ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αρχίζει η υλοποίηση νέου δικοινοτικού έργου για τα σκουπίδια της θάλασσας

Η πρώτη δράση του έργου αφορά τον καθαρισμό της παραλίας στον κόλπο της κατεχόμενης Σαλαμίνας και καθαρισμό βυθού στο Τρίκωμο

ΚΥΠΕ

Πραγματοποιήθηκε το πρωί σήμερα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, η τελετή έναρξης ενός καινούριου δικοινοτικού έργου με θέμα τα  σκουπίδια της θάλασσας στο πλαίσιο του έργου MarLitCy «Marine Litter for Synergies, Building Capacity Building και Peacebuilding».
 
Η πρώτη δράση του έργου αφορά τον καθαρισμό της παραλίας στον κόλπο της κατεχόμενης Σαλαμίνας και καθαρισμό βυθού στο Τρίκωμο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα θαλάσσια απορρίμματα θα συλλεχθούν υλοποιώντας διεθνή αναγνωρισμένα πρωτόκολλα, και μετά θα καταμετρηθούν έτσι ώστε να γίνει διαχωρισμός στις πηγές τους. 

Το απόγευμα θα ακολουθήσει εκδήλωση στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης MASDER (Famagusta Walled City Association) στην οποία θα παρευρεθούν και εκπρόσωποι της  Υπηρεσίας Υποστήριξης Προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει και η πρώτη προβολή πέντε animation βίντεο με θέμα τα σκουπίδια της θάλασσας, τα οποία ετοιμάστηκαν από μαθητές ειδικά για το έργο MarLitCy.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το έργο  «MarLitCy» καινοτομεί, χρησιμοποιώντας το πρόβλημα των θαλάσσιων απορριμμάτων έως ένα ισχυρό εργαλείο οικοδόμησης της ειρήνης, αναπτύσσοντας συνέργειες, δημιουργώντας δεξιότητες και ενθαρρύνοντας τη συνεργασία στο νησί μας και στοχεύει στη λύση ενός περιβαλλοντικού και κοινωνικού προβλήματος κοινού ενδιαφέροντος, φέρνοντας κοντά ανθρώπους από ολόκληρο το νησί - μικρά παιδιά, νέους, ψαράδες, δύτες και παράκτιες επιχειρήσεις  - που θέλουν να καταπολεμήσουν τα σκουπίδια της θάλασσας. 

Το έργο είναι διάρκειας 36 μηνών (Δεκέμβριος 2018 - Νοέμβριος 2021), χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπό το VI Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Κυπριακής Κοινωνίας των Πολιτών και υλοποιείται από τέσσερις οργανώσεις με μεγάλη εμπειρία σε δικοινοτικές δραστηριότητες και τη γαλάζια οικονομία: τον οργανισμό Famagusta Walled City (MASDER), το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, τον σύνδεσμο καταδυτικών κέντρων στα κατεχόμενα και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας Ενάλια Φύσις. 

Όπως αναφέρεται,  το MarLitCy θα ‘χτίσει’ επάνω στην επιτυχία ενός προγενέστερου έργου χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση με τίτλο «Marine Litter: Together for Clean Coasts!» (Μαζί για καθαρές ακτές!), το οποίο υλοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια από τους ίδιους οργανισμούς και ενέπλεξε στις δράσεις του πάνω από 30,000 ανθρώπους, κυρίως νέους και παιδιά. 

Το  MarLitCy στοχεύει να αυξήσει αυτή την επιτυχία μέσω της υλοποίησης διαφόρων καινοτόμων δραστηριοτήτων όπως την πρακτική «Αλιεία θαλασσίων απορριμμάτων», η οποία θα ξεκινήσει σε τέσσερις αλιευτικούς λιμένες στο νησί, την επέκταση του υπάρχοντος υπεύθυνου δικτύου παράκτιων επιχειρήσεων,  των διαδραστικών παρουσιάσεων σε σχολεία και πανεπιστήμια, τη διοργάνωση ημερών με δωρεάν μαθήματα καταδύσεων για νέους,  τους καθαρισμούς παραλίων και βυθού, και  την υλοποίηση ενός συμμετοχικού εργαστηρίου λήψης αποφάσεων. 

Οι δραστηριότητες, προστίθεται στην ανακοίνωση,  έχουν σχεδιαστεί για να προσεγγίσουν συγκεκριμένες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών και της νεολαίας, τους εκπαιδευτικούς, τους ψαράδες, τους δύτες, τους φορείς λήψης αποφάσεων και γενικότερα  το ευρύ κοινό.

Τα σκουπίδια της θάλασσας, δηλαδή κάθε ανθρώπινο υλικό που έχει απορριφθεί ή εγκαταλειφθεί στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον, αποτελούν μια παγκόσμια περιβαλλοντική και κοινωνική απειλή. 
Τα πλαστικά αντικείμενα αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των σκουπιδιών της θάλασσας και εκτιμάται ότι περίπου 1455 τόνοι πλαστικού (που ισοδυναμεί  με το βάρος περίπου 50 μεγάπτερων φαλαινών) , επιπλέουν στη Μεσόγειο, ενώ σε όλους τους ωκεανούς του κόσμου βρίσκονται ανά πάσα στιγμή άνω των 5 τρισεκατομμυρίων  πλαστικών κομματιών.

Επιπρόσθετα αναφέρεται πως οι μεγαλύτεροι θαλάσσιοι οργανισμοί μπορεί να καταπιούν μεγάλα κομμάτια πλαστικού, όπως πλαστικές σακούλες και είδη που σχετίζονται με την αλιεία, προκαλώντας τους ασφυξία ή λιμό. Τα ζώα αυτά μπορούν επίσης να παγιδευτούν σε πλαστικά σκουπίδια. 

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, το πλαστικό δεν βιοαποικοδομείται, αλλά διασπάται σε συνεχώς μικρότερα κομμάτια, μέχρι που να γίνει μικροπλαστικό, δηλαδή πλαστικά κομμάτια μικρότερα των 5 χιλιοστών που τις περισσότερες φορές είναι αόρατα στο ανθρώπινο μάτι. Σε αυτή τη μικρότερη μορφή, τα μικροπλαστικά, που καταπίνονται από τους θαλάσσιους οργανισμούς, μεταφέρουν οργανικούς ρύπους στο σώμα τους. 

Αυτό, συνεχίζει η ανακοίνωση,  μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα, καθώς τα μικροπλαστικά έχουν εντοπιστεί σε θαλάσσιους οργανισμούς που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση. 

Επιπρόσθετα σημειώνεται πως μια σχετική έρευνα στη Μεσόγειο βρήκε μικροπλαστικά στα στομάχια των περισσότερων ψαριών του είδους Boops boops (γόπα). Συγκεκριμένα βρέθηκαν μικροπλαστικά σε 70% των εξεταζόμενων ψαριών, με κατά μέσο όρο 3,75 πλαστικά αντικείμενα ανά ψάρι. Οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει η είσοδος των μικροπλαστικών στη τροφική αλυσίδα είναι αβέβαιες, αλλά αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι τα πλαστικά καταλήγουν στο πιάτο μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση