ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 22:09
28°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κύπρος

Δεκαέξι θάνατοι καταγράφηκαν το 2017 στην Κύπρο από υπερβολική δόση ναρκωτικών

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Οι θανόντες βρίσκονται στην ηλικιακή κατηγορία των 25-29 ετών και 8 στους 10 είναι άνδρες

Δεκαέξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Κύπρο από υπερβολική δόση ουσιών το 2017, αριθμός αυξημένος σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Στην ΕΕ το 2017 σημειώθηκαν 8200 θάνατοι οι οποίοι οφείλονταν στη χρήση μίας ή πολλαπλών ουσιών.

Σε ανακοίνωση της η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την υπερβολική δόση, αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία (EMCDDA, 2019) αναφορικά με τους θανάτους που οφείλονται στη χρήση ουσιών στην Ευρώπη το 2017.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι οι τέσσερις στους πέντε θανάτους των 8200 ανθρώπων αφορούσαν άντρες και 8-9 από τους 10 θανάτους αφορούσαν τη χρήση οπιοειδών, όπως η ηρωίνη. Τονίζεται στην έκθεση ότι οι πλείστοι θάνατοι αφορούσαν νεαρά άτομα, γύρω στα 30-40 ετών.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Παρακολούθησης/ ΕΚΤΕΠΝ, κατά το 2017 έχουν καταγραφεί 16 θάνατοι οφειλόμενοι στην υπερβολική δόση, αριθμός που όπως φαίνεται στον πίνακα είναι αυξημένος σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Οι θανόντες βρίσκονται στην ηλικιακή κατηγορία των 25-29 ετών και 8 στους 10 είναι άνδρες.

Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου συντονίζει μια ολοκληρωμένη παρέμβαση για την παροχή ναλοξόνης (σε μορφή ρινικού σπρέι) σε χρήστες οπιοειδών που συμμετέχουν στα προγράμματα υποκατάστασης και μείωσης της βλάβης.

Στα πλαίσια προώθησης της δράσης η ΑΑΕΚ διοργάνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο εκπαιδευτική ημερίδα για τους επαγγελματίες πρώτης γραμμής με κύριους ομιλητές την Dagmar Hedrich από το EMCDDA και τον Henrik Thiesen από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες της Κοπεγχάγης. Επιπρόσθετα, διοργανώθηκε τον Ιούλιο, από τις Νοσηλευτικές Υπηρεσίες, σε συνεργασία με την ΑΑΕΚ, εκπαίδευση στους αρμόδιους για το θέμα νοσηλευτές που πλαισιώνουν τα προγράμματα υποκατάστασης και μείωσης της βλάβης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ