ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δικαιώματα και θέλω για το τι επιφυλάσσει το DNA

Εκδήλωση της Επιτρόπου Διοικήσεως για εβδομάδα ευαισθητοποίησης βιοηθικής ιατρικής

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που ενδεχομένως να απασχολούν το καθένα και έχουν να κάνουν με το γενετικό κώδικα, έδωσε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διοργανώθηκε από το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, στα πλαίσια της εβδομάδας ευαισθητοποίησης βιοηθικής ιατρικής, δεοντολογίας και επιστημονικής ευθύνης. Διακεκριμένοι επιστήμονες, εκπρόσωπος της Εκκλησίας και άλλοι τοποθετήθηκαν στο θέμα και το ερώτημα «’Έχω δικαίωμα να γνωρίζω τι μου επιφυλάσσει το DNA μου;».

Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Επιτρόπου Διοικήσεως, άνοιξε η Επίτροπος Μαρία Στυλιανού Λοττίδου κάνοντας εισαγωγή στο θέμα συζήτησης. Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φελλάς πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου και συντονιστής της συζήτησης, αναφέρθηκε στο βασικό ερώτημα που απασχολεί τις σύγχρονες κοινωνίες τονίζοντας ότι η Βιοηθική Ιατρική δεν είναι εδώ για να δώσει λύσεις αλλά για να βοηθήσει σε θέματα που απασχολούν την κοινωνία.

Ο Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, Λεωνίδας Φυλακτού στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στα ραγδαία βήματα που έχουν γίνει στην ανάγνωση του DNA και στο κατά πόσο ο καθένας μπορεί να γνωρίζει για τον γενετικό του κώδικα. Ο Κυριάκος Κυριάκου επικεφαλής του Τμήματος Ηλεκτρονιακής Μικροσκοπικής και Μοριακής Παθολογίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής, αναφέρθηκε στο δικαίωμα που έχουν όλοι στην ανάγνωση του DNA και τι επιφυλάσσει στον καθένα ο κώδικας ζωής.

Όπως ειπώθηκε το σχετικά μικρό κόστος εξέτασης δίνει την δυνατότητα ανάγνωσης του DNA, το οποίο θα πρέπει να γίνεται μέσω ειδικευμένων εργαστηρίων προκειμένου να τυγχάνουν διαφύλαξης ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του εξεταζόμενου αλλά και συγγενικών προσώπων πρώτου βαθμού. Στο θέμα αυτό εκφράσθηκαν ανησυχίες για επικίνδυνες συνέπειες από ενέργειες που ενδεχομένως να έχουν επιπτώσεις, ευρύτερες μέσα σε μια οικογένεια. Με βάση τις επιστημονικές απόψεις το DNA είναι το ίδιο σε κάθε άνθρωπο με εξαίρεση το 0,1%.

Τα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν και που θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα στον καθένα που επιθυμεί να γνωρίζει για τον γενετικό του κώδικα ήταν: Τι θέλουμε να γνωρίζουμε; Υπάρχουν ασθένειες που καθορίζονται από το DNA; Κάποιες ασθένειες οφείλονται στο DNA; Η Βιολέτα Χριστοφορίδου Αναστασιάδου Παιδίατρος Κλινικός Γενετιστής στο Νοσοκομείο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Β’, επικεντρώθηκε στους λόγους που επιβάλουν μελέτη του DNA και είναι: Διαγνωστικοί και Ιατρικοί, θεραπευτικές ενδείξεις, γενετική προδιάθεση σε μια οικογένεια για κληρονομικές ασθένειες και για αναγνώριση πατρότητας.

Η κ. Χριστοφορίδου Αναστασιάδη έκανε λόγο για κινδύνους από αμφίβολης ποιότητας αποτελεσμάτων εξετάσεων DNA με την απλουστευμένη μέθοδο μέσω διαδικτύου. Από την πλευρά της Εκκλησίας η οποία εκπροσωπείται στην Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος αναφέρθηκε στους ενδοιασμούς της Εκκλησίας καθώς και την διαφύλαξη προσωπικών δεδομένων, θέτοντας το ερώτημα εάν με την εξέλιξη της επιστήμης μπαίνει ένα τέρμα σε μια εξελικτική πορεία του ανθρώπου.

Η Λουΐζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου Εισαγγελέας της Δημοκρατίας στην παρέμβασή της επικεντρώθηκε στη χρησιμοποίηση του DNA για σκοπούς εξιχνίασης ποινικών υποθέσεων και πάταξης του οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Μητροπολίτης Γεώργιος απέρριψε ότι υπάρχει σύγκρουση Εκκλησίας και Επιστήμης υπό το σκεπτικό ότι η Εκκλησία απευθύνεται στον αιώνιο άνθρωπο με μια διάλεκτο πνευματική, κάτι που δεν γίνεται αποδεκτό από μια τεχνοκρατούμενη κοινωνία, όπως είπε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X