ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Διπλό φονικό: Ενήργησε υπό «καθεστώς εξαναγκασμού, εκφοβισμού, απειλής και χρήσης βίας»

Ο πελάτης του είναι αθώος, ανέφερε ενώπιον του Κακουργιοδικείου, ο δικηγόρος του τέταρτου κατηγορούμενου, Μάριου Χατζηξενοφώντος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τη θέση ότι ο Μάριος Χατζηξενοφώντος βρέθηκε σε λάθος τόπο και χρόνο και ήταν και αυτός άλλο ένα θύμα του Λοΐζου Τζιωνή, εκφράζει ο δικηγόρος του κατηγορούμενου στην τελική του αγόρευση, στη δίκη του διπλού φονικού που διαπράχθηκε στις 18 Απριλίου του 2018, στον Στρόβολο, με θύματα τον Γιώργο Χατζηγεωργίου και την Ντίνα Σεργίου.

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, Μάριος Γεωργίου, αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην γραπτή αγόρευσή του, ότι ο πελάτης του είναι αθώος «γιατί όποιος ρόλος διαδραματίστηκε από τον ίδιο ήταν κάτω από το καθεστώς εξαναγκασμού, εκφοβισμού, απειλής και χρήσης βίας για τη ζωή του ιδίου και των μελών της οικογένειάς του».

«Η αρχική συνεννόηση ή συμφωνία», όπως υποστηρίζει, «ήταν αυτή της διάρρηξης ή της ληστείας, σχέδιο όμως στο οποίο δεν συμμετείχε, ούτε γνώριζε ο Μάριος Χατζηξενοφώντος».

 

Ο κ. Γεωργίου αναφέρει στην αγόρευση του ότι ο Τζιωνής «έσφαξε κυριολεκτικά τα θύματα του χωρίς λόγο και αιτία», προσθέτοντας ότι «ο Μάριος Χατζηξενοφώντος ενώ συνέβαινε αυτή η σφαγή, βρισκόταν έξω στην αυλή σε σημείο από το οποίο ούτε μπορούσε να δει ούτε να ακούσει το τι γινόταν μέσα. Προηγουμένως, είχε δει τον Τζιωνή να σκαρφαλώνει και να μπαίνει μέσα κρατώντας σπαθί και μαχαίρι (στιλέτο) και να εισέρχεται μέσα σ’ αυτό κρατώντας μόνο το στιλέτο», προσθέτει.

 

Η μαρτυρία, όπως αναφέρει, συνηγορεί υπέρ της θέσης του πελάτη του «γιατί η μαρτυρία της Σάρα Σιαμς ήταν αναξιόπιστη, ενώ η μαρτυρία του ιδίου ήταν συνεπής», λέγοντας πως είπε την αλήθεια στο δικαστήριο.

Αντίθετα, υποστηρίζει, «η μαρτυρία της Σάρα Σιαμς συγκρούεται κάθετα και διαμετρικά με την επιστημονική μαρτυρία των τηλεπικοινωνιακών δεδομένων.

«Σύμφωνα με τα τηλεπικοινωνιακά δεδομένα ο Σολωμού βρισκόταν στην Αλαμινό της επαρχίας Λάρνακας σχεδόν όλη μέρα στις 18/04/2018 αφού πήρε άδεια από το στρατό, γύρω στις 10:00 το πρωί. Ακολούθως έφτασε σπίτι του παππού του στην Αγλατζιά, πάλι σύμφωνα με τα στίγματα του κινητού τηλεφώνου του Σολωμού γύρω στις 22:15 το βράδυ. Η Σιαμς τον τοποθετεί στο σπίτι του παππού από νωρίς το απόγευμα», είναι η θέση της υπεράσπισης του.

«Αυτό είναι φανερά εσφαλμένο και συνάδει με δύο πιθανότητες. Είτε λέει σκόπιμα ψέματα, είτε ο συνδυασμός των ναρκωτικών με τη ψυχολογική της κατάσταση, της δημιουργεί προβλήματα μνήμης σε τέτοιο βαθμό που δε θυμάται τι πραγματικά έγινε, είτε και τα δύο μαζί», υποστηρίζει.

Ο δικηγόρος του Μ. Χατζηξενοφώντος καλεί στην αγόρευση του το Δικαστήριο «να προβληματιστεί από την τελική αγόρευση του Λ. Τζιωνή».

Σε αυτή του την τελική αγόρευση, όπως υποστηρίζει, «η οποία ήταν εντελώς αυθόρμητη και αυθεντική αφού έγινε μετά την απόλυση του δικηγόρου του, ο Λ. Τζιωνής ζήτησε συγγνώμη από την κοινωνία, από τον μικρό Κωνσταντίνο Χ”Γεωργίου, την κα Ελένη Χ”Γεωργίου (αδελφή του θύματος), από τη συμβία του, Σάρα Σιάμς, από τον αδερφό του Λευτέρη Σολωμού και τέλος από τον Μάριο Χ”Ξενοφώντος γιατί τον απείλησε και τον εξαπάτησε, σαφώς υπονοώντας ότι του είπε ψέματα ότι θα πήγαιναν σε ένα φίλο του, για να λάβει μέρος στα σχέδια του».

«Η σφαγή έγινε από τον Λ. Τζιωνή. Ο Μάριος δεν γνώριζε για αυτό το συμβάν, δεν άκουσε και δεν είδε την σφαγή. Απειλήθηκε από τον Λ. Τζιωνή να τον ακολουθήσει, εξαπατημένος από το ότι θα πήγαιναν σε κάποιο φίλο του Τζιωνή που του χρωστούσε χρήματα, για να του εξοφλήσει τα 90 ευρώ που του χρωστούσε», αναφέρει και προσθέτει : «Ναι, υπάρχει μια αβάσταχτη επιπολαιότητα εκ μέρους του πελάτη μου, ο οποίος από μικροπωλητής μικρο-ποσοτήτων κάνναβης, βρέθηκε μπλεγμένος σ’ αυτή την αποτρόπαια τραγωδία».

«Η τιμωρία πρέπει να αντιστοιχεί στο έγκλημα που διαπράχθηκε. Τι έγκλημα διέπραξε όμως ο Μάριος Χατζηξενοφώντος; Κατά την εισήγησή μου, δύο αδικήματα προκύπτουν. Η πώληση κάνναβης και πιθανόν η συνεργεία μετά τη διάπραξη του αδικήματος, καθότι δεν το κατήγγειλε στην αστυνομία διότι ακόμη κυριαρχούσε ο εκφοβισμός για τον ίδιο αλλά και για τα μέλη της οικογένειας του, παρόλο που σ’ αυτό το σημείο θα έπρεπε να εξασθενήσει. Είναι όμως έγκλειστος στις φυλακές εδώ και 19 μήνες», αναφέρει περαιτέρω ο δικηγόρος κατηγορουμένου.

Αναφέρει ακόμη ότι «φόνος εκ προμελέτης υπό τις περιστάσεις δεν τεκμηριώνεται εναντίον του Μ. Χατζηξενοφώντος σε καμία περίπτωση. Ο Μ. Χατζηξενοφώντος δεν έχει το νοητικό στοιχείο (mens rea) για να βρεθεί ένοχος για φόνο εκ προμελέτης. Οι κατηγορίες του φόνου εκ προμελέτης δεν μπορούν να αντικατασταθούν με οποιοδήποτε άλλο αδίκημα υπό τις περιστάσεις της παρούσας υπόθεσης».

«Αδικήματα ανθρωποκτονίας δεν μπορούν υπό τις περιστάσεις να προστεθούν στο κατηγορητήριο βάσει του Περί Ποινικής Δικονομίας Νόμου άρθρο 85(4) εφόσον ο Μ. Χατζηξενοφώντος δεν ήταν παρών κατά την σφαγή των θυμάτων και ούτε ήταν αυτήκοος ή οπτικά παρών στην σφαγή και επομένως δεν είχε το νοητικό στοιχείο για να βρεθεί ένοχος λόγω παράλειψης ή πράξης του όπως ορίζει το άρθρο 205 του Ποινικού Κώδικα», προσθέτει.

Για όλες τις άλλες κατηγορίες, αναφέρει, «ισχύει η υπεράσπιση του εξαναγκασμού βάσει του άρθρου 16 του ποινικού κώδικα Κεφ.154. Σε περίπτωση όμως που το Δικαστήριο», προσθέτει, «δεν ήθελε συμφωνήσει με τη δική μας θέση και απορρίψει την θέση του εξαναγκασμού το μέγιστο αδίκημα που μπορεί να βρεθεί ένοχος ο Μ. Χατζηξενοφώντος είναι αυτό της συνδρομής σε ληστεία. Αυτό το λέμε επικουρικά και δεν το υιοθετούμε».

«Συνεπώς εισηγούμαστε όπως Μ. Χατζηξενοφώντος αθωωθεί και απαλλαχθεί από όλες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει», αναφέρει ο δικηγόρος του και εκφράζει τη θέση ότι ο πελάτης του « βρέθηκε σε λάθος τόπο και χρόνο και ήταν και αυτός άλλο ένα θύμα του Λ. Τζιωνή ο οποίος εξαναγκάστηκε και εξαπατήθηκε να λάβει μέρος σε μια σειρά αδικημάτων υπό την απειλή θανάτου τόσο του ίδιου όσο και μελών της οικογένειας του».

«Το Δικαστήριο στη συγκεκριμένη περίπτωση κρατά στα χέρια του τη ζωή ενός νεαρού προσώπου ηλικίας είκοσι δύο ετών που κατά την διάπραξη του αδικήματος ήταν σχεδόν είκοσι ενός ετών. Είναι στα χέρια σας η επιλογή να επιτρέψετε να καταστραφεί η ζωή του, ή να του δώσετε μια δεύτερη ευκαιρία», καταλήγει στην αγόρευση του ο δικηγόρος του.

Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας όρισε την 13η Νοεμβρίου, στις 9 το πρωί, για υποβολή ερωτήσεων και διευκρινήσεις αναφορικά με τις γραπτές αγορεύσεις των δυο πλευρών, οι οποίες κατατέθηκαν σήμερα ενώπιον του, προτού εκδώσει την τελική του απόφαση.

Ο κατηγορούμενος αντιμετωπίζει επτά συνολικά κατηγορίες που αφορούν στα αδικήματα του φόνου εκ προμελέτης, της συνωμοσίας για διάπραξη κακουργήματος, της ληστείας, της νυχτερινής διάρρηξης κατοικίας, της απαγωγής προσώπου με σκοπό τον κρυφό και άδικο περιορισμό και της μεταφοράς επιθετικών όπλων. Ο κατηγορούμενος αντιμετώπιζε και 8η κατηγορία, αυτής της συνωμοσίας για φόνο, η οποία αναστάληκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση