ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επιτροπή Θεσμών: Προς συμμόρφωση με τις παρατηρήσεις Greco

Τα ζητήματα που εγέρθηκαν στην τελευταία έκθεση της Greco και αφορούν την Επιτροπή, είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας, η ρύθμιση του Πόθεν Έσχες και το Lobbying.

ΚΥΠΕ

Ο στόχος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών είναι τα νομοσχέδια που βρίσκονται ενώπιον της και αναφέρονται ως εκκρεμότητες στην έκθεση της επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για καταπολέμηση της διαφθοράς (GRECO) να οδηγηθούν στην Ολομέλεια για ψήφιση πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις βουλευτικές εκλογές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου.

Τα ζητήματα που εγέρθηκαν στην τελευταία έκθεση της Greco και αφορούν την Επιτροπή, είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας, η ρύθμιση του Πόθεν Έσχες και το Lobbying.

H Επιτροπή ολοκλήρωσε στη σημερινή της συνεδρία το θέμα του Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος θα δοθεί για εξέταση στις κοινοβουλευτικές ομάδες, οι οποίες θα κληθούν να τοποθετηθούν σε συνεδρία που ορίστηκε για τις 9 Δεκεμβρίου και την επομένη μέρα θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

«Το τελικό έγγραφο εργασίας έχει ολοκληρωθεί, θα δοθεί τώρα στις κοινοβουλευτικές ομάδες, θα γίνει τελική τοποθέτηση στην Επιτροπή στις 9 Δεκεμβρίου και στις 10 Δεκεμβρίου θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια με στόχο να ψηφιστεί ώστε ο Κώδικας να είναι έτοιμος πριν τους προϋπολογισμούς», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Ζαχαρίου σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας.

Στη σημερινή συζήτηση, μεταξύ άλλων, τα μέλη της Επιτροπής κατέληξαν επί της αρχής ότι ο Πρόεδρος της Βουλής θα μεριμνά για την τήρηση των προνοιών του Κώδικα, αντί της αρχικής διατύπωσης περί θεματοφύλακα, ενώ υπήρξε κατάληξη στο ότι τα μέλη της Επιτροπής θα είναι έξι συν ο Πρόεδρος της Βουλής και θα επιλέγονται κατά τρόπο που να αντανακλά την αναλογικότητα μεταξύ των εν τη Βουλή κομμάτων και θα επικυρώνεται από την Ολομέλεια του σώματος.

Πόθεν Έσχες: Έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων αλλά και της μεταβολής της αξίας

Για το Πόθεν Έσχες η επιτροπή ξεκίνησε σήμερα τη συζήτηση των προτάσεων νόμου που βρίσκονται ενώπιον της.

«Στόχος είναι μέσα από τις προτάσεις και τη συζήτηση να ψηφιστεί ένας νόμος που θα κλείνει οποιαδήποτε παράθυρα υπάρχουν, να προάγει τη διαφάνεια και το σωστό έλεγχο», ανέφερε ο κ. Ζαχαρίου, προσθέτοντας πως η Βουλή θα προβεί σε πλήρη αξιοποίηση τεχνοκρατών για έλεγχο των περιουσιακών καταστάσεων που θα κατατίθενται από τα ελεγχόμενα πρόσωπα.

Με βάση μία από τις σκέψεις, είπε, το κάθε ελεγχόμενο πρόσωπο θα υποχρεώνεται να καταθέτει στοιχεία από δικό του ορκωτό λογιστή και ο έλεγχος θα γίνεται από τεχνοκράτες ή επιτροπή που θα διορίζει η Βουλή είτε εντός είτε εκτός Κοινοβουλίου.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μέχρι σήμερα υπήρχε η επίκριση ότι «ο καθένας καταθέτει ό,τι θέλει από μόνος του». Σημείωσε ότι τώρα οι ελεγχόμενοι αξιωματούχοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον λογιστή τους, που είναι υπόλογος, και τα στοιχεία θα κατατίθενται ομοιόμορφα για να υπάρχει έλεγχος.

«Στόχος είναι να κάνουμε κάτι λειτουργικά και αντικειμενικά ορθό. Ο στόχος είναι ξεκάθαρος, η χρήση τεχνοκρατών στον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων ώστε να αποδεικνύεται μέσα από τον τεχνοκρατικό έλεγχο η ορθότητα των στοιχείων και την ώρα της κτήσης κάποιας περιουσίας αλλά και της αλλαγής της αξίας της περιουσίας γιατί πολλά πράγματα μπορεί να παίζονται και στο παρασκήνιο», τόνισε.

Αναφορικά με το θέμα της συγγένειας των ελεγχόμενων, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι αυτό το κεφάλαιο θα συζητηθεί «γιατί θέλουμε ο πολίτης να έχει την πραγματική εικόνα».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ, Ζαχαρίου είπε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις νόμου στις οποίες αναφέρεται ότι θα γίνει διεύρυνση του καταλόγου ελεγχόμενων προσώπων και σε αυτό τον προβληματισμό υπάρχουν καναλάρχες και διευθυντές μέσων μαζικής επικοινωνίας αλλά όχι απλοί δημοσιογράφοι.

Όπως είπε, είναι από τα θέματα που ξεκίνησαν να μας προβληματίζουν δίχως να υπάρχει κατάληξη, καθώς εξετάζεται τι ισχύει και στις άλλες χώρες.

Όσον αφορά τα νομοσχέδια για το lobbying, ο κ. Ζαχαρίου είπε πως είχε γίνει μια συζήτηση πριν αρκετό καιρό, προσθέτοντας ότι ζητήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης κάποιες τροποποιήσεις επί του κειμένου και ότι έχει επικοινωνήσει με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου για το θέμα.

«Επεξεργάζονται και τις δικές τους εισηγήσεις, Και θέλουμε να είναι ολοκληρωμένο και αν προλάβουμε μπορεί να το δούμε και πριν τα Χριστούγεννα ή αν δεν προλάβουμε μετά τα Χριστούγεννα», είπε, προσθέτοντας ότι στόχος είναι τα τρία κεφάλαια από την Γκρέκο να έχουν κλείσει η Βουλή ολοκληρώσει τις εργασίες της.

Καταλήγοντας, ο κ. Ζαχαρίου είπε πως, πέραν των παρατηρήσεων τα Greco για το Κοινοβούλιο, «οφείλουμε να δώσουμε στον κόσμο περισσότερη διαφάνεια και έλεγχο αυτών που εκλέγονται ώστε η Γυναίκα του Καίσαρος να είναι και να φαίνεται τίμια».

Στις δικές του δηλώσεις ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι «εν μέσω γενικευμένης απαξίωσης για τη Βουλή και τους Βουλευτές ο Κώδικας Δεοντολογίας για τους βουλευτές, καθώς επίσης και το Πόθεν Έσχες για τα περιουσιακά στοιχεία των μελών του Κοινοβουλίου είναι δύο σημαντικά στοιχεία, τα οποία είμαι σίγουρος ότι θα συμβάλουν στην εμπέδωση της άποψης ότι στο Κοινοβούλο υπάρχει ακεραιότητα και τιμιότητα από τα μέλη του».

«Η πρόθεση και διάθεσή μας», είπε, «είναι να υπάρξει τουλάχιστον για το Πόθεν Έσχες μηχανισμός που προβλέπεται από τη νομοθεσία που θα κατοχυρώνει τον επαρκή έλεγχο μέσα από μια ανεξαρτησία και συνθήκες διαφάνειας για την επιτροπή αξιολόγησης που θα επιλεγεί, ώστε να μην μπορεί κανένας εντός ή εκτός Κοινοβουλίου να επηρεάσει την άποψη την κρίση αλλά και το αποτέλεσμα της αξιολόγησης της επιτροπής που θα θεσπιστεί με τη νέα νομοθεσία».

Τέλος, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης είπε πως ολοκληρώθηκε η εργασία για τον Κώδικα Δεοντολογίας και μέχρι τα Χριστούγεννα θα κλείσουμε το θέμα του Κώδικα, ο οποίος θα ενσωματωθεί στον Κανονισμό της Βουλής για ανταπόκριση σε μία από τις απαιτήσεις της Γκρέκο.

Όσον αφορά το Πόθεν Έσχες ο ίδιος δήλωσε ότι θεωρεί ότι πρέπει να γίνεται ο έλεγχος όλων των βουλευτών και των υπολοίπων που ελέγχονται μέσα από την νομοθεσία και ότι αυτό πλέον θα τον κάνουν ανεξάρτητοι ελεγκτές υπό τον έλεγχο όχι μίας επιτροπής βουλευτών αλλά μίας επιτροπής από πρόσωπα εγνωσμένου κύρους. «Σε καμία περίπτωση δεν είναι σωστό οι βουλευτές (να ελέγχουν) τη διαδικασία ελέγχου του δικού τους πόθεν έσχες», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση

X