ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 14:54
33°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κύπρος

Απόφαση της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για άρθρο της στήλης PoliticsBlog

Newsroom K

Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι το πλαίσιο του δημοσιογραφικού λόγου που διατυπώνεται η συγκεκριμένη είδηση είναι μέρος μιας σατιρικής στήλης

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο (15/06/03/20) από την Κορίνα Δημητρίου εναντίον της εφημερίδας «Καθημερινή» για δημοσίευμα με τίτλο: «#PoliticsBlog Ο καυγάς στο Προεδρικό για τα οδοφράγματα και μια δημοσκόπηση», ημ. 6 Μαρτίου 2020, το οποίο υπογράφεται από το όνομα «Ονασαγόρας».

Τι αναφέρει η απόφαση της επιτροπής

Σύμφωνα με την παραπονούμενη το δημοσίευμα δυσφημεί την υπόληψη του Ντίνου Θεοδούλου και παραθέτει ισχυρισμούς από την αστυνομική ανάκριση που ο δημοσιογράφος δεν δύναται να έχει, εκτός και αν παράνομα εδόθησαν από την αστυνομία. Επιπλέον, επισημαίνει ότι ακόμα και αν ίσχυε ο ισχυρισμός της αστυνομίας, που εξ όσων πληροφορήθηκε η ίδια δεν ισχύει, η εφημερίδα όφειλε να μην προχωρήσει σε δημοσίευση. Το απόσπασμα του δημοσιεύματος: «Σας έχω όμως νέα και για τον 55χρονο που συνελήφθη για την επίθεση κατά του εθνοφρουρού στη Λήδρας. Ο 55χρονος «ειρηνιστής», όπως ακούγεται σε κάποια πηγαδάκια, κατέρρευσε ενώπιον των ανακριτών και ζητούσε συγνώμη κλαίγοντας και λέγοντας πως έχει καταστραφεί η ζωή του».

Η Επιτροπή ζήτησε τις απόψεις της «Καθημερινής» όμως δεν τις έλαβε και αυτό συνιστά εξαρχής παραβίαση του παρόντα Κώδικα Δεοντολογίας. Βάσει των γενικών διατάξεων τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και οι Λειτουργοί αυτών αναλαμβάνουν την υποχρέωση να συνεργάζονται με την Επιτροπή και εντός 15 ημερών να αποστέλλουν τις απόψεις τους.

Η Επιτροπή αποφάσισε ότι υπάρχει παραβίαση του άρθρου 3 του Κώδικα, περί Ιδιωτικής ζωής, λόγω δυσφήμισης και γελοιοποίησης ενός απλού πολίτη, του Ντίνου Θεοδούλου. Συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει Ο 55χρονος «ειρηνιστής», όπως ακούγεται σε κάποια πηγαδάκια, κατέρρευσε ενώπιον των ανακριτών και ζητούσε συγνώμη κλαίγοντας και λέγοντας πως έχει καταστραφεί η ζωή του.

Συγκεκριμένα, τόσο η λέξη «ειρηνιστής» με τη χρήση εισαγωγικών όσο και η περιγραφή του σκηνικού κατά την ανάκριση έχει ως σκοπό να σκανδαλίσει, να ειρωνευτεί και να διαβάλλει το υπό αναφορά πρόσωπο. Ταυτόχρονα, πρόκειται περί αχρείαστων πληροφοριών, τα οποία ακόμη και να είχε στην κατοχή του ο δημοσιογράφος όφειλε να σεβαστεί το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και να μην τα δημοσιεύσει.

Περαιτέρω, η Επιτροπή λόγω και του ότι δεν έλαβε σχετική απάντηση από εκπρόσωπο της «Καθημερινής», η οποία να εξηγεί τις θέσεις της και την πηγή της πληροφόρησής της, έκρινε ότι παραβιάζεται το άρθρο 1 του Κώδικα (Ακρίβεια) καθώς ο παραπονούμενος, ο οποίος είναι και άμεσα εμπλεκόμενος υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί για το ότι έκλαιγε και παρακαλούσε τους ανακριτές είναι αναληθείς.

Ωστόσο, η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι το πλαίσιο του δημοσιογραφικού λόγου που διατυπώνεται η συγκεκριμένη είδηση είναι μέρος μιας σατιρικής στήλης και ως εκ τούτου αναγνωρίζει ελαφρυντικά. Άλλωστε υπενθυμίζεται ότι στις πλείστες περιπτώσεις η ΕΔΔ συνδράμει στην προστασία της σάτιρας, όμως κάθε περίπτωση εξετάζεται μεμονωμένα. Εν προκειμένω, στην παρούσα στήλη η σάτιρα τείνει να θίγει την υπόληψη ενός πολίτη, μετατρέποντας την ιδιωτική του ζωή σε βορά των ΜΜΕ.

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ