ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 
Τελευταία Ενημέρωση: 11:01
29°
ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ ΔΙΑΝΟΜΗ
Kλασικά και αγαπημένα Jazz, blues, swing, easy listening τραγούδια επιλεγμένα από την «Κ».
ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Κύπρος

Επ. Προσφύγων: Με καθυστέρηση η τιτλοποίηση ακινήτων των προσφύγων και η έκδοση πιστοποιητικών μίσθωσης

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Απογοητευτικός ο ρυθμός των βημάτων σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής, Σκεύη Κουκουμά

Η μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση της τιτλοποίησης των ακινήτων, που κατέχονται από πρόσφυγες, καθώς και στην έκδοση των πιστοποιητικών μίσθωσης, συζητήθηκε σήμερα (17/9) στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, η οποία εξέτασε την πορεία υλοποίησης της τιτλοποίησης των ακινήτων, τα κενά, τις αδυναμίες, τα προβλήματα και τους τρόπους αντιμετώπισής του προβλήματος.

Σε δηλώσεις της, μετά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά, είπε ότι τα βήματα που γίνονται για το θέμα, που αφορά στις τιτλοποίησεις των προσφυγικών κατοικιών σε κυβερνητικούς οικισμούς, αλλά και σε συνοικισμούς αυτοστέγασης, είναι σημειωτόν.

«Δυστυχώς φαίνεται ότι τα βήματα που γίνονται είναι σημειωτόν και είναι απογοητευτικό, γιατί ο προσφυγικός κόσμος που διαμένει σε συνοικισμούς, περιμένει να πάρει εκείνο το χαρτί που εγγυάται ότι η οικιστική μονάδα, στην οποία ζει, είναι δική του», είπε.

Όπως σημείωσε «ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα στις περιπτώσεις, όπου η κατοικία βρίσκεται κτισμένη σε τουρκοκυπριακή γη, αφού η αγωνία του κόσμου που βρίσκεται σε τέτοιες κατοικίες μεγαλώνει από το γεγονός της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας ότι αυτό το υποστατικό δεν είναι δικό του και δεν έχει δικαίωμα να το χρησιμοποιεί».

Σε σχέση με τη ρύθμιση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων οικιστικών μονάδων σε συνοικισμούς αυτοστέγασης σε πρόσφυγες που έχουν αποβιώσει πριν το 2006, η κ. Κουκουμά είπε πως έχουν ρυθμιστεί το 2016 τα δικαιώματα αυτά σε σχέση με όσους η κατοικία τους βρισκόταν κτισμένη σε κρατική γη, προσθέτοντας πως έχει ετοιμαστεί το σχετικό νομοσχέδιο για να ρυθμιστεί το θέμα για τις κατοικίες, που είναι κτισμένες πάνω σε τ/κ γη.

Ακολουθεί νομοτεχνικός έλεγχος

Είπε ακόμα ότι θα ακολουθήσει νομοτεχνικός έλεγχος, εκφράζοντας την ελπίδα το συντομότερο να λήξει αυτό το θέμα, γιατί παρουσιάστηκαν και μερικές περιπτώσεις στις οποίες χρειάστηκε να παρέμβουν, αφού οι υπηρεσίες ζητούσαν από τους κληρονόμους του δικαιούχου να εγκαταλείψει το σπίτι, γιατί σύμφωνα με την νομοθεσία που υφίσταται σήμερα, δεν μπορούν να θεωρούνται δικαιούχοι.

«Το θεωρούσαμε απαράδεκτο από τη μια να καθυστερεί το κράτος και από την άλλη να προχωρά στην έξωση των ανθρώπων αυτών. Με διάφορες ρυθμίσεις αποφεύχθηκαν αυτές οι περιπτώσεις, τουλάχιστον, κατά τις οποίες άνθρωποι έχουν οδηγηθεί στην έξωση», είπε.

Σε σχέση με τους συνοικισμούς αυτοστέγασης, η κ. Κουκουμά είπε ότι εκκρεμούν 3.527 πιστοποιητικά μίσθωσης, καθώς και 1.995 τίτλοι ιδιοκτησίας.

Αναφορικά στους κυβερνητικούς οικισμούς υπάρχει εκκρεμότητα σε 1.916 πιστοποιητικά μίσθωσης και 738 τίτλους ιδιοκτησίας.
«Αυτοί οι αριθμοί», σημείωσε, «ενδεχομένως να αναπροσαρμόζονται γιατί έχουν ανεγερθεί κάποιοι συνοικισμοί και οικισμοί, οπόταν ενδεχομένως θα τροποποιηθούν».

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μαριέλλα Αρειστίδου, είπε πως δυστυχώς παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας ή των πιστοποιητικών μίσθωσης, λόγω γραφειοκρατίας, αλλά ιδιαίτερα πρόσθεσε, «για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει συντονισμός μεταξύ των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, κάτι και που οι ίδιοι παραδέχτηκαν ενώπιον της επιτροπής μας».

Όπως είπε τα μέλη της Επιτροπής έχουν ενημερωθεί ότι για σκοπούς επίσπευσης των διαδικασιών το Υπουργείο Εσωτερικών ετοίμασε νομοσχέδιο, που αφορά στην παραχώρηση τίτλου ιδιοκτησίας ή πιστοποιητικό μίσθωσης για το οικόπεδο, κάτι που αναμένεται ότι θα επισπεύσει τη διαδικασία, καθώς δεν θα αναμένεται να ανεγερθεί η οικία για να εκδοθούν τίτλοι.

Σημείωσε ότι στο νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνεται πρόνοια, με την οποία θα ρυθμίζονται τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα οικιστικών μονάδων σε συνοικισμούς αυτοστέγασης προσφύγων, που έχουν αποβιώσει πριν το 2006.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ Συνδεθείτε

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ