ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αρχιεπίσκοπος: Το μήνυμα της Ανάστασης έρχεται να εκδιώξει τη βαρυχειμωνιά των δοκιμασιών

Τι αναφέρει στην Πασχαλινή του Εγκύκλιο ο Αρχ. Χρυσόστομος

ΚΥΠΕ

Το ευφρόσυνο και ελπιδοφόρο τούτο μήνυμα της Ανάστασης τού Χριστού έρχεται και εφέτος να εκδιώξει μέσα από τις καρδιές μας τη βαρυχειμωνιά των δοκιμασιών της ζωής και να φέρει την ποθητή Άνοιξη, να διαλύσει τα σύννεφα τής απαισιοδοξίας και να μας εμπνεύσει τα μηνύματα τής αισιοδοξίας και της πίστης για τη νίκη της ζωής επί τού θανάτου, αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ στην Πασχαλινή του Εγκύκλιο.

«Πάνω από όλα, όμως, η Ανάσταση του Χριστού αποτελεί έκφραση της μοναδικής και ανεπανάληπτης αγάπης τού Θεού προς τον άνθρωπο, όπως χαρακτηριστικά μας το διακηρύσσει ο θείος Παύλος: ΄διά την πολλήν αγάπην αυτού ην ηγάπησεν ημάς, συνεζωοποίησε ημάς τω Χριστώ και συνήγειρε και συνεκάθισεν εν τοις επουρανίοις εν Χριστώ Ιησού΄», αναφέρει στην εγκύκλιό του ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Προσθέτει ότι «πέραν του ενός χρόνου, τόσο στην πατρίδα μας όσο και σε όλη την υφήλιο, βιώνουμε τις πολλαπλές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και πολλοί συνάνθρωποί μας ζουν κάτω από σκληρότατες συνθήκες, πολλοί μάλιστα χάνουν και την ίδια την ζωή τους».

«Παρά ταύτα, όμως, αν ο κάθε άνθρωπος συνειδητοποιήσει το χαρμόσυνο μήνυμα τής Ανάστασης, δύναται να αντλήσει θάρρος, δύναμη, ελπίδα και ενίσχυση», υπογραμμίζει.

Αναφέρει ότι «βιώσαμε αυτές τις μέρες τής Μεγάλης Εβδομάδος τα άγια και φρικτά Πάθη τού Κυρίου μας» και κατά τραγική συγκυρία, όπως προσθέτει, «ανάλογες καταστάσεις βιώνει και ο πολύπαθος τόπος μας, αυτές τίς μέρες».

Με πόνο ψυχής, συνεχίζει, «αισθανόμαστε πώς ΄ήδη βάπτεται κάλαμος αποφάσεως, παρά κριτών αδίκων΄ και έλκεται η μικρά μας Πατρίς από τούς άρχοντες και ισχυρούς του κόσμου τούτου, όχι για να αποκατασταθεί η εις βάρος της μακροχρόνια αδικία, όχι για να επιτευχθεί η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νομίμων - γηγενών κατοίκων της σε όλη την έκτασή της».

Προσθέτει ότι «η μητέρα Εκκλησία, η οποία διά μέσου των αιώνων υπήρξε η «Κιβωτός της Σωτηρίας» του λαού μας, θα διαδραματίσει και τώρα, ακριβώς, τον ίδιο ρόλο».

«Θα διεκδικεί λύση του κυπριακού προβλήματος, η οποία να βασίζεται πάνω στις διακηρυχθείσες αρχές των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες εδράζονται στον σεβασμό της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών», τονίζει ο Αρχιεπίσκοπος, καλώντας παράλληλα τον λαό, ο οποίος με θαυμαστή καρτερικότητα, όπως σημείωσε, υπέμεινε τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής, «να παραμείνει σε εθνική εγρήγορση προασπιζόμενος τα απαράγραπτα ιστορικά του δικαιώματα».

Αναφέρει ότι «η Ανάσταση του Κυρίου μας βεβαιώνει ότι πάνω από τα ανθρώπινα πάθη και τα εγκλήματα, πάνω από τις ανθρώπινες αδυναμίες και τις ατέλειες, πάνω ακόμη από την ύβρη και την αλαζονεία» και «πάνω από τη δύναμη των ισχυρών της γης, υπάρχει ο παντοδύναμος και αιώνιος Σωτήρας Χριστός, που καθηλώνει τη δύναμη των μεγάλων και ευτελίζει τη ψευδώνυμη σοφία των σοφών».

Με αυτή την πεποίθηση, ας συνεχίσουμε και εμείς τον αγώνα μας προς αποκατάσταση των δικαίων τού λαού μας, προσθέτει.

«Μπορεί ο εισβολέας να είναι ισχυρός, όμως δεν είναι δυνατό να κρατήσει για πάντα πάνω στον σταυρό την πατρίδα και τον λαό μας», αναφέρει και προσθέτει «να μην ξεχνούμε ότι η Ανάσταση είναι ο στέφανος της νίκης, πού προέρχεται μέσα από τους αγώνες και τις θυσίες μας».

Στην Πασχαλινή του Εγκύκλιο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ζητεί «από όλους, ηγεσία και λαό, να σφυρηλατήσουμε μέσα μας το πνεύμα της εν Χριστώ αγάπης, της ειλικρινούς ενότητας και της σταθερής διεκδίκησης των δικαίων μας».

Πατρικά, ακόμη, παρακαλούμε και ζητούμε από όλους, ηγεσία και λαό, όπως αναφέρει, «να δώσουμε όλοι τα χέρια, για να αποκυλίσουμε την πλάκα του τάφου, μέσα στον οποίο ευρίσκονται ενταφιασμένα για σαράντα επτά τώρα χρόνια τα ανθρώπινα δικαιώματα τού λαού μας, και να βοηθήσουμε, ώστε να ανατείλει μια ώρα γρηγορότερα φωτεινή η ημέρα τής Ανάστασης σ` ολόκληρη τη νήσο μας».

«Από την Πάφο μέχρι τον Απόστολο Ανδρέα, από τη Λεμεσό και τη Λάρνακα μέχρι την Κερύνεια, τη Μόρφου, την Αμμόχωστο και σ΄ όλη την κατεχόμενη σήμερα γη μας», καταλήγει.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X