ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Βαρύς θα πέφτει ο πέλεκυς για συνωστισμό σε νυκτερινά κέντρα

Φαινόμενα όπως αυτό στον Πρωταρά έχουν θορυβήσει τις αρχές και την επιστημονική ομάδα-Δυο νομοσχέδια στη Βουλή

Έντονος είναι ο απόηχος του Σαββατοκύριακου που πέρασε, σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας διαφόρων κέντρων διασκέδασης, σχεδόν σε ολόκληρη την Κύπρο. Διάφορα φαινόμενα τα οποία παρατηρήθηκαν κατά το τριήμερο της εορτής του Αγίου Πνεύματος, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Σαββίδη, σε σχέση με τις ποινές που πρέπει να επιβάλλονται σε όσους δεν λειτουργούν τα κέντρα αναψυχής τους στην βάση των προνοιών του περί Λοιμοκαθάρσεως νόμου. Ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, είχε τοποθετηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε σχέση με τις εικόνες οι οποίες προέρχονταν από νυχτερινό κέντρο στον Πρωταρά, το οποίο είχε επανειλημμένως καταγγελθεί εξαιτίας του γεγονότος ότι στους χώρους του διασκέδαζε μεγάλος αριθμός ατόμων, χωρίς να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας. Όπως πληροφορείται η «Κ», την Παρασκευή 12 Ιουνίου, ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, θα τεθούν δύο νομοσχέδια τα οποία αφορούν στην αύξηση των ποινών σε σχέση με παρόμοιας φύσης φαινόμενα, ενώ από την Τρίτη 9 Ιουνίου, το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου έχει αποφασίσει την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του κέντρου διασκέδασης στον Πρωταρά.

Ανησυχία για πισωγύρισμα

«Τέτοιες εικόνες μας ανησυχούν πολύ. Η στρατηγική για άρση των περιορισμών στηρίζεται στην υπευθυνότητα των πολιτών και όχι μόνο στην αστυνόμευση και την επιβολή αυστηρών ποινών που εκκρεμεί στη Βουλή για ψήφιση. Δυστυχώς, με τέτοιες συμπεριφορές, το πισωγύρισμα θα είναι αναπόφευκτο», ήταν οι λέξεις που χρησιμοποίησε ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, στην ανάρτησή του, για να επισημάνει το γεγονός ότι ο κίνδυνος είναι ορατός και δεν έχει εκλείψει. Κάτι το οποίο επισημαίνουν συνεχώς και τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, είναι ότι αρκεί μια σπίθα –που δεν έχει εντοπιστεί- εντός της κοινότητας, για να ανάψει και πάλι η «πυρκαγιά» της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Πέτρο Καραγιάννη, πολλές είναι οι περιπτώσεις επιχειρηματιών οι οποίοι επαναλειτούργησαν τις επιχειρήσεις τους χωρίς να τηρήσουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αταξία. Η επιδημιολογική μας εικόνα προς το παρόν δεν είναι κακή, είπε, αλλά ακόμα κι ένας ασυμπτωματικός φορέας του ιού να υπάρχει ανάμεσα σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων οι οποίοι, μάλιστα, συνωστίζονται, μπορεί να επιμολυνθούν άλλοι είκοσι, μέχρι και τριάντα, άνθρωποι. Το γεγονός αυτό θα δυσχεράνει το έργο της ιχνηλάτησης των επαφών ενός επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού, καθώς θα ήταν άγνωστος μεταξύ αγνώστων.

Κληθείς από την «Κ» να σχολιάσει το ότι η επιδημιολογική μας εικόνα δεν έχει αλλοιωθεί, παρά το γεγονός ότι τα «κρούσματα» μη συμμόρφωσης επιχειρηματιών και πολιτών είναι συνεχή, από την ημέρα που επαναλειτούργησαν οι χώροι εστίασης, ο κ. Καραγιάννης συμφώνησε, αποδίδοντας την καλή πορεία μας στο ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο, όταν τα μέτρα είχαν ξεκινήσει να αίρονται. Συγκεκριμένα, υπέδειξε, δεν παρατηρήθηκε αύξηση των περιστατικών COVID-19 το πρώτο δεκαπενθήμερο μετά την 4η Μαΐου, όταν ήρθησαν οι πρώτοι περιορισμοί κι αυτό συνέτεινε στο να προχωρήσουμε στην περαιτέρω χαλάρωση μέτρων τις επόμενες ημέρες. Ο ίδιος, εξήγησε, μεταφράζει τα εισαγόμενα ως μηδενικά κρούσματα στην Κύπρο, ενώ και ο αριθμός των περιστατικών τα οποία εντοπίζονται από την ιχνηλάτηση είναι πλέον πολύ μικρός, με τις καιρικές συνθήκες να φαίνεται ότι συμβάλλουν σε αυτό. Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση εντός της κοινότητας, ανέφερε, αλλά για τους άγνωστους παράγοντες οι οποίοι θα μπουν στην εξίσωση, με την επαναλειτουργία των αεροδρομίων για την άφιξη τουριστών στην Κύπρο, τόνισε ο Πέτρος Καραγιάννης.

Προς αυστηρότερες ποινές

Τα φαινόμενα παραβίασης των διαταγμάτων και των προνοιών της νομοθεσίας, με αποκορύφωμα τις εικόνες από τον Πρωταρά, έχουν θορυβήσει τις αρχές. Την Τρίτη, η υπόθεση του συγκεκριμένου νυχτερινού κέντρου διασκέδασης, οδηγήθηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου, το οποίο διέταξε την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, καταχωρήθηκαν πέντε υποθέσεις που αφορούν αδικήματα κατά παράβαση του περί Λοιμοκάθαρσης Νόμου και τέσσερις υποθέσεις για λειτουργία του υποστατικού, χωρίς άδεια λειτουργίας. Επίσης, αναφέρεται ότι το Δικαστήριο όρισε την 16/6/2020, ως ημερομηνία κατά την οποία οι ενδιαφερόμενοι έχουν δικαίωμα υποβολής ένστασης, ως προς την εγκυρότητα του διατάγματος.

Πηγές από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφεραν στην «Κ» ότι την ερχόμενη Παρασκευή, ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, θα συζητηθούν, με την συμμετοχή και του ιδίου του Υπουργού, δύο νομοσχέδια σε σχέση με την αύξηση των ποινών. Το πρώτο νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση της ποινής σε σχέση με υποθέσεις παραβίασης των προνοιών του Περί Λοιμοκαθάρσεως Νόμου. Συγκεκριμένα, όπως μας αναφέρθηκε, το νομοσχέδιο προνοεί ότι η ποινή φυλάκισης αυξάνεται, από τους έξι μήνες που ισχύει σήμερα, στον ένα χρόνο, καθώς και αύξηση του προστίμου, από το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ, που ισχύει σήμερα, σε ποσό που δεν θα ξεπερνά τις πενήντα χιλιάδες ευρώ. Τέλος, στα 300 ευρώ παραμένει το ποσό του προστίμου για τους πολίτες.

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά στην εισαγωγή μιας δεύτερης σειράς εξωδίκων προστίμων εναντίον ιδιοκτητών ή διαχειριστών επιχειρήσεων ή άλλων χώρων όπου υπάρχει οικονομική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, όταν διαπιστωθεί παράβαση για πρώτη φορά, το πρόστιμο θα ανέρχεται στις 2 χιλιάδες ευρώ, ενώ την δεύτερη θα διπλασιαστεί το ποσό. Την τρίτη φορά που θα διαπιστωθεί παράβαση, το πρόστιμο θα ανέλθει στις 8 χιλιάδες ευρώ, ενώ την τέταρτη φορά θα υπάρχει η δυνατότητα να οδηγηθεί στο δικαστήριο η υπόθεση για έκδοση διατάγματος μονομερούς αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης, αν αυτό κριθεί σκόπιμο από τον Αρχηγό της Αστυνομίας. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η εκάστοτε υπόθεση μπορεί να οδηγηθεί ενώπιον του δικαστηρίου και χωρίς να υπάρξει τέταρτη καταγγελία, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Και τα δύο νομοσχέδια έχουν κατατεθεί στην Βουλή, ωστόσο δεν περιλαμβάνονταν στην ατζέντα της Ολομέλειας της προηγούμενης βδομάδας, καθώς εκφράστηκαν ενστάσεις και απόψεις ότι οι προαναφερόμενες ποινές είναι εξοντωτικές. Ζητήθηκε η περαιτέρω συζήτησή τους από την Επιτροπή Νομικών, η οποία θα συνεδριάσει την Παρασκευή 12 Ιουνίου, με την συμμετοχή μέσω τηλεδιάσκεψης και του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Σαββίδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση