ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 10:19
29°
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κύπρος

Ένας χρόνος μετά την αποκάλυψη των κατά συρροή δολοφονιών

Newsroom K

Η αποκάλυψη της δράσης του Νίκου Μεταξά οδήγησε τους τότε Υπ. Δικαιοσύνης και Αρχηγό Αστυνομίας σε παραίτηση

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε την Τρίτη 14 Απριλίου 2020 από την ημέρα που οι Αρχές εντόπισαν την σορό νεκρής γυναίκας στο φρεάτιο του εγκαταλελειμμένου μεταλλείου στο Μιτσερό. Στην αρχή, οι ενδείξεις παρέπεμπαν στην διάπραξη μιας ανθρωποκτονίας, αλλά η πλοκή της υπόθεσης εκτυλίχθηκε με καταιγιστικούς ρυθμούς, με την κοινωνία να παρακολουθεί νυχθημερόν τις έντονες εξελίξεις. Η ομολογία από τον κατά συρροή, όπως αποδείχθηκε στην πορεία, δολοφόνο, Νίκο Μεταξά, και των επτά δολοφονιών, έφερε τις παραιτήσεις των τότε Υπουργού Δικαιοσύνης και Αρχηγού Αστυνομίας, ενώ οδήγησε σε ποινικές ευθύνες εναντίον μελών της Αστυνομίας.

14 Απριλίου 2019

Σε κινητοποίηση τίθενται οι Αρχές, μετά από πληροφορία από τουρίστες ότι εντοπίστηκε πτώμα σε φρεάτιο στο μεταλλείο του Μιτσερού. Το πτώμα ήταν σε κατάσταση σαπωνοποίησης και δεμένο χειροπόδαρα. Η προσπάθεια ανάσυρσής του από το φρεάτιο συνάντησε δυσκολίες, ωστόσο έγινε κατορθωτή στην συνέχεια. Επρόκειτο για την 38χρονη Μαρί Ρόουζ από τις Φιλιππίνες της οποίας είχαν χαθεί τα ίχνη μαζί με την 6χρονη κορούλα της, σχεδόν έναν χρόνο νωρίτερα, στις 5/5/2018.

Αρχικά για την υπόθεση είχε συλληφθεί ο πρώην συμβίος της 38χρονης, από την Ρουμανία, ωστόσο στην συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος και συνελήφθησαν δύο Ε/κ αξιωματικοί του Στρατού. Εν τέλει, μετά από εξετάσεις, η Αστυνομία κατέληξε στην σύλληψη του Νίκου Μεταξά, ενός εκ των δύο Ε/κ αξιωματικών, αφού προέκυψαν στοιχεία εναντίον του, με τον δεύτερο να αφήνεται ελεύθερος. Ο 35χρονος Μεταξάς, διαπιστώθηκε ότι είχε δημιουργήσει προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το όνομα «Ορέστης» και συνομιλούσε τόσο με την Μαρί Ρόουζ, όσο και με άλλες γυναίκες.

Στις 19 Απριλίου ο Μεταξάς, παραδέχεται τον φόνο της Μαρί Ρόουζ και της 6χρονης κόρης της, λέγοντας ότι το άψυχο σώμα του παιδιού, το πέταξε στην λίμνη Μεμί του Ξυλιάτου. Στις 20 Απριλίου, δίνεται πληροφορία για εντοπισμό κι άλλης γυναίκας εντός του φρεατίου όπου βρέθηκε η Μαρί Ρόουζ. Πρόκειται για την Arian Palanas, επίσης από τις Φιλιππίνες, τον φόνο της οποίας ομολόγησε μια ημέρα αργότερα ο 35χρονος.

Λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα, στις 25 Απριλίου, μετά από ομολογία του 35χρονου, εντοπίζεται πτώμα σε λάκκο στο πεδίο βολής της Ορούντας. Επρόκειτο για την Asmita Khadka Bista, 30 ετών από το Νεπάλ. Την ημέρα που εντοπίστηκε και το τρίτο πτώμα, ο Νίκος Μεταξάς αποφάσισε να ομολογήσει τα πάντα για την αδίστακτη δράση του. Ζήτησε από τους ανακριτές μολύβι και χαρτί και έγραψε ιδιοχειρώς τα όσα είχε διαπράξει. Αφού παραδέχθηκε τους φόνους της Ρόουζ και της 6χρονης Σιέρρα, όπως και των Παλάνας και Ασμίτα, ομολογεί ακόμη τρεις δολοφονίες: Της 36χρονης Livia από τη Ρουμανία, της 8χρονης κόρης της Elena Natalia και της 29χρονης Maricar Valdez από τις Φιλιππίνες. Ο Μεταξάς ανέφερε ότι πέταξε τα πτώματά τους, τα οποία τοποθέτησε σε βαλίτσες, μέσα στην «Κόκκινη Λίμνη» του Μιτσερού.

Για την υπόθεση, έφτασαν στην Κύπρο μέχρι και εμπειρογνώμονες της Scotland Yard για να συνδράμουν το έργο των ανακριτών του ΤΑΕ Λευκωσίας. Στις 28 Απριλίου εντοπίζεται η πρώτη βαλίτσα στην Κόκκινη Λίμνη, ενώ στις 5 Μαΐου ανασύρεται και η δεύτερη. Στην «Κόκκινη Λίμνη» ολοκληρώθηκαν οι έρευνες στις 4 Ιουνίου όταν ανασύρθηκε και η τρίτη βαλίτσα. Σημειώνεται ότι και στις τρεις ο δολοφόνος τοποθέτησε τσιμεντομπλόκ. Ο τραγικός επίλογος γράφεται στην Λίμνη Μεμί στον Ξυλιάτο στις 12 Ιουνίου, όταν εντοπίζεται σε κατάσταση σαπωνοποίησης το άψυχο σωματάκι της 6χρονης Σιέρρα Γράζε, κόρης της Μαρί Ρόουζ.

Συνολικά τα θύματα του Νίκου Μεταξά ήταν 7: η Μαρί Ρόουζ 38 ετών από τις Φιλιππίνες, η κορούλα της Σιέρα Γκράζε 6 ετών, η Αριάν Παλάνας Λοζάνο 28 ετών από Φιλιππίνες, η Μαρικάρ Βαλντέζ 29 ετών επίσης από Φιλιππίνες, η Ασμίτα Χάτκα Μπίστα 30 ετών από το Νεπάλ, η Λιβία Φλορεντίνα Μπουνέα, 36 ετών από Ρουμανία και η κόρη της, Έλενα Ναταλία Μπουνέα, 8 ετών.

Στις 24 Ιουνίου, ο Νίκος Μεταξάς οδηγείται για πολλοστή φορά ενώπιον δικαστηρίου, για την επιβολή της ποινής του. Προηγουμένως, μετά από κάθε του ομολογία και καθώς οι έρευνες για τον εντοπισμό των σορών των θυμάτων του βρίσκονταν σε εξέλιξη, παρουσιαζόταν για ανανέωση διαταγμάτων προσωποκράτησης. Ο Νίκος Μεταξάς καταδικάζεται σε 7 φορές ισόβια, μία για κάθε φόνο. Οι ποινές που αφορούν τις δολοφονίες των δύο παιδιών αποφασίστηκε ότι θα συντρέχουν με αυτές που επιβλήθηκαν για τους φόνους των μητέρων τους, άρα ο 35χρονος θα εκτίσει ποινή πέντε φορές ισοβίων.

Ενώπιον δικαστηρίου, ο Μεταξάς ζήτησε συγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων, όμως σημείωσε: «Δεν μπορώ να δώσω απάντηση γιατί έφτασα ως εδώ. Γνωρίζω, ότι αυτή βρίσκεται κάπου μέσα στο μυαλό μου, κομμάτια της τα αναγνωρίζω μέσα από οδυνηρές αναμνήσεις, τις οποίες προσπαθώ εδώ και δεκαετίες μάταια να ξεχάσω. Δεν έχω καταφέρει ακόμη μόνος μου να βρω μια ξεκάθαρη απάντηση. Θέτω τον εαυτό μου στη διάθεση μιας ενδελεχούς μελέτης, έτσι ώστε με τη βοήθεια επιστημόνων, να βρω το γιατί, αλλά σημαντικότερα, να βοηθήσω στην εξαγωγή συμπερασμάτων, τα οποία θα βοηθήσουν την κοινωνία μας να προλάβει τέτοιες τραγωδίες».

Ηχηρές παραιτήσεις

Για την πρωτοφανή υπόθεση του πρώτου κατά συρροή δολοφόνου στα χρονικά της Κύπρου, υπήρξαν αλυσιδωτές εξελίξεις μετά την κατακραυγή από την κοινωνία, για ευθύνες σε αξιωματούχους για αμέλεια κατά την εξαφάνιση των 7 θυμάτων του Νίκου Μεταξά.
Στις 2 Μαΐου, παραιτείται ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου για λόγους πολιτικής ευθιξίας, ενώ στην συνέχεια, παύθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο τότε Αρχηγός της Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου.

H Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας διορίζει ποινικούς ανακριτές για τη διεξαγωγή ποινικής και πειθαρχικής ανάκρισης με σκοπό να καταδειχθεί ποιοι ενεπλάκησαν και ποιο ρόλο διαδραμάτισαν στην υπόθεση και αν επέδειξαν και σε ποιο βαθμό ολιγωρία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Στις 20 Δεκεμβρίου 2019, παραδίδεται το πόρισμα στον Πρόεδρο της Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, Ανδρέα Πασχαλίδη, σχετικά με την έρευνα που διατάχθηκε ώστε να διαφανούν οι παραλείψεις και οι αδυναμίες στον χειρισμό της Αστυνομίας αναφορικά με τις καταγγελίες για ελλείποντα πρόσωπα που δολοφονήθηκαν από τον Νίκο Μεταξά. Οι ανεξάρτητοι ανακριτές επέρριψαν ευθύνες σε 23 αστυνομικούς που βρίσκονταν σε διάφορες βαθμίδες και Τμήματα εκείνο το διάστημα, ενώ δεν φάνηκε να υπάρχουν ευθύνες σε αστυνομικούς που βρίσκονταν τότε σε υψηλότερες βαθμίδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ