ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 22:08
26°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κύπρος

Η κακοκαιρία έφερε ζημιές και καταστροφές σε όλες τις πόλεις

Newsroom K

Διακοπές ρεύματος, προβλήματα στο οδικό δίκτυο και καταστροφές σε καλλιέργειες είναι ο απολογισμός των έντονο καιρικών φαινομένων

Αρκετές ήταν οι ζημιές και οι καταστροφές της κακοκαιρίας που έπληξε το νησί την Κυριακή (20/10) σε όλες σχεδόν τις πόλεις. Πλημμυρισμένοι δρόμοι, καταστροφές σε καλλιέργειες και διακοπές ρεύματος συγκαταλέγονται στο απολογισμό των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η τελευταίες πληροφορίες, έκαναν λόγω για ανάκληση προσωπικού από πλευράς της Πυροσβεστικής λόγω των πολλών τηλεφωνημάτων για άντληση νερού σε διάφορες κατοικίες και υποστατικά, αφού ο αριθμός των κλήσεων έφτασε τις 75, εκ των οποίων οι 73 ήταν από την επαρχία Λευκωσίας.

Καταστράφηκαν καλλιέργειες στην Αμμόχωστο - Την Δευτέρα οι εκτιμήσεις των ζημιών

Μόλις λίγα λεπτά χαλαζόπτωσης ήταν αρκετά για να καταστραφούν καλλιέργειες στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου. Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε ο Επαρχιακός Γραμματέας ΕΚΑ Αμμοχώστου Γιαννάκης Γαβριήλ, ο οποίος κάνει λόγο για ολοκληρωτικές καταστροφές.

«Δυστυχώς ακόμα μια φορά έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά η πατατοκαλλιέργεια» ανέφερε ο κ. Γαβριήλ, εξηγώντας πως η αυριανή μέρα θα δείξει πιο ξεκάθαρα το μέγεθος της καταστροφής. «Αναμένουμε από το τμήμα Γεωργίας την άμεση καταγραφή των ζημιών ώστε να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις, για να έχουν τη δυνατότητα οι πατατοκαλλιεργητές τουλάχιστον, να φυτέψουν ξανά τον Νοέμβρη» συνέχισε.

Αν δεν γίνει αυτό, είπε, «θα επέλθει μια ολοκληρωτική καταστροφή για τις περαιτέρω φυτείες της πατάτας, προκαλώντας αλυσιδωτά προβλήματα». Ο κ. Γαβριήλ κάλεσε το τμήμα γεωργίας να επισκεφθεί άμεσα την επαρχία, να καταγράψει τις ζημιές και να προχωρήσει στις αποζημιώσεις που προνοεί το νέο σχέδιο της γεωργικής ασφάλισης. Οι καταστροφές σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ σημειώθηκαν σε ολόκληρη την επαρχία.

Νωρίτερα, έντονα καιρικά φαινόμενα παρατηρήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής (20/10) σε διάφορες περιοχές της Κύπρου. Με ανακοίνωση της η Αστυνομία προέτρεχε τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων λόγω της έντονης βροχόπτωσης που σε διάφορες περιοχές των επαρχιών Λευκωσίας, Λεμεσού και Λάρνακας.

Παρατηρήθηκε συσσώρευση νερού στην Λεωφόρο Σπύρου Κυπριανού, στην περιοχή της διασταύρωσης με την λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ, στο Στρόβολο, καθώς και στη συνέχεια του δρόμου, στην Λεωφόρου Τροόδους, μέχρι τον κυκλικό κόμβο με την λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ, στην Λακατάμια, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η διακίνηση των οχημάτων.

Ποτάμια οι δρόμοι στην περιοχή της Έγκωμης στη Λευκωσία

Συσσώρευση νερού παρατηρήθηκε και σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου στις περιοχές Λακατάμιας, Λατσιών και Λευκωσίας. Ολισθηρός λόγω συσσώρευσης λασπόνερου σε διάφορα σημεία κατέστει ο δρόμος Λακατάμιας - Κλήρου - Παλαιχωρίου. Έκλεισε το γεφύρι της οδού Αλεξανδρουπόλεως, κοντά στο Δημαρχείο Στροβόλου, στο Στρόβολο, λόγω υπερχείλισης του ποταμού Πεδιαίου. Στην Λεμεσό λόγω χαλαζόπτωσης στην περιοχή Γερμασόγειας επηρέασε αρνητικά η ορατότητα για τους διερχόμενους οδηγούς.

Βίντεο από Kitasweather / ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΥ

Συσσώρευση νερού παρατηρήθηκε και στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας - Κοφίνου - Λεμεσού, στην έξοδο προς Κλαυδιά, κοντά στον κυκλικό κόμβο Καλού Χωριού.

Πυροσβεστική: Επεισόδια θεομηνιών λόγω έντονων καιρικών φαινομένων

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε μέχρι στιγμής 52 κλήσεις Παγκύπρια.

  • Πυροσβεστικοί Σταθμοί Λευκωσίας : (50), Ώρα πρώτης κλήσης : 14.55

Αντλήσεις ομβρίων υδάτων από υπόγεια οικιών και υποστατικά, απεγκλωβισμός ατόμων από ακινητοποιημένα οχήματα και άνοιγμα φρεατίων οχετών όμβριων υδάτων. Οι περιοχές που επηρεάστηκαν ήταν Στρόβολος, Λακατάμια, Έγκωμη και Ανθούπολη.

Για την διεκπεραίωση των κλήσεων δημιουργήθηκαν 6 συνεργεία αντιμετώπισης πλημμυρών.

  • Πυροσβεστικοί Σταθμοί Λεμεσού, Μία (1) μετακίνηση κορμού δέντρου από κοίτη ποταμού Γαρύλλη.
  • Πυροσβεστικοί Σταθμοί Λάρνακας, Μία (1) άντληση ομβρίων υδάτων από υπόγειο οικίας.

Χαλαζόπτωση στην επαρχία Αμμοχώστου

Ισχυρή χαλαζόπτωση που επηρέασε γύρω στις 14:10 τις περιοχές της επαρχίας Αμμοχώστου, σύμφωνα με την σελίδα kitasweather.com, είχε ως αποτέλεσμα να πέσει χαλάζι σε μεγάλο μέγεθος.

Διακοπές ρεύματος

Αρκετές ήταν και οι διακοπές ρεύματος στις διάφορες επαρχίες λόγω των έντονο καιρικών φαινομένων που έπληξαν την Κύπρο από το μεσημέρι της Κυριακής και μετά. 

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την ΑΗΚ, μέχρι στιγμή βλάβες υπάρχουν σε Λεμεσό, Πάφο και ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου.

Η πρόγνωση του καιρού

Την Δευτέρα ο καιρός θα είναι το πρωί κυρίως αίθριος, αλλά νεφώσεις που θα αναπτύσσονται, από το µεσηµέρι και µετά, αναµένεται να δώσουν µεµονωµένες βροχές και καταιγίδες, στα ορεινά, στο εσωτερικό και πιθανό στα νότια παράλια. Σε καταιγίδα πιθανό να πέσει χαλάζι. Οι άνεµοι θα πνέουν αρχικά µεταβλητοί ασθενείς, 3 µποφόρ, για να καταστούν σταδιακά κυρίως νοτιοδυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς µέχρι µέτριοι, 3 µε 4 µποφόρ. Σε καταιγίδα δυνατό να ενισχύονται στα 5 µε 6 µποφόρ. Η θάλασσα θα είναι το πρωί ήρεµη µέχρι λίγο ταραγµένη και το απόγευµα λίγο ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 30 βαθµούς στο εσωτερικό, γύρω στους 29 στα νότια και τα ανατολικά παράλια, γύρω στους 28 στα υπόλοιπα παράλια και γύρω στους 22 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Την Τρίτη αρχικά ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, µε τοπικά αυξηµένες νεφώσεις, που στα παράλια πιθανό να δώσουν µεµονωµένες βροχές ή καταιγίδα, αλλά νεφώσεις που θα αναπτύσσονται, από το µεσηµέρι και µετά, αναµένεται να δώσουν τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες. Την Τετάρτη και την Πέµπτη ο καιρός θα είναι µερικώς συννεφιασµένος και κατά διαστήµατα συννεφιασµένος, µε τοπικές βροχές και µεµονωµένες καταιγίδες. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει πτώση την Τρίτη, κυρίως στο εσωτερικό και τα ορεινά, για να κυµανθεί γύρω στις µέσες κλιµατολογικές τιµές. Την Τετάρτη θα σηµειώσει περαιτέρω πτώση, για να κυµανθεί κάτω από τις µέσες κλιµατολογικές τιµές, κυρίως στο εσωτερικό και τα ορεινά. Την Πέµπτη δεν αναµένεται αξιόλογη µεταβολή της θερµοκρασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ