίος κατανόησε τους εθνικούς λόγους για τους οποίους ο ακριτικός δήμος έπρεπε να διατηρηθεί, «με το 65% της γης του και το 80% της περιουσίας των κατοίκων κατεχόμενο και της μεγάλης του απόστασης από άλλο Δήμο και την πρότασή του για διατήρηση του Δήμου Αθηένου, με συνένωσή του με το Αβδελλερό».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση