ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκδήλωση διαμαρτυρίας δημοσιογράφων της ΕΣΚ με ψήφισμα για τα εργασιακά δικαιώματα

Οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι του έντυπου, ηλεκτρονικού και διαδικτυακού Τύπου διεκδικούν τερματισμό της υποστελέχωσης όλων των επιχειρήσεων ΜΜΕ

ΚΥΠΕ

Οι δημοσιογράφοι έχουν φωνή και ήρθε η ώρα να ακουστεί, ανάφερε ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΚ, Γιώργος Φράγκος ευχαριστώντας τους δημοσιογράφους και λειτουργούς των ΜΜΕ που παρέστησαν το πρωί στη συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Δημοσιογραφική Εστία.

Το παρών τους έδωσαν δεκάδες δημοσιογράφοι από τον έντυπο, ηλεκτρονικό και διαδικτυακό Τύπο, κρατώντας πανό με διάφορα συνθήματα για την περιφρούρηση εργασιακών και άλλων δικαιωμάτων. Στην εκδήλωση παρίσταντο συμβολικά και σε ένδειξη συμπαράστασης εκ μέρους της ΣΕΚ και της ΠΕΟ, Φάνος Επιφανίου και Μιχάλης Μιχαήλ.

Οι παρευρισκόμενοι δια βοής ενέκριναν το ψήφισμα που ανέγνωσε ο Γιώργος Φράγκος, με αποδέκτες τους εργοδότες, την κυβέρνηση, τα κοινοβουλευτικά κόμματα, την κοινωνία των πολιτών και τον δημοσιογραφικό κόσμο. Όπως ανάφερε ο κ. Φράγκος, από τον εργοδοτικό κόσμο οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι του έντυπου, ηλεκτρονικού και διαδικτυακού Τύπου διεκδικούν τερματισμό της υποστελέχωσης όλων των επιχειρήσεων ΜΜΕ, που καθιστά τους εργαζόμενους είλωτες, και το παραγόμενο δημοσιογραφικό προϊόν ποιοτικά λιποβαρές.

Ζητούν επίσης, απολαβές ισάξιες με το ρόλο και την αποστολή των δημοσιογράφων στο πολιτικό-κοινωνικό γίγνεσθαι και ελεύθερη και ανεμπόδιστη, χωρίς προσκόμματα και αιτιάσεις, ενάσκηση του ιερού και συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του συνδικαλίζεσθαι. Από την κυβέρνηση και τα συντεταγμένα όργανα του κράτους, ο Πρόεδρος της ΕΣΚ είπε ότι ζητούν διασφάλιση του ότι η όποια αρωγή προς τις επιχειρήσεις ΜΜΕ θα μετακυλίεται αναλογικά και σε αυτούς που πρωτογενώς παράγουν ενημερωτικό υλικό, δηλαδή τους δημοσιογράφους.

«Αυστηρή εποπτεία και έλεγχο της εφαρμογής όλων των κυβερνητικών σχεδίων επιδότησης, έτσι που να μην παρατηρούνται παρατυπίες, στρεβλώσεις και ετεροβαρείς αναγνώσεις, μονίμως προς όφελος των εργοδοτών και σε βάρος των εργαζομένων». Ζητούν επίσης ενίσχυση του θεσμικού ρόλου που διαδραματίζει το μοναδικό συνδικαλιστικό όργανο των δημοσιογράφων, η Ένωση Συντακτών Κύπρου.

Για τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ο Γιώργος Φράγκος ανάφερε ότι ζητούν όπως γίνει κατανοητό πως οι δημοσιογράφοι δεν είναι φίλα ή εχθρικά προσκείμενοι, αναλόγως της κάθε περίπτωσης. Είναι εργαζόμενοι, που χρειάζονται στήριξη, όπως κάθε άλλος επαγγελματικός κλάδος μισθωτών, πρόσθεσε. Το κοινοβούλιο μπορεί και πρέπει ν΄ αποτελέσει βήμα έκφρασης των δικαίων και των δικαιωμάτων και των δημοσιογράφων, πρόσθεσε.

Από την κοινωνία των πολιτών ζήτησε να αγκαλιάσει τον Τύπο, έντυπο, ηλεκτρονικό και διαδικτυακό. «Είναι βασικός πυλώνας ενός δημοκρατικού πολιτεύματος. Ενίσχυση του Τύπου και των λειτουργών του σημαίνει ενίσχυση της δημοκρατίας». Τους ζήτησε να ενημερωθούν έγκυρα, σφαιρικά και ολοκληρωμένα, από αυτούς που είναι επαγγελματικά επιφορτισμένοι με αυτή την αποστολή, από τους δημοσιογράφους. Τέλος απευθυνόμενος προς τη δημοσιογραφική κοινότητα είπε ότι δεν μπορεί να υπάρξει και δεν υπάρχει υποκατάστατο της συλλογικής μορφής διεκδίκησης και αγώνα.

«Πυκνώστε τις γραμμές της Ένωσης Συντακτών Κύπρου, για το δικό σας καλό, για το καλό της ελευθερίας έκφρασης και της δημοκρατίας, για μια καλύτερη ποιότητα ζωής για εσάς και τις οικογένειές σας», κατέληξε ο κ. Φράγκος.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X