ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκπαιδευτικοί και γονείς δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Εκφράζονται αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς οι οποίοι κάνουν λόγο για στοχοποίησή τους από το Υπουργείο Υγείας

Οι νέες μεγάλες αλυσίδες μετάδοσης σε σχολεία, παρά την εμπειρία που, φαινομενικά, έχει αποκτηθεί ως προς την διαχείριση της πανδημίας, ξυπνούν μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος, όταν η κυβέρνηση είχε αναγκαστεί να αφήσει τους μαθητές στο σπίτι, προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά στο περιβάλλον της Εκπαίδευσης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή την περίοδο, με την επιστροφή πρώτα των μαθητών των Δημοτικών σχολείων, εντοπίζεται τόσο ανάμεσα σε παιδιά και στις οικογένειές τους, όσο και ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς. Παράλληλα, η ομάδα Ιχνηλάτησης βρίσκεται συχνά αντιμέτωπη με τις αντιδράσεις γονέων και εκπαιδευτικών, οι οποίοι, είτε αρνούνται να συμμορφωθούν με το διάταγμα για υποχρεωτικό rapid test ανά εβδομάδα, είτε αρνούνται να υποβάλουν τα παιδιά τους. Μάλιστα, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις εκπαιδευτικών και μαθητών, οι οποίοι είχαν συμπτώματα και μετέβησαν κανονικά στα σχολεία.

Προειδοποιήσεις στο ΥΠΠΑΝ

Ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο εντοπίζεται από το Υπουργείο Υγείας, είναι η μη πιστή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία, αρχικά από εκπαιδευτικούς. Όπως ανέφερε στην «Κ» ο προϊστάμενος της ομάδας ιχνηλάτησης, Επιδημιολόγος Πεδίου, δρ Βαλεντίνος Σιλβέστρος, γονείς μαθητών Δημοτικού, που έχουν βρεθεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό, ανέφεραν ότι δάσκαλοι των παιδιών τους προσήλθαν στο σχολείο ενώ είχαν συμπτώματα.

Ακόμα ένα ζήτημα που καλείται το Υπουργείο Παιδείας να επιλύσει, είναι η επιτήρηση της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων στα σχολεία. Σύμφωνα με τον δρ Σιλβέστρο, η ομάδα ιχνηλάτησης έλαβε αναφορές από διευθυντές σχολείων ότι εκπαιδευτικοί δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ως παραδείγματα, ανέφερε περιπτώσεις που αφορούν στην μη χρήση μάσκας τα διαλείμματα, κάτι που προκύπτει και από τις αναφορές διευθυντών σχολείων. Την ίδια ώρα, όμως, δεν προβαίνουν όλοι οι διευθυντές σε τέτοιου είδους αναφορές και παραδοχές, πρόσθεσε.

Αντιδράσεις γονέων

Το πρόβλημα, όμως, δεν εντοπίζεται μόνο στην μικρή μερίδα των εκπαιδευτικών, αλλά και ανάμεσα σε μερίδα γονέων. Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της ομάδας ιχνηλάτησης, υπάρχουν παραδείγματα γονέων οι οποίοι, ενώ τα παιδιά τους είχαν συμπτώματα, τα μετέφεραν κανονικά στο σχολείο. Αν κάτι τέτοιο παρατηρείται, τόνισε, πρέπει το προσωπικό να μην δέχεται ένα παιδί με συμπτώματα να μπαίνει στο σχολείο, αλλά εκπαιδευτικοί και προσωπικό διστάζουν να το κάνουν. Ο Βαλεντίνος Σιλβέστρος έστειλε το μήνυμα ότι, σε περίπτωση που κάποιο παιδί έχει συμπτώματα, ακόμα και αν πρόκειται για απλή γρίπη, δεν πρέπει να μεταβαίνει στο σχολείο. Μάλιστα, είπε, γονείς ανέφεραν στην ομάδα ιχνηλάτησης ότι δεν θέλουν να υποβάλλουν τα παιδιά τους σε rapid test, υπό τον φόβο τραυματισμού τους στην μύτη, ακόμα και πρόκλησης μόνιμης βλάβης.

Συνεργάζονται οι εκπαιδευτικοί

Οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας σε σχέση με την υποχρέωσή τους να υποβάλλονται σε rapid test σε εβδομαδιαία βάση, έχουν φτάσει μέχρι και το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον Βαλεντίνο Σιλβέστρο, οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών, στέλνουν επιστολές και ζητούν απαντήσεις σε σχέση με διάφορες αποφάσεις που αφορούν τα σχολεία, αλλά δεν έχει διαπιστωθεί ότι δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των δύο αρμόδιων υπουργείων. Όπως είπε, οι περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί και αφορούν εκπαιδευτικούς είναι μεμονωμένες, αλλά στο Υπουργείο Παιδείας έχουν γίνει οι σχετικές συστάσεις για πιο αυστηρή επιτήρηση της εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, ΠΟΕΔ και ΟΕΛΜΕΚ, τονίζουν ότι το πρόβλημα δεν ξεκινά από τα σχολεία, αλλά μεταφέρεται σε αυτά από την ευρύτερη κοινότητα. Παράλληλα, εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, το οποίο, αναφέρουν, στοχοποιεί τους εκπαιδευτικούς άδικα. Ο Χάρης Χαραλάμπους και ο Κώστας Χατζησάββας, εκ μέρους της ΠΟΕΔ και της ΟΕΛΜΕΚ αντίστοιχα, μιλώντας στην «Κ», αναρωτήθηκαν πώς μπορεί να είναι βέβαιο ότι το πρόβλημα στα σχολεία ξεκίνησε από εκπαιδευτικό, την ώρα που οι μαθητές των δημοτικών σχολείων δεν είναι υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα, ούτε να υποβάλλονται σε rapid test, ενώ αποδεδειγμένα τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες είναι ως επί το πλείστον ασυμπτωματικά. Όσον αφορά την επιστροφή των μαθητών των λυκείων και αργότερα των γυμνασίων, ο Κώστας Χατζησάββας είπε ότι το να υποβάλλονται σε εξέταση εκπαιδευτικοί και μαθητές θα συμβάλει στην προστασία της δημόσιας υγείας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση