ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 08:18
24°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κύπρος

Drones από το Ισραήλ στην Εθνική Φρουρά

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τέσσερα στον αριθμό, βρίσκονται ήδη στην Κύπρο

Το αυτοκινούμενο πυροβόλο σερβικής κατασκευής και προέλευσης Αλεξάντερ που παρουσιάσθηκε στη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου δεν είναι το μόνο νέο απόκτημα της Εθνικής Φρουράς. Στην Κύπρο και σε ειδικό χώρο, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές της «Κ», βρίσκονται ήδη και τα πρώτα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προμηθεύτηκε η ΕΦ. Πρόκειται για τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Aerostar Tactical UAS (TUAS), ισραηλινής κατασκευής και προέλευσης.

Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι ένα από τα έξι UAV που παράγει η ισραηλινή εταιρεία Aeronautics και έχει ως αποστολή παντός είδους επιτήρηση σε θάλασσα και στεριά. Το μη επανδρωμένο όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες φέρει κάμερες υψηλής ευκρίνειας που μπορούν να επιτηρούν και να καταγράφουν χώρους από μεγάλα ύψη.

Η αγορά των τεσσάρων UAV στοίχησε στην Κυπριακή Δημοκρατία 12 εκατ. ευρώ, 3 εκατ. ευρώ έκαστο, και θα καλύψει τα όποια κενά υπάρχουν στην επιτήρηση της ΑΟΖ από αέρος, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλους σκοπούς όπως τους καλοκαιρινούς μήνες για την πρόληψη πυρκαγιών. Επίσης το συγκεκριμένο μοντέλο θα προσφέρει να μέγιστα και στον τομέα έρευνας και διάσωσης εντός του FIR Λευκωσίας.

Οι δυνατότητες του Aerostar Tactical UAS (TUAS)

Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει χαρακτηριστεί αποδοτικό και οικονομικό σύστημα στην κατηγορίας του που σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία έχει καταγράψει 250 χιλιάδες ώρες πτήσεων επιτηρώντας περιοχές ανά το παγκόσμιο και συλλέγοντας πληροφορίες όπου χρησιμοποιήθηκε. Η παραγγελία από κυπριακής πλευράς έκλεισε το Δεκέμβριο του 2018, ωστόσο η ιδέα για αγορά μη επανδρωμένων μέσων χρονολογείται τουλάχιστον από αρχές της παρούσας δεκαετίας.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Το σύστημα του Aerostar Tactical UAS αποτελείται από τον επίγειο σταθμό ελέγχου και το αεροσκάφος. Με βάση τα χαρακτηριστικά που δίνει ο κατασκευαστής, το Aerostar Tactical UAS (TUAS) έχει:

-Άνοιγμα φτερών 8,7 μέτρα
-Μήκος 4,5 μέτρα
-Πλάτος ατράκτου 1,2 μέτρα
-Βάρος 230 κιλά
-Ωφέλιμο φορτίο 50 κιλά
-Μέγιστη αυτονομία πτήσης 12 ώρες
-Ταχύτητα πτήσης 110 kt
-Εύρος πτήσης πάνω από 250 χλμ.
-Ύψος πτήσης έως και 18 χιλιάδες πόδια.Από τα σημαντικά μέρη του Aerostar Tactical UAS (TUAS) το σύστημα ελέγχου το οποίο περιλαμβάνει το σύστημα κεραιών επικοινωνίας του UAV με την αίθουσα ελέγχου και το χειριστή. Το σύστημα Aerostar ελέγχεται μέσω του Line of Sight (LOS) datalink μέχρι 250km. Επίσης διαθέτει, σύμφωνα με τον κατασκευαστή σύστημα πολλαπλών καναλιών Commtact Data Link το οποίο λειτουργεί σε ζώνες C / L / S, χρησιμοποιώντας ειδικές κεραίες. Το UAV διαθέτει κινητήρα εσωτερικής καύσης 38 ίππων ο οποίος καλύπτει και τις ανάγκες του UAV σε ηλεκτρική ενέργεια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ