ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 00:03
24°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κύπρος

Εγκληματίες διαφεύγουν στα κατεχόμενα

Newsroom K

Οι δυσκολίες στον έλεγχο της Πράσινης Γραμμής και η αδυναμία εκτέλεσης διεθνών και ευρωπαϊκών ενταλμάτων

Της Μαρινέλλας Παναγιώτου

Πολλοί είναι αυτοί που μετά την διάπραξη εγκλήματος στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, στην συνέχεια διέφυγαν στα κατεχόμενα για να αποφύγουν την σύλληψη και την καταδίκη. Στα κατεχόμενα δεν εκτελούνται διεθνή ή ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης προσώπων, έτσι οι πιθανότητες εντοπισμού και σύλληψης των εγκληματιών είτε στο αεροδρόμιο, είτε μέσω ελέγχων είναι περιορισμένες. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που επιλέγεται από πολλούς εγκληματίες, όχι μόνο αυτών που διέπραξαν αδίκημα στην Κύπρο, αλλά και από το εξωτερικό, ως καταφύγιο.

Με αφορμή και την πιθανή διαφυγή στα κατεχόμενα, του φερόμενου συζυγοκτόνου της 31χρονης Ghada στην Πάφο, μιλώντας με αστυνομική πηγή, έθεσε το ερώτημα, κατά πόσο υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία διαφυγής από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές και κατά πόσο μπορεί να ελεγχθούν από την Κυπριακή Αστυνομία αυτά.

Όπως μας εξηγήθηκε, η Γραμμή Αντιπαράταξης (Πράσινη Γραμμή) είναι τεράστιας έκτασης και περιλαμβάνει περιοχές από την Πάφο, μέχρι την Αμμόχωστο. Σε αυτή υπάρχουν εννέα οδοφράγματα από και προς τις ελεύθερες περιοχές και τα κατεχόμενα (Λήδρα Πάλας, Στροβίλια, Πέργαμος, Άγιος Δομέτιος, Αστρομερίτης, Λιμνίτης, Δερύνειας, Απλικίου-Λεύκας) ενώ υπάρχουν και φυλάκια στρατοπέδων. 

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σημείο από όπου μπορεί να διαφύγει κάποιος, αφού αν υπήρχε η Αστυνομία πιθανότατα να το γνώριζε και να βρισκόταν εκεί, ώστε να τον εντοπίσει, να τον ανακόψει και να τον συλλάβει. Όμως, η τεράστια έκταση της Πράσινης Γραμμής, είναι αδύνατον να ελεγχθεί πλήρως από την Αστυνομία, καθώς πρόκειται για περιοχές με αγροτεμάχια και βουνά, απ' όπου οποιοσδήποτε επιθυμεί να διαφύγει στα κατεχόμενα, το πιο πιθανόν είναι να τα καταφέρει.

Ωστόσο δεν είναι όλα τόσο εύκολα…

Σε αρκετά σημεία της Πράσινης Γραμμής υπάρχουν ναρκοπέδια, τα οποία αποτελούν κίνδυνο για άτομα τα οποία θέλουν να περάσουν πεζά στις κατεχόμενες περιοχές. Ωστόσο, φαίνεται ότι, παρά το γεγονός ότι τα ναρκοπέδια θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αποτρεπτικός παράγοντας, κάποια άτομα καταφέρνουν να διαφύγουν στα κατεχόμενα, μέσω αυτών των περιοχών. Για τον εντοπισμό τυχόν διαφυγόντων, η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργοποιεί τον μηχανισμό της Δικοινοτικής Ομάδας, μέσω της οποίας δίνονται τα στοιχεία του καταζητούμενου προσώπου στην «αστυνομία» του ψευδοκράτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ